Συνεχίζει την πτωτική πορεία του εδώ και έναν μήνα το λίθιο ανεβάζοντας το ποσοστό μείωσης των τιμών του στο 75%, ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών επισημαίνουν ότι ο κύκλος της υποχώρησης δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί για το μέταλλο που θεωρείται πολύτιμο για την παραγωγή μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Οι κινεζικές τιμές του ανθρακικού λιθίου, μιας ημιεπεξεργασμένης μορφής του μετάλλου, υποχώρησαν κατά 2,3% την Πέμπτη, ενώ έχουν υποχωρήσει κατά 20% μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα. Η τελευταία φορά που σημειώθηκε κέρδος ήταν στις 25 Οκτωβρίου. Το Spodumene, το πέτρωμα από όπου εξορύσσεται το λίθιο στην Αυστραλία, έχει χάσει πάνω από το 50% της τιμής του το 2023.

Λίθιο: Επέλαση της ExxonMobil στην αγορά

Υπερπροσφορά

Η υπερπροσφορά έχει ωθήσει προς τα κάτω τις τιμές το 2023, αφού αυξήθηκαν τα προηγούμενα δύο χρόνια. Η παγκόσμια αγορά λιθίου δεν θα επιστρέψει σε έλλειμμα μέχρι το 2028, σύμφωνα με προβλέψεις από τη βιομηχανία συμβούλων Benchmark Mineral Intelligence. Τα αυξημένα επιτόκια οδηγούν επίσης σε αβεβαιότητα σχετικά με την παγκόσμια ζήτηση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, με ορισμένες αυτοκινητοβιομηχανίες να επανεξετάζουν τις στρατηγικές τους.

«Με την προσφορά λιθίου να αυξάνεται περισσότερο το επόμενο έτος, πιθανότατα θα δούμε τις τιμές να πέφτουν περαιτέρω», δήλωσε ο Allan Ray Restauro, αναλυτής στο BloombergNEF. «Από την πλευρά της ζήτησης, ορισμένες περιφερειακές διαφορές σχετικά με τις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων έχουν ρίξει το κλίμα σε όλο τον κλάδο».

Η SQM, η Νο. 2 παραγωγός λιθίου στον κόσμο, προειδοποίησε τους επενδυτές την περασμένη εβδομάδα ότι η πτωτική τάση των τιμών θα μπορούσε να συνεχιστεί για το υπόλοιπο του έτους. Η Albemarle Corp., η μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης λιθίου, ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι ορισμένοι παραγωγοί άρχισαν να φρενάρουν τις δραστηριότητές τους καθώς οι τιμές πέφτουν υποχωρούν σημαντικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή