Την παραγωγή λιθίου σχεδιάζει να ξεκινήσει έως το 2027, σε περιοχή του Αρκάνσας, η αμερικανική εταιρεία ενέργειας Exxon Mobil, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα.

Η απόφαση αυτή είναι πολύ σημαντική καθώς αυτή την περίοδο καταγράφεται αυξανόμενη ζήτηση για το μέταλλο που χρησιμοποιείται στις μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων.

Σπάνιες γαίες: Αλμα 9% στις εισαγωγές σε επίπεδο ΕΕ

Η επέκταση της Exxon στον τομέα της εξόρυξης λιθίου έρχεται καθώς οι αναδυόμενες τεχνολογίες στοχεύουν να ενισχύσουν την παγκόσμια παραγωγή του εξαιρετικά ελαφρού μετάλλου φιλτράροντάς το από κοιτάσματα που βρίσκονται σε όλο τον κόσμο και προμηθεύοντας με το πολύτιμο αυτό υλικό τους κατασκευαστές μπαταριών που αναζητούν νέες πηγές προμήθειας.

Η εταιρεία είχε αποκτήσει τα δικαιώματα για 120.000 στρέμματα του σχηματισμού Smackover στο νότιο Αρκάνσας νωρίτερα φέτος.

Mobil Lithium

Η Exxon, η οποία εφηύρε την επαναφορτιζόμενη μπαταρία ιόντων λιθίου τη δεκαετία του 1970, αλλά απομακρύνθηκε από την τεχνολογία, ανακοίνωσε ότι η προσφορά του προϊόντος θα φέρει την επωνυμία Mobil Lithium.

Η αμερικανική εταιρεία προτίθεται να χρησιμοποιήσει συμβατικές μεθόδους γεώτρησης πετρελαίου και φυσικού αερίου για πρόσβαση σε αλμυρό νερό πλούσιο σε λίθιο από δεξαμενές σε βάθος 3.000 περίπου μέτρων κάτω από την επιφάνεια του εδάφους και στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσει τεχνολογία άμεσης εξαγωγής λιθίου για να διαχωρίσει το λίθιο από το αλμυρό νερό.

Η εταιρεία δοκιμάζει επίσης μια μη αποδεδειγμένη τεχνολογία DLE που θα είναι ζωτικής σημασίας για εμπορικές λειτουργίες, σύμφωνα με πηγή του Reuters.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή