Με τους περιβαλλοντολόγους να επισημαίνουν πως διανύουμε μία εξαιρετικά κρίσιμη εποχή για το μέλλον του πλανήτη, συνειδητοποιούμε όλο και περισσότερο πως για να ανατραπεί η παρούσα κατάσταση, χρειάζεται ο καθένας να αναζητήσει τις λύσεις στην καθημερινότητά του. Ο τρόπος ζωής μας είναι αυτός που αποκαλύπτει τι χρειάζεται να βελτιώσουμε, για να μπορούμε να οραματιζόμαστε ένα πιο αισιόδοξο «αύριο» για τις επόμενες γενιές.

IKEA: Μειώνει τις τιμές στα προϊόντα της

Το ερώτημα είναι, λοιπόν, πώς θα αποκτήσουμε μία πιο βιώσιμη καθημερινότητα, η οποία θα περιορίζει το οικολογικό μας αποτύπωμα και θα σέβεται το περιβάλλον; Την απάντηση δίνει η ΙΚΕΑ, η οποία εδώ και 80 χρόνια αναβαθμίζει την καθημερινότητά μας, προτείνοντας λύσεις που κάνουν πιο άνετη τη ζωή στο σπίτι μας. Ωστόσο, δεν επαναπαύεται, αλλά φιλοδοξεί κάτι περισσότερο, κάτι καλύτερο και για το μεγάλο «σπίτι» που μας φιλοξενεί όλους.

Η ολοκληρωμένη στρατηγική της σχετικά με τη βιωσιμότητα, η οποία συμβαδίζει με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, καθώς και τα προϊόντα που προσφέρει, προϊόντα κατασκευασμένα από ανανεώσιμα ή ανακυκλωμένα υλικά, μας εμπνέουν καθημερινά να ενισχύσουμε τη σπουδαία προσπάθειά της, να γίνουμε μέρος του θετικού αντίκτυπου που επιδιώκει να δημιουργήσει για τον πλανήτη.

Δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης σε παγκόσμιο επίπεδο

Πριν η κλιματική αλλαγή εξελιχθεί σε επιτακτική κλιματική κρίση, η ΙΚΕΑ είχε ήδη προχωρήσει σε μία σειρά από δράσεις που αποσκοπούσαν στον περιορισμό του οικολογικού της αποτυπώματος, στη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και στην αντιμετώπιση του οικολογικού ζητήματος σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ενδεικτικά, η ΙΚΕΑ έχει καταργήσει πλέον τον έντυπο, προωθητικό κατάλογο που διένεμε για περισσότερα από 70 χρόνια, τα πλαστικά μίας χρήσης από τα καταστήματα και τα εστιατόριά της, ενώ προωθεί την αποκλειστική χρήση λαμπτήρων LED και επαναφορτιζόμενων μπαταριών, μας παρακινεί να δώσουμε τέλος στο food waste.

Τα προϊόντα που μας προσφέρει είναι από βιώσιμες πηγές, ενώ επενδύει σε υλικά όπως ο ανακυκλωμένος πολυεστέρας, η ξυλεία με πιστοποίηση FSC ή ανακυκλωμένη από δάση με υπεύθυνη διαχείριση (αποφεύγοντας την αποψίλωση), το βαμβάκι που προέρχεται αποκλειστικά από βιώσιμες πρακτικές. Με λίγα λόγια, θέτει τις βάσεις ώστε έως το 2030 να είναι πιο θετική προς το κλίμα, ενθαρρύνοντας και όσους την επιλέγουμε να κάνουμε το ίδιο.

Προωθώντας με κάθε τρόπο την υπεύθυνη κατανάλωση ενέργειας και πόρων

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως η ΙΚΕΑ έχει υιοθετήσει και σε εταιρικό επίπεδο πιο βιώσιμες πρακτικές, επιδιώκοντας τη μείωση της άσκοπης σπατάλης νερού και ενέργειας στα καταστήματά της, αλλά και την καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων.

Πιο αναλυτικά, τα καταστήματα ΙΚΕΑ είναι εξοπλισμένα με ειδικούς κάδους ανακύκλωσης χαρτιού, αλουμινίου, μπαταριών, κλπ., διαθέτουν ψηφιακούς αισθητήρες που προσαρμόζουν αυτόματα τη θέρμανση και ελέγχουν την κατανάλωση φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος, επιδιώκοντας μία πιο συνετή και αποδοτικότερη διαχείριση.

Μάλιστα, στο κατάστημα της Κύπρου έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία ένα φωτοβολταϊκό σύστημα παραγωγής ενέργειας, με στόχο να είναι ενεργειακά αυτόνομο. Επιπλέον, στο κατάστημα ΙΚΕΑ Θεσσαλονίκη λειτουργούν ήδη θέσεις φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ενώ η εταιρεία σχεδιάζει να τοποθετήσει πολλές ακόμη και σε άλλα καταστήματα.

Περιορίζοντας τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που έχει λάβει το food waste

Με το φαινόμενο του food waste να έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και ενώ υπολογίζεται πως 1.3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων καταλήγουν ετησίως στα απορρίμματα, η ΙΚΕΑ δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχη, εντάσσοντας τα εστιατόριά της, τα Σουηδικά καταστήματα και τα Bistro, στην προσπάθεια για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Ακριβώς για αυτό, εμπλούτισε το μενού των εστιατορίων με plant based εναλλακτικές, δηλαδή με τα νέα φυτικά κεφτεδάκια που έχουν την ίδια γεύση με τα κλασικά κεφτεδάκια κρέατος, ενώ το ίδιο έκανε και με το νέο φυτικό hot dog, δύο επιλογές που μας ενθαρρύνουν να «γευτούμε» και να απολαύσουμε τα αναρίθμητα οφέλη μίας sustainable διατροφής.

Επίσης, έχει εγκαταστήσει ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης και καταγραφής των τροφίμων που απορρίπτονται, ώστε σε συνδυασμό με τη εντατική εκπαίδευση του προσωπικού των εστιατορίων της γύρω από την υπεύθυνη διαχείριση των τροφίμων, να επιτύχει μία μείωση της σπατάλης των τροφίμων κατά 30%. Όσο για τα μαγειρικά έλαια που χρησιμοποιούνται στις παρασκευές, αυτά προωθούνται για ανακύκλωση, ενώ τα οργανικά απορρίμματα που συγκεντρώνονται στο κατάστημα ΙΚΕΑ Αεροδρόμιο, αξιοποιούνται μετέπειτα με τη διαδικασία της κομποστοποίησης.

Κλείνοντας, οι βιώσιμες πρακτικές που ακολουθεί η ΙΚΕΑ μας υπενθυμίζουν για μία ακόμη φορά πως είμαστε δημιουργοί, σιωπηλοί «πρωταγωνιστές» που όταν συνεργαζόμαστε, δημιουργούμε ατελείωτες δυνατότητες και μπορούμε να ελπίζουμε σε μία βιώσιμη ζωή στο σπίτι, σε ένα πιο αισιόδοξο μέλλον για τις επόμενες γενιές. Προσφέροντας προσιτές λύσεις, η ΙΚΕΑ μας εμπνέει καθημερινά να τολμήσουμε μικρές αλλαγές που θα μειώσουν το οικολογικό μας αποτύπωμα, που θα μας επιτρέπουν να απολαμβάνουμε μία άνετη ζωή στο σπίτι, χωρίς να επιβαρύνουμε το περιβάλλον.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green