Ακτιβιστές αλλά και εργαζόμενοι σε όλη την Ευρώπη σχεδιάζουν διαδηλώσεις κατά του αμερικανικού κολοσσού του ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon την Παρασκευή, με στόχο να διαταράξουν τη λειτουργία των logistic center της και να εμποδίσουν τα εμπορεύματα να φτάσουν στις θυρίδες δεμάτων της Amazon σε μια από τις πιο πολυσύχναστες ημέρες αγορών του έτους, την Black Friday.

Σήμερα εξάλλου είναι η μέρα που ακριβώς μετά την αμερικανική γιορτή της Ημέρας των Ευχαριστιών, πολλοί λιανοπωλητές ρίχνουν τις τιμές για να ενισχύσουν τις πωλήσεις τους. Αρχικά γνωστή για τα πλήθη που σχηματίζουν ουρές στα μεγάλα καταστήματα στις ΗΠΑ, η συγκεκριμένη ημέρα μετατοπίζει το βάρος των συναλλαγών στο διαδίκτυο και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Black Friday: Ευκαιρία για φριτέζα αέρος

Η μετατόπιση αυτή τροφοδοτείται τα τελευταία χρόνια μέρει από την Amazon, η οποία διαφημίζει δέκα ημέρες εορταστικών εκπτώσεων φέτος από τις 17 έως τις 27 Νοεμβρίου.

Οι ευρωπαϊκές αγορές

Στη Γερμανία, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της Amazon με βάση τις πωλήσεις το 2022, οι εργαζόμενοι σε πέντε κέντρα εκπλήρωσης στο Bad Hersfeld, το Dortmund, το Koblenz, τη Λειψία και το Rheinberg, θα απεργήσουν για 24 ώρες από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης για να διεκδικήσουν μια συλλογική μισθολογική σύμβαση, δήλωσε το συνδικάτο Verdi.

Εκπρόσωπος της Amazon στη Γερμανία δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι αμείβονται με δίκαιο τρόπο, με αρχικό μισθό πάνω από 14 ευρώ (15,27 δολάρια) την ώρα, και έχουν πρόσθετες παροχές, προσθέτοντας ότι οι παραδόσεις των παραγγελιών της Black Friday θα είναι αξιόπιστες και έγκαιρες.

Περισσότεροι από 1.000 εργαζόμενοι στην αποθήκη της Amazon στο Κόβεντρι της Αγγλίας σκοπεύουν να απεργήσουν την Παρασκευή, σύμφωνα με το συνδικάτο GMB, στο πλαίσιο μιας μακροχρόνιας διαμάχης με την εταιρεία -πάλι- για τους μισθούς. Οι συνδικαλιστές οργανώνουν επίσης διαδήλωση στα κεντρικά γραφεία της Amazon στο Ηνωμένο Βασίλειο στο Λονδίνο, την ίδια στιγμή που εκπρόσωπος της Amazon UK δήλωσε ότι η απεργία δεν θα προκαλέσει καμία αναστάτωση.

Οι έξυπνες θυρίδες

Στο στόχαστρο μπαίνουν επίσης τα smart lockers της Amazon. Πολλοί αγοραστές της Amazon χρησιμοποιούν τις θυρίδες της, οι οποίες βρίσκονται σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, χώρους στάθμευσης σούπερ μάρκετ και γωνίες δρόμων, για να παραλάβουν τις παραγγελίες τους.

Στη Γαλλία, η οργάνωση κατά της παγκοσμιοποίησης Attac ενθαρρύνει τους ακτιβιστές να τα γεμίσουν με αφίσες και αυτοκόλλητες ταινίες, εμποδίζοντας ενδεχομένως τους εργαζόμενους διανομείς και τους πελάτες να τα ανοίξουν.

Η Attac, η οποία αποκαλεί τη Black Friday «γιορτή της υπερπαραγωγής και της υπερκατανάλωσης», δήλωσε ότι αναμένει ότι η διαμαρτυρία θα είναι ευρύτερη από πέρυσι, όταν εκτιμά ότι στοχοποιήθηκαν 100 θυρίδες της Amazon σε όλη τη Γαλλία.

Το ιταλικό συνδικάτο CGIL κάλεσε σε απεργία για τη σημερινή ημέρα στις εγκαταστάσεις Castel San Giovanni, ενώ το ισπανικό συνδικάτο CCOO κάλεσε τους εργαζόμενους στις αποθήκες και τις διανομές της Amazon να πραγματοποιήσουν απεργία μίας ώρας σε κάθε βάρδια τη Cyber Monday, την τελευταία ημέρα των δεκαήμερων εκπτώσεων της Amazon.

Το «Make Amazon Pay», μια παγκόσμια εκστρατεία που συντονίζεται από την UNI Global Union, επισήμανε ότι απεργίες και διαμαρτυρίες θα πραγματοποιηθούν σε περισσότερες από 30 χώρες το «καυτό» διάστημα από τη Black Friday μέχρι τη Cyber Monday.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή