Σε νέα επένδυση 1,4 δισεκατομμύριων δολαρίων ( 1,12 δισ. λίρες ) προχωρά η Nissan στο βρετανικό εργοστάσιό της για την κατασκευή ηλεκτρικών εκδόσεων δύο δημοφιλών της μοντέλων. Η απόφαση ενισχύει την αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας αλλά και τον πρωθυπουργό που προσπαθεί απεγνωσμένα να προσελκύσει ξένες επενδύσεις.

Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία δήλωσε ότι τα σχέδιά της για τις ηλεκτρικές εκδόσεις του Qashqai και του Juke, που παράγονται στο Σάντερλαντ της βορειοανατολικής Αγγλίας, θα απαιτήσουν συνολική επένδυση έως και 2 δισεκατομμυρίων λιρών, συμπεριλαμβανομένης μιας τρίτης μονάδας παραγωγής μπαταριών στη Βρετανία και έργων υποδομής που οι εταίροι θα βοηθήσουν στη χρηματοδότηση.

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Ρεκόρ πωλήσεων στην Κίνα, ισχυρή ζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο τον Οκτώβριο

Η Nissan κατασκευάζει το ηλεκτρικό μοντέλο Leaf στο Sunderland εδώ και χρόνια και θα συνεχίσει να το κάνει, με τις μπαταρίες να παρέχονται από ένα μικρό εργοστάσιο στην περιοχή.
Το 2021 ανακοίνωσε επένδυση ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή ενός δεύτερου εργοστασίου μπαταριών 9 γιγαβατώρων (GWh) στο Sunderland με τον κινεζικό εταίρο Envision AESC.
Η συμφωνία πυροδοτεί το εναρκτήριο λάκτισμα της Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής για τις Επενδύσεις του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ την επόμενη εβδομάδα, όπου θα προσπαθήσει να αναζωογονήσει το ενδιαφέρον των εταιρειών του εξωτερικού, οι οποίες, μετά το Brexit το 2016 και την πολιτική αναταραχή που ακολούθησε, έχουν «ψυχρανθεί» για τη Βρετανία.

«Το να καταστήσουμε το Ηνωμένο Βασίλειο το καλύτερο μέρος για να δραστηριοποιηθεί κανείς επιχειρηματικά βρίσκεται στο επίκεντρο του οικονομικού μας σχεδίου», ανέφερε ο Σούνακ σε δήλωσή του την Παρασκευή.

Συζητήσεις για κυβερνητική υποστήριξη

Η Nissan δεν σχολίασε την αξία τυχόν επιδοτήσεων ή εγγυήσεων που παρέχονται από τη Βρετανία. Ωσόσο,  ο ανώτερος αντιπρόεδρος της Nissan για την παραγωγή και την εφοδιαστική αλυσίδα Άλαν Τζόνσον δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC ότι «Η κυβερνητική υποστήριξη είναι πάντα σημαντική”» και πως «Οι συζητήσεις συνεχίζονται με την κυβέρνηση».

Η επένδυση της Nissan θα βοηθήσει στη στήριξη 7.000 εργαζομένων στο Sunderland και 30.000 ατόμων στην αλυσίδα εφοδιασμού, αξιοποιώντας την παρουσία της στη Βρετανία που χρονολογείται από το 1986.

Για την ιαπωνική εταιρεία, η Βρετανία αποτελεί βασικό κόμβο. Η επένδυσή της στις μπαταρίες του 2021 ήταν μια επίδειξη εμπιστοσύνης όταν άλλοι ξένοι επενδυτές απέφευγαν το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit που προκάλεσε χρόνια αβεβαιότητας γύρω από τις εμπορικές σχέσεις του.

Η συμφωνία με τη Nissan έρχεται μόλις λίγους μήνες αφότου η ινδική Tata Motors δήλωσε ότι θα επενδύσει 4 δισεκατομμύρια λίρες σε ένα εργοστάσιο μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων (EV) στο Ηνωμένο Βασίλειο για τον εφοδιασμό των εργοστασίων της Jaguar Land Rover.

Η Nissan σχεδιάζει να προσφέρει μόνο πλήρως ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ευρώπη μέχρι το 2030, προσθέτοντας ότι θα ανακοινώσει τα ονόματα των νέων μοντέλων EV και τα χρονοδιαγράμματα για την έναρξη της παραγωγής σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Η επένδυση της αυτοκινητοβιομηχανίας στα EV έρχεται παρά την πενταετή καθυστέρηση της απαγόρευσης των πωλήσεων νέων βενζινοκίνητων αυτοκινήτων που ανακοίνωσε ο Σουνάκ τον Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή