Περαιτέρω επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας το 2024, εξαιτίας των αυξημένων επιτοκίων και των υψηλότερων τιμών της ενέργειας, προβλέπουν οι μερικές από τις μεγάλες τράπεζες στον κόσμο, τονίζοντας ωστόσο ότι η ύφεση θα αποφευχθεί.

Οι προβλέψεις τους για την ανάπτυξη το επόμενο έτος κυμαίνονται από 2,2%  της JP Morgan έως 2,8% της JP Morgan.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η παγκόσμια οικονομία θα αποφύγει την ύφεση, αλλά έχουν επισημάνει τις πιθανότητες «ήπιων υφέσεων» στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μια ήπια προσγείωση για τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ακόμα στα χαρτιά, αν και η αβεβαιότητα γύρω από τη νομισματική πορεία σύσφιγξης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας επισκιάζει τις προοπτικές. Η ανάπτυξη της Κίνας φαίνεται να αποδυναμώνεται, η οποία επιδεινώνεται από τις εταιρείες που αναζητούν εναλλακτικούς προορισμούς παραγωγής με χαμηλό κόστος.

UBS: Οι 3 καταλύτες που θα καθορίσουν τον κόσμο το 2024 – Τα 5 D που πρέπει να θυμούνται οι επενδυτές

Ακολουθούν προβλέψεις από μεγάλες παγκόσμιες τράπεζες:

«Αγκάθι» ο πληθωρισμός

Ο υψηλός πληθωρισμός αναμένεται να επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία το επόμενο έτος, με τα τρία τέταρτα των 200 οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος οι πληθωριστικές πιέσεις να αποδειχθούν για μία ακόμα φορά πιο επίμονες, αναγκάζοντας τις κεντρικές τράπεζες είτε να προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις των επιτοκίων, είτε να τα διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αρκετές κεντρικές τράπεζες αναμένεται να αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια μέχρι τα μέσα του 2024, αλλά ένας αυξανόμενος αριθμός οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα προσαρμόζουν τις απόψεις τους, μετατοπίζοντας την ημερομηνία χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής για το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους.

Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη είχε προβλεφθεί να επιβραδυνθεί στο 2,6% το επόμενο έτος από το αναμενόμενο 2,9% φέτος.

«Οι κεντρικές τράπεζες είχαν τα υψηλότερα επιτόκια για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό… σίγουρα περιορίζει τη δραστηριότητα και θα περάσει αρκετός καιρός μέχρι να επιτύχουμε την παγκόσμια ανάπτυξη πάνω από αυτόν που ήταν ο ιστορικός μέσος όρος», δήλωσε ο Nathan Sheets, παγκόσμιος επικεφαλής οικονομολόγος στο Citi.

Αισιοδοξία για τις αγορές

Παρά την οικονομική αβεβαιότητα, οι βασικότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες προβλέπεται να σημειώσουν μέτρια άνοδο το επόμενο έτος, και τελικά να κλείσουν το 2024 κάτω από τα ιστορικά υψηλά, ενώ μια μικρή πλειοψηφία αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters εκτιμά ότι κάποιες αγορές θα αγγίξουν νέες κορυφές εντός των επομένων έξι μηνών.

Οι ίδιοι σημειώνουν ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τις προσδοκίες για την πορεία των επιτοκίων.

Οι traders και οι αναλυτές προβλέπουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει τα επιτόκια μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους, μία εκτίμηση που δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη, και σίγουρα δεν ευθυγραμμίζεται με δηλώσεις από κορυφαίους κεντρικούς τραπεζίτες.

Το Reuters επισημαίνει ότι αυτές οι προσδοκίες για τη μείωση των επιτοκίων βρίσκονται εν μέρει στις απόψεις μιας μικρής πλειοψηφίας των ερωτηθέντων, 46 από τους 82, που είπαν ότι οι περισσότεροι βασικοί δείκτες θα ανακτήσουν υψηλά ρεκόρ μέχρι τότε.

Ωστόσο, μόνο λίγοι από τους 15 κορυφαίους χρηματιστηριακούς δείκτες προβλεπόταν ότι θα διαπραγματεύονται σε κορυφές ρεκόρ μέχρι το τέλος του 2024, με βάση μια ευρύτερη δημοσκόπηση στις 9-22 Νοεμβρίου σε περισσότερους από 120 ειδικούς στο χρηματιστήριο.

«Έπειτα από δύο συνεχόμενα τρίμηνα που προτείνουμε μετρητά έναντι μετοχών και ομολόγων, αναμένουμε τώρα οι μετοχές να έχουν υψηλές μονοψήφιες αποδόσεις το 2024 και να ξεπεράσουν το βασικό σταθερό εισόδημα», τόνισε ο Ajay Rajadhyaksha, παγκόσμιος πρόεδρος έρευνας της Barclays.

«Ναι, αναμένουμε ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί πιο αργά το επόμενο έτος, τόσο σε πραγματικούς όσο και σε ονομαστικούς όρους…Αλλά οι καθοδικοί κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία έχουν μειωθεί σημαντικά. Πιστεύουμε ότι οι μετοχές θα επωφεληθούν σε αυτόν τον επιχειρηματικό κύκλο».

Η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων, 72 από τους 85, ανέμενε ότι τα εταιρικά κέρδη στην τοπική τους αγορά θα αυξηθούν τους επόμενους έξι μήνες. Οι υπόλοιποι 13 είπαν ότι θα μειωθούν.

Χαμηλότερες αποδόσεις στα ομόλογα

Προς το παρόν, οι αγορές τιμολογούν μια σειρά από μειώσεις επιτοκίων το 2024, γεγονός που οδηγεί τις αποδόσεις των ομολόγων χαμηλότερα και τις τιμές των μετοχών υψηλότερα.

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του Δημοσίου των ΗΠΑ ξεπέρασαν 5,00% τον περασμένο μήνα για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2007, αλλά δεν αναμένεται να επανέλθουν σε αυτό το επίπεδο σύμφωνα με μια ξεχωριστή δημοσκόπηση του Reuters με αναλυτές στρατηγικής ομολόγων, οι οποίοι ωστόσο στο παρελθόν έκαναν λάθος στις εκτιμήσεις τους.

Πιθανότατα θα απαιτηθούν χαμηλότερες αποδόσεις ομολόγων για να προωθήσουν τυχόν αναμενόμενα κέρδη στις μετοχές, καθώς είχαν φτάσει σε ένα σημείο όπου οι επενδυτές είχαν συνηθίσει σε χρόνια ασήμαντων αποδόσεων, αλλά τώρα αντιπροσωπεύουν καλή αξία μαζί με ασφάλεια.

«Η πτώση των αποδόσεων των ομολόγων ερμηνεύεται από τις αγορές μετοχών ως θετική βραχυπρόθεσμα», δήλωσε ο Μάρκο Κολάνοβιτς, επικεφαλής στρατηγικής για τις παγκόσμιες αγορές της JP Morgan.

Ο δείκτης αναφοράς S&P 500 προβλέπεται ότι θα κλείσει το επόμενο έτος στις 4.700, μόλις 3% υψηλότερα από το κλείσιμο της Δευτέρας, με πιθανή επιβράδυνση ή ύφεση των ΗΠΑ μεταξύ των μεγαλύτερων κινδύνων για την αγορά το 2024.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς STOXX 600 προβλέπεται ότι θα ενισχυθεί κατά 4,1% στις 475 μονάδες μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή