Αντιστροφή της τάσης των εκροών των ξένων, όπως ήταν αναμενόμενο, θα υπάρξει τον Νοέμβριο στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τα τραπεζικά πακέτα να είναι το game changer που αναζητούσε η αγορά για να ανέβει το ενδιαφέρον. Χωρίς βέβαια να λείπουν οι αναταράξεις, η πρώτη εβδομάδα μετά τις μεγάλες τραπεζικές αναταράξεις έκλεισε με μικρά κέρδη, με πολλές θέσεις να αναπροσαρμόζονται και οι στρατηγικές να μπαίνουν σε εφαρμογή.

Ο Νοέμβριος έχει ακόμη τέσσερις συνεδριάσεις για να ολοκληρωθεί θετικά και θα είναι ο πρώτος ανοδικός μετά από τρεις πτωτικούς. Σε αυτό βέβαια βοήθησε και το γεγονός ότι το Νοέμβριο κλείνουν και οι ετήσιες θέσεις των ξένων στις αγορές, με πολλές κινήσεις να επιχειρούν το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος, μετά από μια ομολογουμένως εντυπωσιακή χρονιά.

UBS: Οι 3 καταλύτες που θα καθορίσουν τον κόσμο το 2024  

Πάντως, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, το πρώτο τρίμηνο του έτους, η αγορά δέχτηκε ένα σημαντικό όγκο ξένων κεφαλαίων, τα οποία ξεπέρασαν τα 260 εκατ. ευρώ, την ώρα μάλιστα που ο γενικός δείκτης πάλευε να ξεπεράσει τις 1.000 μονάδες. Από τον Απρίλιο άρχισε μια σιωπηρή αποχώρηση των ξένων, η οποία μάλιστα κορυφώθηκε τον Ιούνιο, όταν και εδραιώθηκε η δεύτερη τετραετία της κυβέρνησης, με τις εκροές των ξένων να ξεπερνούν τα 190 εκατ. ευρώ. Μια τάση που συνεχίστηκε μέχρι και τον Οκτώβριο, αν και με φθίνοντα ρυθμό, με τις εκροές να είναι διπλάσιες των εισροών που προηγήθηκαν το πρώτο τρίμηνο.

Αλλαγή τάσης

Μετά λοιπόν από ένα τρίμηνο πτώσης, η ανατροπή θα είναι και στις ροές των ξένων στην ελληνική κεφαλαιαγορά, με αιχμή σαφώς την είσοδο των θεσμικών στον τραπεζικό κλάδο, ήτοι σε Alpha Bank και Εθνική. Η Alpha Bank πλέον είναι η δεύτερη πλήρως ιδιωτικοποιημένη τράπεζα στην Ελλάδα, μετά την Eurobank, ενώ μαζί με την Εθνική έφεραν στους κόλπους του ΧΑ πάνω από 1,2 δισ. κεφάλαια ξένων, επικαλύπτοντας μάλιστα κάποιες εκροές που υπάρχουν συστηματικά σε επιλεγμένους τίτλους, όπως ο ΟΤΕ.

Στην Alpha Bank, φυσικά μονοπώλησε το ενδιαφέρον η είσοδος της UniCredit στο μετοχικό της κεφάλαιο, έχοντας πλέον το 9,6% της τράπεζας, μετά και από αγορές που έκανε από το ταμπλό. Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Reggeborgh έχει το 5,1% της τράπεζας. Συνολικά, το 73% επίσης της Alpha Bank είναι σε ξένους θεσμικούς, το 5% σε Έλληνες θεσμικούς και λίγο πάνω από το 12% σε φυσικά πρόσωπα.

Πλήθος ξένων και στη μετοχική σύνθεση της Εθνικής Τράπεζας, καθώς ποσοστό κατέχουν οι Fidelity, BlackRock, Capital (η Capital Group έχει και το 5,1% της Eurobank), Lazard, Norges, Allianz, Wellington, Gic, Robeco και RWC. Η «ομάδα» αυτή διαθέτει κεφάλαια υπό

διαχείριση που ξεπερνούν τα 21 τρισ. δολάρια, με έξι εξ αυτών να διαχειρίζονται τρισ. από μόνες τους.

Η επόμενη ημέρα

Οι εισροές ξένων αναμένεται να συνεχιστούν πάντως τους επόμενους μήνες, και σίγουρα από την αρχή της νέας χρονιάς. Άλλωστε, η αγορά έχει να αναμένει τρεις μεγάλες “συναλλαγές” που θα κρατήσουν το ενδιαφέρον των ξένων ζωηρό.

Το επόμενο διάστημα αναμένει η διάθεση του πακέτου του ΤΑΙΠΕΔ στην HelleniQ Energy (ΕΛΠΕ). Θέλοντας να εκμεταλλευτεί το θετικό momentum που δημιούργησε η Εθνική, η διοίκηση της Helleniq Energy δείχνει επιταχύνει τις ενέργειες για να μειωθεί το ποσοστό των δύο βασικών μετόχων, της Paneuropean Oil (όμιλος Λάτση) με 47,12% και του ΤΑΙΠΕΔ με 35,48%. Τα προσδοκώμενα έσοδα μπορεί να φτάσουν τα 800 εκατ. ευρώ.

Επίσης, μέσα στο επόμενο δεκαήμερο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η σύμβαση παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Το ΤΑΙΠΕΔ ενδεχομένως να βρει ανοιχτές τις πόρτες των κεφαλαίων κατά την αρχική δημόσια προσφορά για το 30% που κατέχει στον ΔΑΑ, με τις εκτιμήσεις μέχρι τώρα κάνουν λόγο για άντληση περίπου 800 εκατ. – 1 δισ. ευρώ.

Πέραν αυτών όμως, την ερχόμενη άνοιξη αναμένεται και η αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Τράπεζα Πειραιώς, στην οποία διατηρεί το 27%. Με βάση την τρέχουσα αποτίμηση, τα έσοδα σαφώς θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες