Εντονο κοινωνικό πρόσημο έχει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και θα λήξουν πολλές αδικίες πάρα πολλών ετών, όπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Αναφερόμενος στην κατάργηση της παρακράτησης στις συντάξεις αναπηρίας, σημείωσε:

«Μέχρι σήμερα ο έχων σύνταξη αναπηρίας δεν μπορούσε να εργαστεί, γιατί αν πήγαινε να εργαστεί αυτομάτως έχανε τη σύνταξη αναπηρίας. Το 100%. Άρα, λέγαμε στον ΑμεΑ συμπολίτη μας, ο οποίος δικαιούτο σύνταξη αναπηρίας, ότι “κύριε, θα κάθεσαι σπίτι σου και δεν θα εργάζεσαι”. Στην πραγματικότητα, δεν είναι σύνταξη αναπηρίας, είναι επίδομα αναπηρίας. Εφόσον κάποιος μπορεί να εργάζεται, γιατί να μην εργαστεί και να αυξήσει το εισόδημά του και να μπορεί να έχει μια καλύτερη ζωή; Υπάρχουν άνθρωποι που λαμβάνουν το επίδομα αναπηρίας και εργάζονται μαύρα γιατί αν ασφαλιστούν θα χάσουν τη σύνταξη. Άρα, αλλάζουμε τη ρύθμιση αυτή και λέμε: εάν εργάζεσαι, καλώς εργάζεσαι. Θα πάρεις το εισόδημά σου από την εργασία σου και θα πάρεις και σύνταξη αναπηρίας».

Ασφαλιστικό: Τι αλλάζει στις συντάξεις των οφειλετών του e-ΕΦΚΑ

Για την επέκταση του επιδόματος μητρότητας:

«Ήταν μία προεκλογική δέσμευση, την οποία έδωσε στον ελληνικό λαό ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σήμερα την εκπληρώνουμε και μάλιστα καλύτερα από ότι την είχαμε υποσχεθεί, ακριβώς γιατί θέλουμε να είμαστε συνεπείς σε αυτά που λέγαμε προεκλογικά. Όταν θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός θα ανεβαίνει και αυτό προφανώς».

Για τη σύνταξη σε ορφανά τέκνα:

«Έχασα και τους δυο γονείς μου στα 18 μου χρόνια. Έχω ζήσει δηλαδή την ορφάνια από μικρός. Την ορφάνια την έχει ζήσει από μικρός και ο Υφυπουργός μου, ο Βασίλης Σπανάκης. Όταν κάναμε screening όλων των αδικιών, διαπιστώσαμε ξαφνικά ότι υπάρχει αυτό το θέμα. Ένα παιδί ορφανό στα 18 του χρόνια δεν είναι ένα πλούσιο παιδί, είναι ένα παιδί που ψάχνει τα πατήματά του. Άρα, μιλάμε για συμπολίτες μας που ξεκινάνε τον βίο τους με μία πολύ μεγάλη δυσκολία. Μου λέει ο Βασίλης Σπανάκης: Υπουργέ, είναι ντροπή, εγώ ορφανός, εσύ ορφανός και να μη λύσουμε αυτό το θέμα. Λύνεται λοιπόν και αυτό».

Για την κατάργηση της περικοπής του 30% των συντάξεων στους εργαζόμενους συνταξιούχους:
«Υπολογίζουμε ότι κατά μέσο όρο ένας συνταξιούχος εργαζόμενος θα κερδίσει το χρόνο από αυτή τη ρύθμιση 2.200 ευρώ. Θα έχει δηλαδή 2.200 ευρώ αύξηση εισοδήματος μόνο από αυτή τη ρύθμιση».

«Τα ένσημα που πληρώνεις θα αυξάνουν το ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξης. Αν κάποιος παίρνει μικρότερη σύνταξη και θέλει να αυξήσει τη σύνταξή του μπορεί να πάει να εργαστεί. Θα έχει μηδέν παρακράτηση και θα αυξήσει και τη σύνταξή του».

Για τους εποχικούς εργαζόμενους:

«Υπάρχει μεγάλο έλλειμα εργατικού δυναμικού στον τουρισμό και στην εστίαση για τους χειμερινούς μήνες και πολλοί δουλεύουν μαύρα για να μην χάνουν το εποχικό επίδομα που λαμβάνουν. Με το νέο νομοσχέδιο θεσπίζουμε ότι κάποιος θα μπορεί να δουλεύει μέχρι 3 μέρες την εβδομάδα, δηλαδή 12 μέρες το μήνα και να λαμβάνει ολόκληρο το επίδομα.

Με αυτό θέλουμε να λύσουμε δύο ζητήματα: πρώτον, να προσφέρουμε νόμιμους εργαζομένους στις επιχειρήσεις που έχουν πολύ μεγάλη πίεση, ιδιαίτερα τις μέρες των εορτών και τα Σαββατοκύριακα και δεν βρίσκουν εργαζόμενους και δεύτερον, να αυξήσουμε το νόμιμο εισόδημα των ανθρώπων που παίρνουν το εποχικό επίδομα».

Ολόκληρη η συνέντευξη στο ακόλουθο link:

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
ΔΥΠΑ: Εκδήλωση «Ημέρες Καριέρας για τη γαλάζια οικονομία» στον Πειραιά
Tax |

Εκδήλωση της ΔΥΠΑ «Ημέρες Καριέρας για τη γαλάζια οικονομία»

Στη σημερινή εκδήλωση της ΔΥΠΑ «Ημέρες Καριέρας για τη γαλάζια οικονομία» συμμετείχαν περισσότερες από 70 επιχειρήσεις από τη ναυτιλία, την ακτοπλοΐα, τα ναυπηγεία, τον θαλάσσιο τουρισμό και το yachting