«Κάλλιο πέντε και στο χέρι παρά δέκα και καρτέρι» λέει η λαϊκή παροιμία και από ότι φαίνεται οι Έλληνες το πιστεύουν ακράδαντα καθώς σύμφωνα και με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat το 58 % των χρηματοπιστωτικών προϊόντων που έχουν τα νοικοκυριά στην Ελλάδα είναι σε μετρητά και καταθέσεις ενώ το 31,2% είναι σε μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια και μόλις το 5,7% των προϊόντων αφορά ασφαλιστικά και τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα.

UBS: Οδηγίες προς… ναυτιλομένους – «Αφήστε τα μετρητά… επενδύστε σε μετοχές»

Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, οι κύριοι τύποι περιουσιακών στοιχείων που κατείχαν τα νοικοκυριά το 2022 ήταν γενικά νόμισμα και καταθέσεις, μετοχές και μετοχές επενδυτικών κεφαλαίων, ασφάλειες, συνταξιοδοτικά και τυποποιημένες εγγυήσεις. Η κατηγορία νομισμάτων και καταθέσεων ήταν το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο σε 14 κράτη μέλη και αντιπροσώπευε πάνω από το ήμισυ του συνόλου σε πέντε από αυτά: με την Ελλάδα να έρχεται δεύτερη (58,0 %) μετά την Κύπρο (59,7 %), που κρατάει τα ηνία. Στην Μάλτα το ποσοστό των καταθέσεων είναι 52,9 %, στην Πολωνία 52,3 %και τη Σλοβακία στο 51,0 %.

Οι Έλληνες μπορεί να προτιμούν τις καταθέσεις παρόλα αυτά όσο και να θέλει ένας καταθέτης στην τραπεζική ελληνική αγορά να βρει την καλύτερη προσφορά στην προθεσμιακή του κατάθεση μάλλον

θα «τρέξει» άσκοπα καθώς σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων στην Ελλάδα για καταθέσεις με διάρκεια έως ένα έτος διαμορφώνεται στο 1,75 %, όταν στην Ευρώπη ο μέσος όρος είναι στο 3,08%. Το αποτέλεσμα είναι οι Έλληνες καταθέτες να στρέφονται όλο και περισσότερο σε διαφορετικά χρηματοοικονομικά προϊόντα.

Η επιλογή των αμοιβαίων

Στην παλέτα των επενδυτικών επιλογών των καταθετών που αναζητούν απόδοση στα κεφάλαια τους ψηλά βρίσκονται τα αμοιβαία κεφάλαια Σύμφωνα με την ένωση θεσμικών επενδυτών και τα στοιχεία στις 30 Σεπτεμβρίου 2023, η συνολική αγορά των Ο.Σ.Ε.Κ.Α. (αμοιβαία κεφάλαια) που διαχειρίζονται ελληνικές Α.Ε.Δ.Α.Κ. παρουσίασε αύξηση συνολικού ενεργητικού κατά 3,3% από το προηγούμενο τρίμηνο και 28,4% την αρχή του έτους, με το συνολικό ύψος των υπό διαχείριση κεφαλαίων να διαμορφώνεται σε €13,97 δισ. (Ο.Σ.Ε.Κ.Α. ν.4099/12 στα €11,27 δισ. και Ο.Σ.Ε.Κ.Α. Ε.Ε. στα €2,70 δισ.).

Οι ροές κεφαλαίων στους Ο.Σ.Ε.Κ.Α. ύψους €647,7 εκ. παρέμειναν θετικές και το τρίτο τρίμηνο του 2023 συνεχίζοντας την αυξητική τους πορεία. Οι θετικές ροές ανά κατηγορία κατά το τρίτο τρίμηνο αφορούν κυρίως τους Ομολογιακούς, Χρηματαγοράς και Μετοχικούς Ο.Σ.Ε.Κ.Α.

Τα έντοκα γραμμάτια

Τα έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος ως εναλλακτικός τρόπος επένδυσης .

Το δέλεαρ των εντόκων σαφώς είναι οι σημαντικά υψηλότερες αποδόσεις, σε σχέση με τις

προθεσμιακές καταθέσεις. Στην τελευταία έκδοση εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,88%.

Το δεύτερο πλεονέκτημα των εντόκων γραμματίων σε σχέση με άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα είναι η σύντομη λήξη τους γεγονός που τα κάνει να μοιάζουν πολύ περισσότερο με τις προθεσμιακές καταθέσεις με τις οποίες άλλωστε είναι περισσότερο εξοικειωμένοι οι περισσότεροι καταθέτες. Τρίτον πλεονέκτημα είναι πως δεν φορολογούνται . Φορολογικά τα έντοκα υπερτερούν έναντι των καταθέσεων καθώς στις καταθέσεις οι τόκοι φορολογούνται με 15% σε ετήσια βάση το επιτόκιο στη λήξη των εντόκων είναι αφορολόγητο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις