To 9 αιώνων κάστρο-καταφύγιο, κάποτε, του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, του Ναπολέοντα Βοναπάρτη και πολλών άλλων ιστορικών προσωπικοτήτων, στο Gloggnitz της Αυστρίας, βγαίνει σε δημοπρασία.

Αυτό που εκπλήσσει είναι ότι το τεράστιο τετραώροφο ροκοκό παλάτι, με τους περίτεχνους κήπους  αναμένεται να πωληθεί σε ένα κλάσμα της τιμής που πωλούνται διαμερίσματα στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, και μπορεί να μην φτάσει σε τιμή το εμβληματικό ρετιρέ του One Athens στο Κολωνάκι.

Το παλάτι βγήκε αρχικά στην ανοιχτή αγορά για 12,1 εκατομμύρια δολάρια. Τώρα βγαίνει σε ηλεκτρονική δημοπρασία που διοργάνωσε η Μικαέλα Όρισιτς της Austria Sotheby’s International Realty and Concierge Auctions. Το ανακτορικό ακίνητο θα δέχεται προσφορές από την 1-14 Δεκεμβρίου και αναμένεται να φτάσει από 3,95 εκατομμύρια ευρώ έως 9,95 εκατομμύρια ευρώ. Τα ποσά φαίνονται αστεία την στιγμή που καπέλο του Ναπολέοντα «έπιασε» σχεδόν 2 εκατ. ευρώ σε δημοπρασία πρόσφατα.

Το τελευταίο κάστρο του Μότσαρτ

Το κτήμα, γνωστό ως Schloss Stuppach και συχνά αναφέρεται ως «Το Τελευταίο Κάστρο του Μότσαρτ», θα βγει στο σφυρί τον επόμενο μήνα.

«Το κάστρο, ένα σημαντικό ορόσημο στην περιοχή, είναι ένα ιστορικό στολίδι και μια συνεχής πηγή πολιτισμού και τέχνης», σημειώνει η λίστα της δημοπρασίας. Αρχικά χτισμένη το 1130, η “αρχαία” κατοικία θεωρείται ένα από τα λίγα κάστρα στην Κάτω Αυστρία που παραμένει σε χέρια ιδιωτών. Καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής του, η επιβλητική κατοικία φιλοξένησε μια εντυπωσιακή λίστα σημαντικών επισκεπτών, όπως ο Ναπολέων, ο Φραντς Σούμπερτ, ο Πάπας Πίος ΣΤ’, η Πριγκίπισσα Ιζαμπέλ φον Μπουρμπόν Πάρμα και ο αυτοκράτορας Φραντς Στέφαν φον Λόθρινγκεν.

Το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι το κτήμα ήταν το σπίτι του κόμη Φραντς Άντον Βάλεσγ, ο οποίος ανέθεσε στον Μότσαρτ να γράψει το τελευταίο του έργο, «Ρέκβιεμ σε ρε ελάσσοναως φόρο τιμής στην αείμνηστη σύζυγο του Κόμη, Άννα Κοντέσα φον Βάλσεγκ, η οποία πέθανε στο κάστρο την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου το 1791. Αλίμονο, ο Μότσαρτ πέθανε την ίδια χρονιά σε ηλικία 35 ετών πριν τελειώσει το έργο. Το Ρέκβιεμ ολοκληρώθηκε από άλλο συνθέτη το 1792 και στη συνέχεια αποθηκεύτηκε στο Schloss Stuppach έως ότου το χειρόγραφο μεταφερθεί στην Αυστριακή Εθνική Βιβλιοθήκη το 1830.

Το αρχοντικό των 50 δωματίων επεκτάθηκε τόσο τον 15ο όσο και τον 17ο αιώνα. Σήμερα εκτείνεται σε 2500 τετραγωνικά μέτρα σε τέσσερις ορόφους. Υπάρχουν τέσσερα υπνοδωμάτια και οκτώ μπάνια.

Μέσα υπάρχουν πολλά από τα είδη σχεδιαστικών χαρακτηριστικών που περιμένει κανείς να βρει σε ένα κάστρο 900 ετών. Περίτεχνες, χειροποίητες φρέζες, περίτεχνοι κρυστάλλινοι πολυέλαιοι, πολλά τζάκια και αρχαία ξύλινα παρκέ δάπεδα. Άλλα χαρακτηριστικά γνωρίσματα περιλαμβάνουν έναν κινηματογράφο, μια βιβλιοθήκη, ένα παρεκκλήσι “Ρέκβιεμ” και ένα μπουντρούμι.

«Είναι η κατάλληλη στιγμή για να αλλάξει ιδιοκτήτη», είπε στο Mansion Global ο ιδιοκτήτης Ράινχαρντ Τσέλινγκερ, ο οποίος αγόρασε το ακίνητο το 1996. «Καθώς το κάστρο θα πωληθεί ως επιτυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο, είμαστε περισσότερο από ευτυχείς να προσφέρουμε την υποστήριξή μας στον νέο ιδιοκτήτη. Είμαστε σίγουροι ότι θα ζήσει αξέχαστες στιγμές στο κάστρο όπως κι εμείς». Το κάστρο διαθέτει επίσης τμήματα λιανικής που περιλαμβάνουν ένα σαλόνι σε στιλ κλαμπ, ένα θέατρο, χώρο συναυλιών με πρόγραμμα μέχρι και το 2024, και κατάστημα δώρων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus