Ένα «δίκοχο» καπέλο που φορούσε ο Ναπολέων Βοναπάρτης κατά τη διάρκεια της θητείας του ως αυτοκράτορας της Γαλλίας πωληθηκε στην τιμή ρεκόρ των 1,932 εκατομμυρίων ευρώ σε δημοπρασία στο Παρίσι.

Το δίκοχο μαύρο καπέλο από τσόχα κάστορα εκτιμήθηκε αρχικά σε €600.000-800.000. Η τιμή που επιτεύχθηκε ξεπέρασε τα 1,884 εκατομμύρια ευρώ που καταβλήθηκαν για ένα άλλο από τα καπέλα του Ναπολέοντα το 2014, που πουλήθηκε επίσης από τον οίκο δημοπρασιών Drouot, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στον Guardian.

Στο «σφυρί» δύο τιάρες της Ιωσηφίνας Βοναπάρτη σε ιλιγγιώδη τιμή

Το καπέλο είναι ένα από τα 20 εναπομείναντα από τα 120 που πιστεύεται ότι είχε στη ζωή του ο Γάλλος στρατηλάτης.

Η τιμή πώλησης πιστεύεται ότι έχει διογκωθεί από τη διαφημιστική εκστρατεία γύρω από την κυκλοφορία αυτόν τον μήνα της βιογραφικής ταινίας του Ρίντλεϊ Σκοτ για τον Ναπολέοντα με πρωταγωνιστή τον Χοακίν Φίνιξ.

Σύμβολο εξουσίας

Ο Ναπολέων φορούσε τα καπέλα του στο πλάι για να διασφαλίσει ότι ήταν διακριτός στο πεδίο της μάχης – και έτσι δημιούργησε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα αντικείμενα στην ιστορία, ακόμη και σήμερα που μετράμε περισσότερα από 200 χρόνια από το θάνατό του.

Τοποθετούσε τα άκρα παράλληλα με τους ώμους του, ένα στυλ που αναφέρεται ως «en bataille», σε αντίθεση με την πλειοψηφία των αξιωματικών του, που φορούσαν τα δικά τους σε ορθή γωνία με τους ώμους τους.

Ο Πιέρ Οσενά, από τον οίκο δημοπρασιών Drouot, ανέφερε στον Guardian ότι το καπέλο ξεχώριζε από μια ροζέτα, ένα σύμπλεγμα από κορδέλες με χαρακτηριστικά χρώματα που φέρεται να πρόσθεσε ο ίδιος ο Ναπολέων το 1815 όταν διέσχιζε τη Μεσόγειο προς την Αντίμπ από την εξορία του στην Έλβα, οδηγώντας σε μια προσωρινή επιστροφή στην εξουσία πριν την τελική ήττα του στο Βατερλώ.

Τα περισσότερα από τα εναπομείναντα δίκοχα του Ναπολέοντα που υπάρχουν ακόμα, φυλάσσονται σε μουσεία και περίπου πέντε βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές. Η εξαιρετική προέλευση του καπέλου ωστόσο οφεέλεται στο ότι παρέμεινε στην κατοχή της ίδιας οικογένειας καθ’ όλη τη διάρκεια του 19ου αιώνα, τους απογόνους του αρχιαποθηκάριου Ζαν Λουί Νουασιέζ που είχε εργαστεί στο παλάτι του Ναπολέοντα.

Ο Οσενά είπε στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης πριν από τη δημοπρασία: «Αυτό το καπέλο ήταν ορατό από όλους. Όταν το έβλεπαν στη μάχη. ήξεραν χωρίς αμφιβολία ότι ο Ναπολέων ήταν παρών. «Όταν ήταν μόνος, είτε το φόραγε στο κεφάλι, είτε το κράταγε στο χέρι του, μερικές φορές το πετούσε καταγής. Ήταν το σήμα κατατεθέν του αυτοκράτορα».

Το καπέλο ήταν το αστέρι στην δημοπρασία της συλλογής του Γάλλου βιομήχανου Συνταγματάρχη Πιέρ Μπεγιόν, ο οποίος πέθανε πέρυσι.

Δημοπρατήθηκε μαζί με: ένα νυχτικό που φορούσε ο Ναπολέοντας στο νησί της Αγίας Ελένης, όπου εξορίστηκε για τελευταία φορά και όπου πέθανε το 1821, ένα ασημένιο πιάτο δείπνου που του έκλεψαν από την άμαξα μετά την ήττα του στο Βατερλώ το 1815, και ένα νεσεσέρ από μαόνι, που περιείχε μια καλοδιατηρημένη οδοντόβουρτσα από ασήμι, ξυράφι, ψαλίδι και άλλα αντικείμενα που χρησιμοποιούσε, τα οποία έφτασαν τα 60.000 ευρώ. Άλλα αντικείμενα στην δημοπρασία περιλάμβαναν πυροβόλα όπλα, ξίφη και νομίσματα.

Το 2014, ένας Νοτιοκορεάτης αγοραστής πλήρωσε λίγο λιγότερο από 1,9 εκατ. ευρώ για ένα δίκοχο που είχε φορέσει ο Ναπολέοντας κατά τη μάχη του Μαρένγκο το 1800. Το αντικείμενο τέθηκε προς πώληση από τη βασιλική οικογένεια του Μονακό μαζί με εκατοντάδες άλλα αντικείμενα τέχνης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή