Αν ψάχνεται τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη μέσα στο επόμενο 15θήμερο δεν θα καταφέρετε να τον συναντήσετε.

Εξόρμηση Μητσοτάκη

Έχει αναλάβει να ηγηθεί κυβερνητικών και επιχειρηματικών αποστολών στο εξωτερικό.

Ο πρωθυπουργός με φόντο και την πιθανή νέα αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας την 1η Δεκεμβρίου από τον χρηματοοικονομικό οίκο Fitch βγαίνει εκτός συνόρων και θα συμμετέχει σε διάφορα επενδυτικά συνέδρια, roadshows κλπ επιδιώκοντας να περάσει το μήνυμα της χώρας ως επενδυτικού προορισμού.

Λονδίνο

Έτσι, λοιπόν σήμερα θα βρεθεί στο Λονδίνο στο roadshow της Morgan Stanley.

Εκεί ανάμεσα σε δεκάδες εκπροσώπους διαχειριστών κεφαλαίων και αναλυτών θα είναι 37 στελέχη εκ των μεγαλύτερων εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ο πρωθυπουργός θα απευθυνθεί στα μεγάλα «επενδυτικά σπίτια» εκπέμποντας το μήνυμα της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας αλλά και των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και της προσέλκυσης επιχειρηματικών κεφαλαίων.

Νέα Υόρκη

Στις 11 Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός αναμένεται να μεταβεί στη Ν. Υόρκη.

Εκεί θα συμμετέχει στο καθιερωμένο ετήσιο συνέδριο της Capital Link όπου κι εκεί θα απευθυνθεί στην επιχειρηματική κοινότητα για την προσέλκυση επενδύσεων.

Στη Ν. Υόρκη θα συνοδεύεται και από τους υπουργούς των λεγόμενων οικονομικών και παραγωγικών υπουργείων.

Στο συνέδριο θα λάβουν μέρος και στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων, παρουσιάζοντας τα επενδυτικά τους έργα στη χώρα μας αλλά και τη διεθνή δραστηριότητα τους.

EastMed

Πολλά έχουν γραφτεί και πολλά δημοσιοποιηθεί για το μέλλον και την τύχη του μεγάλου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed Pipeline.

Πριν από περίπου δύο χρόνια η αμερικανική πλευρά – που παίζει καταλυτικό ρόλο για τη στήριξη του έργου – είχε ουσιαστικά παρουσιάσει ως αχρείαστο τον αγωγό που σχεδιάζεται να μεταφέρει ποσότητες φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη. Ο αγωγός θυμίζω είναι μήκους άνω των 2.000 χλμ. και ξεκινά από το Ισραήλ και την Κύπρο, διασχίζει την Ελλάδα και καταλήγει στην Ιταλία.

Πρόσφατα, όπως είχε αποκαλύψει το Βήμα, ο IGI Poseidon, ο φορέας υλοποίησης του έργου που έχει συσταθεί από τις εταιρείες ΔΕΠΑ και Edison, φέρεται να προωθεί νέα διαδρομή υλοποιώντας επί της ουσίας το ένα τμήμα του αγωγού. Αυτόν του Ισραήλ – Κύπρου με σκοπό να διατίθεται φυσικό αέριο στο νησί της Αφροδίτης όπου θα εγκατασταθούν ισραηλινές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και στη συνέχεια το ρεύμα θα επιστρέφει στο Ισραήλ μέσω του καλωδίου EuroAsia.

O IGI Poseidon

Όπως και να χει ο IGI Poseidon προχωρά κανονικά και ωριμάζει το project.

Διάφορες αναγκαίες μελέτες για την υλοποίηση του έργου και αδειοδοτικές διαδικασίες τρέχουν κανονικά.

Έχει ολοκληρώσει τη Μελέτη Κόστους-Οφέλους, το Επιχειρηματικό σχέδιο περιλαμβανομένων αποτελεσμάτων προκαταρκτικού ελέγχου της αγοράς (market test), και την Πρόταση Διασυνοριακής Κατανομής Κόστους (Cross-Border Cost Allocation, CBCA).

Η ΡΑΑΕΥ

Ο IGI Poseidon προχώρησε και σε ένα ακόμη βήμα υπέβαλλε στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων αίτημα επένδυσης.

Η ΡΑΑΕΥ έχει οριστεί ως συντονιστής των ρυθμιστικών αρχών των κρατών.

Το σημαντικό είναι πως ο IGI Poseidon δεν αιτείται την κατανομή μέρους του κόστους του έργου στους οικείους Διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς Φυσικού Αερίου αναλαμβάνοντας οι εταιρείες της κοινοπραξίας τη δαπάνη.

Μαθαίνω λοιπόν, ότι, η ΡΑΑΕΥ κατόπιν και σχετικής συνεννόησης με τον ευρωπαίο ρυθμιστή ενέργειας (ACER) ενέκρινε το αίτημα

του IGI Poseidon και πλέον απομένει η τελική επενδυτική απόφαση.

Δυτικές Κυκλάδες

Ένα από τα μεγάλα έργα που υλοποιεί ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) είναι η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών των Δυτικών Κυκλάδων.

Τα νησιά Σαντορίνη, Φολέγανδρος, Μήλος και Σέριφος θα διασυνδεθούν με τις Νότιες Κυκλάδες και όλα μαζί πλέον θα ηλεκτροδοτούνται από το ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Πλέον οι Κυκλάδες δεν θα έρχονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο του μπλακ άουτ και επιπλέον με την ηλεκτρική διασύνδεση ανοίγει κι ο δρόμος για επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ.

Παράταση

Με την ολοκλήρωση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων θα μπου σε καθεστώς εφεδρείας και οι ρυπογόνες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με ντίζελ της ΔΕΗ.

Μία εξ αυτών είναι στη Σαντορίνη.

Όλα δείχνουν ότι το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Δυτικών Κυκλάδων θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2024.

Για το λόγο αυτό η ΡΑΑΕΥ ενέκρινε και αίτημα της ΔΕΗ να παραταθεί η άδεια παραγωγής ρεύματος της αεριοστροβιλικής μονάδας ισχύος 13,192 MW του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής της Σαντορίνης μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2024.

Καλού, κακού ας υπάρχει…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories