Επιστήμη

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Αδωνις Γεωργιάδης – σας έχω πει πως είναι η αδυναμία μου – είναι ο άνθρωπος που έχει αναγάγει την επικοινωνία σε επιστήμη. Και μάλιστα με δυναμικούς όρους. Είναι κορυφαίος στο είδος του!

Συγκίνηση…

Χθες διαδήλωναν οι συνταξιούχοι έξω από το υπουργείο του, ψηλά στην οδό Σταδίου, πλησίον της πλατείας Κλαυθμώνος. Συνήθως σ’ αυτές τις διαδηλώσεις τα ρολά, μπροστά από το υπουργείο είναι κατεβασμένα. Υπάρχουν μία – δύο διμοιρίες των ΜΑΤ, ανάλογα με την περίπτωση. Κι αν κανείς θερμόαιμος διαδηλωτής πετάξει και κανένα μπουκάλι νερό, πέφτουν και καμιά δεκαριά δακρυγόνα. Για την συγκίνηση…. Αυτό συνέβαινε συνήθως. Και τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα!

Υποδοχή

Από τούδε και στο εξής τους διαδηλωτές, κάτω από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, θα τους υποδέχεται ο κ. Γεωργιάδης – χθες είχε μαζί και το υφυπουργό του, τον κ. Παναγιώτης Τσακλόγλου, αυτόν που εν τη ρύμη του λόγου(;) του άνοιξε το ασφαλιστικό τις τελευταίες ημέρες και έκανε … ευτυχισμένο το Μέγαρο Μαξίμου, αυτόν ακριβώς.

Αγάπη…

Εντάξει, το πρόγραμμα πλέον κατ΄ αρχήν δεν θα έχει ΜΑΤ – τα ΜΑΤ, να πάνε στα Εξάρχεια, στο Πολυτεχνείο, πάνω και κάτω, να πάνε διακοπές, στην παραλία για καφέ, όπου θέλουν, όχι όμως στο υπουργείο Εργασίας. Θα έχει αγκαλιές και φιλιά με τους διαδηλωτές, δηλαδή … αγάπη!

… και φοντανάκι!

Αυτό είναι το βασικό, διότι χωρίς αγάπη δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Και δεν γνωρίζω αν θα σερβίρεται και φοντανάκι. Διότι όταν πας κάπου επίσκεψη, ένα νερό σου το προσφέρουν. Μπορεί στο υπουργείο Εργασίας ο κ. Γεωργιάδης μαζί με τον κ. Τσακλόγλου να προσφέρουν … γλυκό του κουταλιού! Δεν είναι κακή ιδέα….

«Προπόνηση»

Όλα πλέον αλλάζουν. Κι επειδή ο κ. Γεωργιάδης είναι παλιός στην πιάτσα της επικοινωνίας έχει αναλάβει να «προπονήσει» και τον «άμαθο» κ. Τσακλόγλου. Δεν γνωρίζω τη βαθμολογία του βάζει, αν και είναι νωρίς ακόμη. Πάντως φαίνεται «να τα παίρνει τα γράμματα» της … επικοινωνίας!

—–/////

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η μεγαλύτερη ηλεκτροπαραγωγός από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας της χώρας μετά το αιολικό case study «Καφηρέας» ισχύος 330 MW ολοκληρώνει κι άλλο ένα έργο πρότυπο που συνδυάζει την καθαρή ενέργεια με την αυτονομία.

Μπορεί να είναι σαφώς μικρότερο σε σχέση με το προαναφερόμενο αιολικό πάρκο που είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα, αλλά έχει να κάνει με την κάλυψη μικρότερων ενεργειακών αναγκών, πλην όμως η καινοτομία του σηματοδοτεί τα έργα που μπορούν να αναπτυχθούν για να δώσουν αυτονομία σε περιοχές απομακρυσμένες από τα δίκτυα και τα μεγάλα κέντρα ηλεκτροπαραγωγής.

Η πράσινη ηλεκτρική ενέργεια του συμπλέγματος των αιολικών «Καφηρέας» θα καλύπτει με πράσινο ηλεκτρικό ρεύμα 226.000 νοικοκυριά.

Ο Άη Στράτης

Η εισηγμένη ολοκληρώνει λοιπόν το έργο που θα καταστήσει το πρώτο νησί της Ελλάδας, ενεργειακά αυτόνομο.

Ο λόγος για τον ιστορικό Άη Στράτη (Άγιος Ευστράτιος) και τους 250 κατοίκους του.

Ένας αιολικός σταθμός εγκατεστημένης ισχύος 0,9 MW, ένας φωτοβολταϊκός σταθμός μέγιστης ισχύος παραγωγής 0,2268 MW, συσσωρευτές αποθηκευτικής ικανότητας 2,56 MWh, σταθμός για την παραγωγή θερμικής ενέργειας και δίκτυο διανομής και προμήθειας ενέργειας δίνουν στο νησί ενεργειακή αυτονομία.

Όπως μαθαίνουμε, το σύστημα θα είναι πλήρως κατασκευασμένο τον Ιανουάριο του 2024 ώστε μετά να ξεκινήσουν οι τεχνικές δοκιμές. Και στα μέσα του έτους ο Άγιος Ευστράτιος θα είναι ενεργειακά ανεξάρτητος.

—///

Motor Oil

Το 2023 ήταν μία χρονιά για τη Motor Oil σταθμός ως προς την στροφή της στην κυκλική οικονομία αλλά και τον πράσινο μετασχηματισμό της.

Προχώρησε σε εξαγορές, όπως της εταιρείας «Θαλής Περιβαλλοντικές Υπηρεσίες», σύστησε με τη ΔΕΗ την «Hellenic Hydrogen» με την οποία μπαίνει στην αγορά του υδρογόνου, ενώ σύστησε και εταιρεία, την «Αιολική Θράκης» για την ανάπτυξη αιολικού πάρκου στην περιοχή.

Ακίνητα

Πάντως, μέσα στην ομοβροντία των εξαγορά και συστάσεων νέων εταιρειών, βρήκαμε και μία άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα που πιθανότατα θα ασκήσει ο όμιλος.

Διαβάζοντας τις οικονομικές καταστάσεις εντόπισα και την ίδρυση μιας εταιρείας στο χώρο των ακινήτων, του real estate. Πρόκειται για την «IREON REALTY III ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε. » στην οποία κατέχει το 100% του μετοχικού της κεφαλαίου. «Η προαναφερθείσα εταιρεία θα δραστηριοποιηθεί στην εκμετάλλευση και αξιοποίηση ακινήτων», αναφέρεται σχετικώς και είμαστε περίεργοι να μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες…

Θα το ψάξω και θα επανέλθω…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories