Διάφορα σχέδια για εξοικονόμηση έως και 1 δισεκατομμυρίου λιρών (1,25 δισεκατομμύρια δολάρια), εξετάζει η Barclays ενώ στο τραπέζι έχουν πέσει και προτάσεις για περικοπή έως και 2.000 θέσεων εργασίας, κυρίως στο back office της βρετανικής τράπεζας, δήλωσε ανώνυμη πηγή στο Reuters.

Οι διευθυντές της Barclays, με επικεφαλής τον Διευθύνοντα Σύμβουλο C.S. Venkatakrishnan, ο οποίος είναι γνωστός στην τράπεζα ως Venkat, εξετάζουν προτάσεις για την ενίσχυση της κερδοφορίας της και ως μέρος τους αποτελεί και το σενάριο της κατάργησης 1500 έως 2000 θέσεων εργασίας. Ωστόσο εκπρόσωπος της Barclays αρνήθηκε να προβεί σε σχετικό σχόλιο στο Reuters.

Οι πιθανές περικοπές θα πραγματοποιηθούν κυρίως στην Barclays Execution Services, εσωτερικά γνωστή ως «BX», και θα αποτελούν μέρος ενός γενικού στόχου μείωσης των δαπανών έως και 1 δισεκατομμύριο λίρες σε ολόκληρο τον όμιλο για αρκετά χρόνια.

Οι τράπεζες και το χρέος δισεκατομμυρίων στερλινών

Η Barclays έχει κάνει προσπάθειες να μειώσει τις δαπάνες της τα τελευταία χρόνια περικόπτοντας τα μπόνους, καθώς και τις θέσεις εργασίας στις επιχειρήσεις λιανικής και επενδυτικής τραπεζικής της, αλλά κινήσεις για συρρίκνωση του BX δεν έχουν αναφερθεί στο παρελθόν.

Η Barclays Execution Services δημιουργήθηκε το 2017 για να ενοποιήσει τις λειτουργίες υποστήριξης για τα δύο κύρια επιχειρηματικά τμήματα της τράπεζας, τη λιανική τραπεζική και τη διεθνή τραπεζική στο Ηνωμένο Βασίλειο, και σκοπός της ήταν να εξαλείψει τις επικαλύψεις και να εφαρμόσει κανόνες διαχείρισης κινδύνου μετά την κρίση.

Ο στόχος εξοικονόμησης κόστους 1 δισεκατομμυρίου λιρών της Barclays θα αντιπροσωπεύει περίπου το 7% των υποκείμενων ετήσιων λειτουργικών δαπανών της τράπεζας ύψους 15 δισεκατομμυρίων λιρών το 2022.

Οι συζητήσεις για τον αριθμό προσωπικού της BX συνεχίζονται και η Barclays θα μπορούσε να αποφασίσει να δώσει προτεραιότητα στις απολύσεις σε άλλους τομείς, σύμφωνα με την πηγή του Reuters.

Μεγάλη αύξηση προσωπικού και λειτουργικού κόστους στην ΒΧ

Το προσωπικό και το κόστος της BX έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Ο αριθμός των εργαζομένων της αυξήθηκε σε περίπου 22.300 στο τέλος του 2022, από 20.000 στο τέλος του 2017, και τώρα αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ένα τέταρτο του προσωπικού της Barclays, σύμφωνα με κατάθεση στην αρμόδια ρυθμιστική αρχή.

Εν τω μεταξύ, το ετήσιο κόστος προσωπικού στην BX έχει αυξηθεί στα 2 δισεκατομμύρια λίρες, από 1,8 δισεκατομμύρια λίρες.

Ο Venkat δέχεται πιέσεις να βρει τρόπους για να ενισχύσει την πτωτική λογιστική αξία της Barclays ενόψει μιας επενδυτικής παρουσίασης τον Φεβρουάριο, όταν θα παρουσιάσει μια νέα στρατηγική.

Από τότε που ανέλαβε τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου, ο βετεράνος τραπεζίτης αντιμετώπισε τις συνέπειες μιας συναλλακτικής γκάφας που κόστισε στην τράπεζα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

Αντιμετωπίζει επίσης μια παρατεταμένη μάχη για να διατηρήσει το ηθικό σε όλη την επενδυτική τράπεζα της Barclays, όπου η έξοδος ταλέντων εμποδίζει τις προσπάθειες να ανταγωνιστεί ευρωπαίους αντιπάλους όπως η Deutsche Bank, η BNP Paribas και η UBS.

Η τιμή της μετοχής της Barclays έχει υποχωρήσει κατά 26% από τότε που ανέλαβε ο Venkat την 1η Νοεμβρίου 2021, ενώ η μετοχή της Deutsche Bank έχει μεταβληθεί ελάχιστα και της HSBC έχει κερδίσει 37%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή