Για τεχνητά υψηλές τιμές στην αγορά, έκανε λόγο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, βάζοντας στο στόχαστρο επιχειρήσεις, οι οποίες αυξάνουν τις τιμές  παρόλο που ο ρυθμός πληθωρισμού έχει επιβραδυνθεί.

«Οποιαδήποτε εταιρεία δεν έχει μειώσει τις τιμές της, ακόμη και όταν ο πληθωρισμός μειώνεται, ακόμη και όταν οι αλυσίδες εφοδιασμού έχουν ξαναχτιστεί, είναι καιρός να σταματήσει η αύξηση των τιμών», δήλωσε ο Μπάιντεν κατά την έναρξη μιας νέας εκστρατείας του Λευκού Οίκου υπό τον τίτλο «Δώστε στον Αμερικανό καταναλωτή ένα διάλειμμα».

Αν και είναι αλήθεια ότι ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού μειώθηκε από το υψηλό του περασμένο καλοκαιρού, αυτό δεν έχει περάσει άμεσα στις τιμές καταναλωτή.

Όπως επισημαίνει το CNBC, οι τιμές για ορισμένα είδη καθημερινής χρήσης έχουν μειωθεί τον περασμένο χρόνο, μια πραγματικότητα που αντανακλάται στο χαμηλότερο κόστος για την Ημέρα των Ευχαριστιών φέτος. Και το χαμηλότερο κόστος με τη σειρά του άφησε ορισμένους καταναλωτές με περισσότερα χρήματα στον προϋπολογισμό τους για πράγματα όπως τα ψώνια της Black Friday , τα οποία αυξήθηκαν 7,5% το περασμένο Σαββατοκύριακο σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

«Junk fees»

Καθώς ο Μπάιντεν διεκδικεί την επανεκλογή του, ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να καρπωθεί αυτή την τάση ως νίκη για τον πρόεδρο και την οικονομική του ατζέντα, που ονομάστηκε Bidenomics.

«Καταλαβαίνουμε ότι οι άνθρωποι εξακολουθούν να μην το αισθάνονται, το καταλαβαίνουμε», σχολίασε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ.

Αντιμέτωπος με ένα σκεπτικιστικό κοινό, στοχεύοντας τα λεγόμενα junk fees , για τα οποία ο Μπάιντεν είπε ότι «οι εταιρείες εντάσσουν κρυφά στις τιμές τους», προσφέρει στον Λευκό Οίκο την ευκαιρία να δείξει απευθείας στους ψηφοφόρους τι κάνει ο Μπάιντεν για λογαριασμό τους.

Παρέχει επίσης στον πρόεδρο έναν εύκολο στόχο στο παιχνίδι κατηγοριών για τον πληθωρισμό.

«Τα άχρηστα τέλη βγάζουν πραγματικά χρήματα από τις τσέπες των μέσων Αμερικανών», είπε ο Μπάιντεν τη Δευτέρα. «Μπορούν να προσθέσουν έως και εκατοντάδες δολάρια, επιβαρύνοντας τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και δυσκολεύοντας τις οικογένειες να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή