Την παράταση κατά 12 μήνες των μέτρων έκτακτης ανάγκης που θεσπίστηκαν πέρυσι ως απάντηση στην ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον οπλισμό των ενεργειακών της πόρων, πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ενώ η κατάσταση στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας είναι πιο ασφαλής από ό,τι πριν από 12 μήνες, η Επιτροπή προτείνει αυτήν την επέκταση για την περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού με φυσικό αέριο και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της αγοράς. Τα τρία μέτρα που προτείνονται για επέκταση σήμερα περιλαμβάνουν τα λεγόμενα μέτρα αλληλεγγύης για το φυσικό αέριο , τον Μηχανισμό Διόρθωσης Αγοράς (MCM) και τους κανόνες που σχετίζονται με τη χορήγηση αδειών για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας . Η συνέχιση της εφαρμογής τους πρέπει τώρα να εγκριθεί από το Συμβούλιο.

Η Ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση – Διαπιστώσεις και προβληματισμοί

Τα μέτρα

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση τα μέτρα αλληλεγγύης βάσει του κανονισμού 2022/2576 υποστηρίζουν την ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο της ΕΕ για το χειμώνα και επί του παρόντος λήγουν στις 30 Δεκεμβρίου 2023.

Οι ισχύοντες κανόνες θεσπίζουν τη νομική βάση για τη συγκέντρωση της ζήτησης και το κοινό σύστημα αγοράς φυσικού αερίου «AggregateEU».

ΑΠΕ

Τα έκτακτα μέτρα για την αδειοδότηση αποσκοπούν στη συντόμευση και την επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης αδειών για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και για έργα δικτύου και υποδομών που απαιτούνται για την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ηλεκτρικό σύστημα. Η επιτάχυνση των εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μειώνει την εξάρτηση της ΕΕ από τις εισαγωγές φυσικού αερίου. Με τις συνεχείς ανησυχίες για τις προμήθειες φυσικού αερίου για το χειμώνα και την πιθανή αστάθεια της αγοράς, η παράταση αυτών των επιταχυνόμενων κανόνων αδειοδότησης για 12 μήνες, πέρα ​​από την προγραμματισμένη λήξη τους στις 30 Ιουνίου 2024, θα διευκολύνει τη συνεχιζόμενη ταχεία διάθεση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι κανόνες επιβάλλουν την υποχρέωση η χορήγηση αδειών να μην διαρκεί περισσότερο από 3 μήνες για εξοπλισμό ηλιακής ενέργειας, 6 μήνες για την ανανέωση σταθμών παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, 1 μήνα για εγκαταστάσεις αντλιών θερμότητας κάτω των 50 MW και 3 μήνες για αντλίες θερμότητας εδάφους. Καθώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν αποδειχθεί ότι είναι οι φθηνότερες από όλες τις πηγές ενέργειας κατά τη διάρκεια της κρίσης, η επέκταση αυτού του κανόνα θα υποστηρίξει την ασφάλεια, την οικονομική προσιτότητα και τη βιωσιμότητα του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ.

Η νομική βάση για τη συνέχιση αυτών των μέτρων παραμένει το άρθρο 122. Η πρόταση της Επιτροπής πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο και δεν απαιτεί την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Επιτροπή ελπίζει ότι το Συμβούλιο μπορεί να εγκρίνει αυτές τις προτεινόμενες παρατάσεις πριν από το τέλος του 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια