Αναβρασμός επικρατεί στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών, όπου μέσα σε μερικούς μήνες έχουν ήδη λάβει χώρα τεκτονικές αλλαγές. Με φόντο τη λύση που αναμένεται για την Avramar και τη συμφωνία εξαγοράς της εταιρείας Γαλαξίδι Θαλάσσιες Καλλιέργειες, από την Ίριδα, το Lyktos Group του Μιχάλη Σάλλα επενδύει στρατηγικά στις Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες.

Η άλλοτε εισηγμένη Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες έχει καταθέσει αίτηση επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών στις 20 Νοεμβρίου και η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί στις 13 Δεκεμβρίου.

Ιχθυοκαλλιέργειες: Η μέρα της μαρμότας, τα deals και η τουρκική απειλή

Η «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες» των Χαράλαμπου Δενδρινού και Βασίλειου Τσεκούρα, ιδρύθηκε το 1986, εισάγοντας μια σειρά από καινοτομίες για τα τότε δεδομένα της τσιπούρας και του λαβρακιού. Η τριετία 1997-2000 βρήκε την εταιρεία υπό τη νέα διοίκηση με επικεφαλής τον Ιωάννη Κατσιβέλη και τον Lewis Nigel, που υλοποίησε ένα σημαντικό επενδυτικό πλάνο. Το millennium η εταιρεία εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Παρά τις συγχωνεύσεις και τις απορροφήσεις ιχθυοτροφείων και quality μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας, η εταιρεία βρέθηκε μπροστά σε μια πρωτοφανή για τα δεδομένα της κρίση, όταν από τον Οκτώβριο του 2008 και μέχρι σήμερα, δεν κατέστη δυνατόν να αντλήσει νέα δάνεια, αλλά έχει εξοφλήσει μάλιστα και σημαντικό μέρος των παλαιών δανείων και λοιπών υποχρεώσεών του, με άμεση συνέπεια την επιδείνωση του προβλήματος ρευστότητας της εταιρείας.

Μάλιστα, το 2013 πιστώτριες τράπεζες πρότειναν στην εταιρεία την χρηματοδότησή της με 1,8 εκατομμύρια ευρώ, ως απαιτούμενο κεφάλαιο κίνησης. Ωστόσο δεν συμφώνησε καμία από τις συστημικές τράπεζες για τη χορήγηση αυτή, γεγονός το οποίο επηρέασε την ανάπτυξη του ιχθυοπληθυσμού από το τέλος του 2013 μέχρι και τα τέλη του 2014, και σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα προκάλεσε όχι μόνο μειωμένη ανάπτυξη αλλά και σημαντικό αριθμό απωλειών λόγω θνησιμότητας.

Η αίτηση της εταιρείας

Στην αίτηση επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης η εταιρεία Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, ζητά από το αρμόδιο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, να επικυρωθεί η με ημερομηνία 16 Νοεμβρίου του 2023 συμφωνία εξυγίανσης που συνήφθη με τους πιστωτές της, που εκπροσωπούν το 96% των συνολικών απαιτήσεων που έχουν ειδικό προνόμιο και το 64,79% των συνολικών λοιπών απαιτήσεων, άλλως το 96% των συνολικών απαιτήσεων που έχουν ειδικό προνόμιο και το 70,70% των συνολικών απαιτήσεων, σε κάθε περίπτωση όσων πιστωτών θίγονται από τη συμφωνία, όπως αυτές εμφανίζονται στα βιβλία και στα Ισοζύγια της 31.08.2023 της.

Επίσης, η εταιρεία ζητά να σημειωθεί στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Φερεγγυότητας, η έναρξη ισχύος της αυτόματης αναστολής διώξεων του άρθρου 50 του Ν. 4738/2020.

Πέρυσι ο όμιλος εμφάνισε πωλήσεις 9,966 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 60,33%, έναντι του 2021, οι καθαρές ζημιές του ξεπέρασαν τα 3,130 εκατ. ευρώ από ζημίες 4,124 εκατ. ευρώ, τα EBITDA ανήλθαν στα 2,319 εκατ. ευρώ έναντι 1,151 εκατ. ευρώ ενώ τα ίδια Κεφάλαια ήταν αρνητικά ξεπερνώντας τα 101,824 εκατ. ευρώ.

Η εξυγίανση προβλέπεται να γίνει με βάση το νόμο 4738/2020, ενώ το Lyktos, που θα αποκτήσει πάνω από το 75% της εταιρείας, εκτιμά ότι τα προβλήματα είναι αντιμετωπίσιμα και ότι μπορεί να εξυγιανθεί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις