Την ώρα που η αγορά δυσκολεύεται να κατανοήσει πώς η Αvramar, η μεγαλύτερη παραγωγός ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας της χώρας, έχει φτάσει μπροστά στο ενδεχόμενο πώλησης ακόμη και σε «κομμάτια», μία από τις σταθερές και υγιείς δυνάμεις του κλάδου, η Γαλαξίδι Θαλάσσιες Καλλιέργειες, πριν δύο μέρες άλλαξε ιδιοκτήτη.

«Δεν θέλαμε να πάει σε ξένα χέρια η εταιρεία» λέει στον ΟΤ ο κος Χρήστος Γκογκορώσης, CEO της εταιρείας παραγωγής ιχθυοτροφών Ίριδα, εξηγώντας πώς κατέληξαν στην απόφαση να εξαγοράσουν το 83,5% της Γαλαξίδι Θαλάσσιες Καλλιέργειες. Το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει στα στελέχη της εξαγορασθείσας εταιρείας.

Ιχθυοκαλλιέργειες: «Τρύπησαν» τα ελληνικά δίχτυα – Υποχώρηση εξαγωγών, πίεση στις τιμές

Από αριστερά ο Διευθυντής του ΙΘΑΒΒΥΚ, Δρ. Κωνσταντίνος Μυλωνάς, ο Δρ. Παντελής Καθάριος, η κα Κωνσταντίνα Κοκκάρη, ο Διευθυντής του ΕΛΚΕΘΕ Δρ. Αντώνιος Μαγουλας, ο κ. Νίκος Παπαϊωάννου και ο κ. Χρήστος Γκογκορώσης από την εταιρεία ΙΡΙΔΑ ΑΕ στη βράβευση της Aquatic Biologicals ως η κορυφαία καινοτόμα νεοφυής επιχείρηση προερχόμενη από ερευνητικούς οργανισμούς (ΑΕΙ και ερευνητικά κέντρα), στο διαγωνισμό του Elevate Greece “Εθνικά Βραβεία Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας 2022”.

Επισημαίνοντας ότι έτσι κι αλλιώς οι δύο εταιρείες, όπως και οι άνθρωποι που τις διοικούν, είχαν μακρόχρονους ισχυρούς δεσμούς, ο κος Γκογκορώσης δίνει το στίγμα της επόμενης ημέρας για την εταιρεία που ίδρυσε πριν 36 χρόνια η νορβηγική Lax AS (μετέπειτα Marine Farms ASA) υπό την επίβλεψη και τη διεύθυνση της κας Αθανασίας (Νάνσυ) Παντελεημονίτου, όντας από τις πρώτες γυναίκες στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών παγκοσμίως.

Η βασική μέτοχος της «Γαλαξίδι Θαλλάσιες Καλλιέργειες», Νάνσυ Παντελεημονίτου

«Θα συνεχίσουμε στο ίδιο μοτίβο» αναφέρει ο κος Γκογκορώσης, τονίζοντας ότι στόχος είναι συνεχίσει να λειτουργεί η εταιρεία με βάση το μοντέλο αρχών, συν-αντίληψης, υγιούς ανταγωνισμού και δημιουργικής σκέψης, που δημιούργησε η κα Παντελεημονίτου.

Η μεγάλη κυρία των ελληνικών ιχθυοκαλλιεργειών έγινε βασική μέτοχος στην εταιρεία Γαλαξίδι το 1996, όταν πούλησε η Κεράνης ΑΒΕΕ. Έχοντας αφιερώσει τη ζωή της στην εταιρεία – άλλωστε όπως η ίδια λέει «η ιχθυοκαλλιέργεια ταιριάζει στις γυναίκες, όλο αυτό το μεγάλωμα του ψαριού, σε κάνει «μαμά»…» – επέκτεινε σημαντικά την παραγωγική δραστηριότητα φτάνοντας μέχρι την Ισπανία και σήμερα η Γαλαξίδι Θαλάσσιες Καλλιέργειες έχει τζίρο άνω των 73 εκατ. ευρώ, εξάγοντας το 95% της παραγωγής της σε Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Ελβετία, Αγγλία, Γερμανία, Αυστρία και Η.Π.Α.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το 66,73% του κύκλου εργασιών της Γαλαξίδι πέρυσι προήλθε από δύο μεγάλους πελάτες του εξωτερικού.

Παραγωγή

Η συνολική παραγωγική δυναμικότητα νωπών ψαριών μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας (τσιπούρα, λαβράκι κ.λπ.) της εταιρείας Γαλαξίδι ανέρχεται σε 15.374 τόνους ετησίως και η δε παραγωγική δυναμικότητα ιχθυδίων των ιχθυογεννητικών σταθμών ανέρχεται σε 47 εκατ. ιχθύδια ανά έτος.

Η εταιρεία διαθέτει 8 πλωτές παραγωγικές μονάδες – εγκαταστάσεις πάχυνσης ιχθυοπληθυσμού στο νομό Φωκίδας, μια στο νομό Βοιωτίας και μια στην L’Ametlla de Mar (επαρχία Ταραγόνα) στην Ισπανία, 2 ιχθυογεννητικούς σταθμούς στο Γαλαξίδι και στη Δεσφίνα, καθώς και δύο σύγχρονα συσκευαστήρια στο Γαλαξίδι και στην L’Ametlla.

Οι πρωτιές

Η Γαλαξίδι Θαλάσσιες Καλλιέργειες που εγκατέστησε τους πρώτους πλωτούς ιχθυοκλωβούς στο θαλάσσιο πάρκο στη θέση «Ανεμοκάμπι», στο Γαλαξίδι Φωκίδας το 1987, υπήρξε η πρώτη ελληνική εταιρεία του κλάδου που εξήγαγε τσιπούρα στην ιταλική αγορά.

Το 1991, η ιδιοκτησία της εταιρείας, πέρασε από την Marine Farms ASA στην καπνοβιομηχανία Κεράνης ΑΒΕΕ, όταν η τελευταία είχε μετατραπεί σε συμμετοχική εταιρεία και είχε αρχίσει τις δραστηριότητες στο εμπόριο ποτών και τροφίμων.

Τότε η Γαλαξίδι ήταν η πρώτη του κλάδου που πραγματοποίησε εγκατάσταση ιχθυοκαλλιέργειας ανοικτής θαλάσσης και έκανε χρήση αυτόματου συστήματος διατροφής ψαριών (P/C – Feeding System).

Τρία χρόνια μετά ξεκίνησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τη λειτουργία πιλοτικού ιχθυογεννητικού σταθμού παραγωγής λαβρακίου με πολύ χαμηλό κόστος παραγωγής ιχθυδίων.

Επίσης, η Γαλαξίδι Θαλάσσιες Καλλιέργειες ήταν µία από τις πρώτες εταιρείες του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα, που μπήκε στην αγορά των βιολογικών προϊόντων.

Οι μετοχές της εταιρείας Γαλαξίδι άρχισαν να διαπραγματεύονταν στο ΧΑ στις 20 Μαρτίου 2002, με τους ιδιοκτήτες της μέσω δημόσιας πρότασης να βγάζουν από το χρηματιστηριακό ταμπλό πριν ακριβώς έξι χρόνια.

Στο πλαίσιο ανάπτυξης των δραστηριοτήτων του ομίλου Γαλαξίδι Θαλάσσιες Καλλιέργειες, η μητρική εταιρία το 2019 ίδρυσε θυγατρική επιχείρηση με επωνυμία «ACUIDELTA SL» με έδρα την L´Ametlla de Mar, στη επαρχία Ταραγόνα της Ισπανίας.

Σταθερός ο τζίρος εφέτος

Για τη φετινή οικονομική χρήση ο τζίρος της Γαλαξίδι Θαλάσσιες Καλλιέργειες θα κλείσει στα επίπεδα του 2022 λέει στον ΟΤ ο κος Γκογκορώσης, ενώ ούτε σε επίπεδο κερδοφορίας θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές, καθώς η πίεση του λειτουργικού κόστους λόγω των υψηλών τιμών στις τροφές εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τον κλάδο.

Το 2022 οι Θαλάσσιες Καλλιέργειες Γαλαξιδίου, είχαν κύκλο εργασιών στα 73,44 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου, από τα 64,38 εκατ. ευρώ του 2021.

Το εργοστάσιο του ομίλου Ιριδα στην Πάτρα

Τα EBITDA ωστόσο είχαν καταγράψει σημαντική μείωση της τάξης του 23,6%, από τα 10 εκατ. ευρώ του 2021 στα 7,7 εκατ. ευρώ για το 2022, ως αποτέλεσμα του τριπτύχου αύξησης κόστους πωληθέντων μη βιολογικών στοιχείων, της επίπτωσης επιμέτρησης βιολογικών περιουσιακών στοιχείων και των αυξημένων δεσμευμένων κεφαλαίων για επενδύσεις των επόμενων ετών.

Τα κέρδη προ φόρων της εταιρείας για το 2022 διαμορφώθηκαν σε 3,38 εκατ. ευρώ και αντίστοιχα, τα καθαρά κέρδη μετά φόρων για τον όμιλο ξεπέρασαν τα 2,55 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 65,56% σε σχέση με τα 7,54 εκατ. ευρώ του 2021.

Σχετικά με τον δανεισμό του ομίλου, αυτός αυξήθηκε στα τέλη του 2022 σε 47,29 εκατ. ευρώ, από 37,015 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν, δηλαδή υψηλότερος σε ποσοστό 27,75% σε σχέση με το 2021.

Ποια είναι η Ίριδα

Όσον αφορά τον νέο ιδιοκτήτη των ιχθυοκαλλιεργειών Γαλαξίδι, την αμιγώς ελληνικών συμφερόντων «Ίριδα Α.Ε. Προϊόντα ζωικής παραγωγής – Υπηρεσίες», έναν από τους ισχυρότερους παίκτες στον τομέα των ιχθυοτροφών με έδρα τη Νέα Αρτάκη στην Εύβοια, ιδρύθηκε το 2008 από τον Χρήστο Γκοκορώση και τον Νίκο Παπαϊωάννου, ενώ ο Δρ. Σωτήρης Παπασολομώντος με εξειδικευμένη επιστημονική γνώση και εμπειρία συμμετείχε στην επιχείρηση ως μη εκτελεστικός διευθυντής.

Με πελάτες της ένα πολύ μεγάλο μέρος των μικρομεσαίων εταιρειών του εγχώριου κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών και με σημαντικές εξαγωγικές πωλήσεις, περίπου στο 30-35% του κύκλου εργασιών, ο τζίρος της Ίριδας για εφέτος αναμένεται να ανέλθει γύρω στα 180 εκατ. ευρώ από 150,77 εκατ. ευρώ το 2022, όπως σημειώνει ο κος Γκογκορώσης, ενώ ανοδικά θα κινηθούν και τα κέρδη.

Για το 2022, τα EBITDA ανήλθαν σε 14,332 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση κατά 44,56%, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 8,378 εκατ. ευρώ σημειώνοντας σημαντική αύξηση 57,87%.

Συνεχείς επενδύσεις

Σήμερα η παραγωγή των ιχθυοτροφών της εταιρείας γίνεται σε 4 ανεξάρτητες γραμμές παραγωγής και έχουν επενδυθεί σημαντικά ποσά τα 15 χρόνια δραστηριοποίησής της.

Το 2009 η εταιρεία εξαγόρασε μονάδα παραγωγής ιχθυοτροφών στο Αγρίνιο, ενώ το 2010 γίνεται η πρώτη πιστοποιημένη εταιρεία στην Ελλάδα για την παραγωγή ιχθυοτροφών κατάλληλων για χρήση σε βιολογική ιχθυοκαλλιέργεια.

Το 2014 δημιουργήθηκε νέα γραμμή παραγωγής με συνολική ετήσια δυναμικότητα παραγωγής άνω των 50.000 τόνων και ένα χρόνο αργότερα κατασκευάστηκε μονάδα αποθήκευσης 2.000 τ.μ.

Το 2018 εξαγοράστηκε μονάδα παραγωγής στην Πάτρα μέσω της οποίας αύξησε τη συνολική δυναμικότητα παραγωγής στους 100.000 τόνους ιχθυοτροφών, ενώ τον Δεκέμβριο του 2020 η εταιρεία απέκτησε με Leasing από την ΕΤΕ Leasing όμορο γήπεδο με αυτό του εργοστασίου της στη ΒΙΠΕ Πατρών εκτάσεως 19.786,45 τ.μ. μετά κτιριακών βιομηχανικών εγκαταστάσεων 8.574,62 τ.μ., συνολικής αξίας 2.272.264 ευρώ.

Τον Φεβρουάριο 2022 η εταιρεία αγόρασε όμορο με το εργοστάσιο της ακίνητο στην ΒΙ.ΠΕ Πατρών έναντι 1.190.000 ευρώ αποτελούμενο από γήπεδο εκτάσεως 25 στρεμμάτων μετά των επ’ αυτού παλαιών κτισμάτων συνολικής επιφανείας 9.804,95 τ.μ. Το ακίνητο χρησιμοποιείται για την εξυπηρέτηση αποθηκευτικών αναγκών της.

Η εξαγορά της Aquatic Biologicals

Δύο χρόνια πριν, το 2021 η Ίριδα εξαγόρασε το 51% των μετοχών της εταιρείας Aquatic Biologicals, spin-off του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ). Το τίμημα της στρατηγικής επένδυσης έφθασε το 1 εκατ. ευρώ.

Η Aquatic Biologicals, που ιδρύθηκε το 2019 από τον Δρ. Παντελή Καθάριο, επικεφαλής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας Υδατοκαλλιεργειών και τους συνεργάτες του Κωνσταντίνα Κοκκάρη, Δρ. Μαρία Ιωάννα Τσέρτου, Δρ. Μαρία Σμυρλή, Maria Chiara Cascarano και Δρ. Πάνο Καλατζή, έχει ως αντικείμενο την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας στην ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια.

Στόχος της εταιρείας είναι να βοηθήσει τις εταιρείες του κλάδου να διαχειριστούν τις ασθένειες των ψαριών χωρίς τη χρήση αντιβιοτικών.

Η βασική δραστηριότητα της Aquatic Biologicals, είναι η ανάπτυξη και παραγωγή εμβολίων. Η νεοφυής αυτή επιχείρηση δραστηριοποιείται έντονα σε ερευνητικό επίπεδο και έχει λάβει σημαντική χρηματοδότηση για την έρευνα και ανάπτυξη των προϊόντων της σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ.

Πέραν των εμβολίων, η εταιρεία αναπτύσσει καινοτόμες μεθοδολογίες καταπολέμησης των βακτηριακών ασθενειών, ενώ είχε καταλυτική συνεισφορά στην ετοιμασία της ερευνητικής πρότασης Cure4Aqua, η οποία εγκρίθηκε για χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα HORIZON EUROPE.

Σήμερα, η Aquatic Biologicals μαζί με την Ίριδα κατασκευάζουν στην ΒΙ.ΠΕ. Πατρών, την πρώτη μονάδα παραγωγής εμβολίων/αυτεμβολίων στην Ελλάδα με πιστοποίηση GMP, που αναμένεται να συμβάλλει ενεργά στην ανάπτυξη της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις