
Με στόχο η χώρα μας, να εκλεγεί στις πρώτες θέσεις αν όχι πρώτη όπως συνέβη το 2021, του νέου συμβουλίου του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού κινείται η ελληνική διπλωματία.
Την 1η Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο της Γενικής συνέλευσης του Οργανισμού που συγκαλείται στο Λονδίνο το διάστημα 27/11-6/12 θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές για το νέο συμβούλιο του ΙΜΟ και η ελληνική κυβέρνηση και το Υπουργείο Ναυτιλίας, στοχεύει η χώρα μας να εκλεγεί στις πρώτες θέσεις μεταξύ των υποψηφίων χωρών επιβεβαιώνοντας τον βαρύνοντα ρόλο που έχει στη διεθνή ναυτιλιακή διπλωματία η Ελλάδα ως η μεγαλύτερη ναυτιλιακή δύναμη του πλανήτη.
Στις εκλογές του Δεκεμβρίου του 2021 η Ελλάδα είχε εκλεγεί στην πρώτη θέση των μελών του συμβουλίου καθώς είχε λάβει 150 ψήφους από 157 χώρες που συμμετείχαν στη ψηφοφορία.Φέτος όμως όπως εκτιμούν στο Υπουργείο Ναυτιλίας η κατάσταση είναι διαφορετική καθώς οι εκλογές πραγματοποιούνται εν μέσω εντόνου διπλωματικού παρασκηνίου.
Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός: Η ναυτιλία θα πιάσει τους στόχους για τους ρύπους μέχρι το 2030
Μια ομάδα ισχυρών δυτικών χωρών επιδιώκουν να αποκλείσουν από τον το συμβούλιο τη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο αυτής της στόχευσης για την λεγόμενη Α’ κατηγορία του συμβουλίου έχουν θέσει υποψηφιότητα 11 χώρες για δέκα θέσεις και συγκεκριμένα οι δέκα που ήταν και πριν δυο χρόνια και η Λιβερία, η οποία θέτει για πρώτη φορά υποψηφιότητα για το Συμβούλιο.
Οι κανόνες
Όπως εκτιμάται κάποιες χώρες που στήριξαν την ελληνική υποψηφιότητα ενδεχομένως να μην το πράξουν στις τωρινές εκλογές. Πάντως η ελληνική διπλωματία κάνει σημαντικές προσπάθειες ώστε να επιτύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Παράλληλα υποστηρίζει ότι ο ΙΜΟ δεν είναι πολιτικός αλλά τεχνοκρατικός θεσμός που αντικείμενο του είναι αποκλειστικά η νομοθέτηση παγκόσμιων κανόνων για τη λειτουργία της ναυτιλίας.
Το συμβούλιο του ΙΜΟ αποτελείται από 40 μέλη και το απαρτίζουν χώρες που εκλέγονται από τρεις διαφορετικές κατηγορίες. Στην Α κατηγορία (δέκα θέσεις, 11 υποψηφιότητες) εκλέγονται οι χώρες που έχουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την παροχή ναυτιλιακών υπηρεσιών. Στην κατηγορία αυτή θέτει υποψηφιότητα και η Ελλάδα ως η μεγαλύτερη ναυτιλιακή δύναμη. Οι άλλες υποψηφιότητες κατατέθηκαν από τις: Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ιταλία, Κίνα, Νότιος Κορέα, Λιβερία, Νορβηγία, Παναμάς και Ρωσία. Εκτός της Λιβερίας οι υπόλοιπες είχαν εκλεγεί και το 2021 στο Συμβούλιο του ΙΜΟ.
Στην δεύτερη κατηγορία (δέκα θέσεις, δέκα και οι υποψηφιότητες φέτος) εκλέγονται οι χώρες που έχουν ισχυρό ενδιαφέρον για το θαλάσσιο εμπόριο. Και στην Τρίτη κατηγορία (20 θέσεις, 25 υποψηφιότητες) εκλέγονται χώρες που δεν εξελέγησαν στις δυο πρώτες κατηγορίες και έχουν ειδικά συμφέροντα στις θαλάσσιες μεταφορές ή τη ναυσιπλοΐα και των οποίων η εκλογή στο Συμβούλιο θα εξασφαλίσει την εκπροσώπηση όλων των μεγάλων γεωγραφικών περιοχών του κόσμου.
Επισημαίνεται ότι η εκπροσώπηση των κρατών μελών στην γενική συνέλευση του ΙΜΟ, πραγματοποιείται σε υψηλό πολιτικό επίπεδο από αρμόδιους Υπουργούς, Γενικούς Γραμματείς κλπ, των ναυτιλιακών διοικήσεων τους. Ο έλληνας Υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης όπως συμβαίνει πάντα παραδοσιακά θα μιλήσει στην Ολομέλεια την πρώτη ημέρα των εργασιών. Παράλληλα, κατά την εκεί παραμονή του θα πραγματοποιήσει πληθώρα διμερών συναντήσεων συμπεριλαμβανομένων με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού και τους ομολόγους του, με αντικείμενο θεματικά πεδία και προτεραιότητες κοινού ναυτιλιακού ενδιαφέροντος και την προώθηση της Ελληνικής υποψηφιότητας για επανεκλογή στην Κατηγορία «Α» του Συμβουλίου του Οργανισμού.
Ηγέτιδα δύναμη
Αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο του ΙΜΟ στη ρύθμιση όλων των θεμάτων που αφορούν τη διεθνή ναυτιλία, η Ελλάδα, ως ηγέτιδα ναυτιλιακή δύναμη, συμμετέχει ενεργά και πρωταγωνιστεί στη διαμόρφωση της ναυτιλιακής νομοθεσίας με συνεχή παρουσία στο σύνολο των εργασιών των επιτροπών – υποεπιτροπών του Οργανισμού. Σκοπός των προτεινόμενων ρυθμίσεων είναι η καθολική ισχύς τους για όλα τα πλοία, ανεξαρτήτως σημαίας (flag neutral), καθώς και η διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού (level playing field)
Στη γενική συνέλευση τα κυριότερα θέματα που θα συζητηθούν είναι το στρατηγικό σχέδιο του Οργανισμού περιόδου 2024-2029, το σύστημα ελέγχου των Κρατών Μελών του Οργανισμού (IMSAS), η Ρωσο-Ουκρανική κρίση ενώ θα εγκριθεί και ο διορισμός του νέου Γενικού Γραμματέα του ΙΜΟ κ. Arsenio Antonio Dominguez Velasco (Πάναμάς) για την πενταετία 2024-2029.


Latest News

Έρευνα για τον θάνατο ναυτικού στο λιμάνι της Πάτρας
Για τον σκοπό αυτό μεταβαίνει στην Πάτρα, κλιμάκιο της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων (ΕΛΥΔΝΑ), προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια του συμβάντος

Η μεγάλη ανατροπή στην κορυφή των λιμανιών της Ευρώπης -Η θέση του Πειραιά
Ο Πειραιάς ανακάμπτει από την αναστάτωση που έφεραν τα γεγονότα στην Ερυθρά Θάλασσα

Με έξι κρουαζιερόπλοια η MSC Cruises στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2025
Κομβικός ο ρόλος της Ελλάδας στις δραστηριότητες της MSC Cruises στην Ανατολική Μεσόγειο

Κικίλιας: Μειώσεις στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων από την 1η Μαΐου
Η αγορά είναι ελεύθερη, υπάρχει ανταγωνισμός και αναλόγως οι ακτοπλοϊκές εταιρείες τη ρυθμίζουν, είπε ο υπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Κικίλιας

Χωρίς πλοία την Πρωτομαγιά - Τι αποφάσισε η ΠΝΟ
Η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) αποφάσισε την συμμετοχή της στην πανελλαδική – πανεργατική 24ωρη απεργία την Πρωτομαγιά

Συνεργασία ΕΤΕπ-Υπερταμείου για τα ελληνικά λιμάνια και την Κλιματική Αλλαγή
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Την κινεζική ναυτιλιακή κυριαρχία «σημαδεύουν» τα τέλη Τραμπ
Τα τέλη Τραμπ μπορει να οδηγήσουν σε αλλαγές ή σε νέες μορφές ιδιοκτησίας τις ναυτιλιακές εταιρείες προκειμένου να προσαρμοστούν

Ποιοι θα πληγούν περισσότερο από τους δασμούς - Οι χρεώσεις στη ναυτιλία
Χαμένες οι ναυτιλιακές εταιρείες τακτικών γραμμών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και τα πλοία μεταφοράς αυτοκινήτων

Αναπτυξιακό σχέδιο για το λιμάνι του Βόλου - Τι μελετά η κυβέρνηση
Εκσυγχρονισμός με «μοντέλο Αλεξανδρούπολης» μετά την απόφαση να ακυρωθεί ο διαγωνισμός πώλησης του 67% των μετοχών

«Ολική επαναφορά» για τον ΣΕΠ - Αύξηση στη διακίνηση containers μετά από 4 αρνητικά τρίμηνα
Το πρώτο θετικό τρίμηνο στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων για τον ΣΕΠ μετά από τέσσερα αρνητικά τρίμηνα