Ο Κροάτης μεγιστάνας Pavao Vujnovac αναμένεται να κερδίσει το πλειοψηφικό μερίδιο του γίγαντα λιανικής Fortenova, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες στα Βαλκάνια, η οποία αγωνίζεται για περισσότερο από ένα χρόνο για να απαλλαγεί από τον μεγάλο Ρώσο μέτοχό της.

Το έπος της Fortenova, καταδεικνύει τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες, όταν προσπαθούν να διαχωρίσουν τους δρόμους τους από Ρώσους ιδιοκτήτες μετά την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία και τις δυτικές κυρώσεις.

Ο όμιλος είναι ιδιοκτήτης του σούπερ μάρκετ Konzum και είναι ο μεγαλύτερος ιδιωτικός εργοδότης της χώρας με 45.000 υπαλλήλους και ετήσια έσοδα άνω των 5 δισ. ευρώ. Η κρατική Sberbank της Ρωσίας κατείχε μερίδιο 42% στη Fortenova, αλλά ο όμιλος που υφίσταται αυστηρές κυρώσεις δήλωσε πέρυσι ότι το πούλησε στον Saif Alketbi, έναν επενδυτή από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Fortenova: Ο κροατικός κολοσσός λιανικής που δεν μπορεί να ξεμπλέξει με τους Ρώσους

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν οι Financial Times, η αγορά του Alketbi, η οποία είχε την οικονομική υποστήριξη της ρωσικής κρατικής Gazprombank και ήρθε λίγες ώρες πριν από την προθεσμία που είχε επιβάλει η ΕΕ, αμφισβητήθηκε τόσο από τη διοίκηση της Fortenova όσο και από την κυβέρνηση της Κροατίας. Ισχυρίζονται ότι έχει δεσμούς με έναν επιχειρηματία που συνδέεται με το Κρεμλίνο, κάτι που ο αρνείται οAlketbi.

Το μερίδιο κατέχει ένα επενδυτικό όχημα ονόματι SBK ART, που έχει εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, και το οποίο είπε ότι η Sberbank διατήρησε τον «αποτελεσματικό έλεγχο» – έναν ισχυρισμό που η τράπεζα αρνείται.

Η Fortenova την Τετάρτη ανακοίνωσε ότι ο Vujnovac προσφέρθηκε να εξαγοράσει άλλους μετόχους μέσω της εταιρείας του OpenPass —η οποία κατέχει ήδη περίπου το ένα τρίτο του λιανοπωλητή— και να πληρώσει έως και 660 εκατ. ευρώ για να αυξήσει το μερίδιό του σε τουλάχιστον 54%.

Συζητήσεις

Οι συζητήσεις για τη σύνθετη πρόταση, η οποία έχει την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου της Fortenova, δεν περιελάμβαναν την SBK ART και τον αμφισβητούμενο ιδιοκτήτη της, Alketbi,, δεδομένων των κυρώσεων για την πρώτη. Εξαιτίας αυτών των κυρώσεων, τα χρήματα από τη συμφωνία θα φυλάσσονται σε λογαριασμό μεσεγγύησης και θα αποδεσμεύονται μόνο μετά την άρση τους των κυρώσεων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Fortenova, Fabris Peruško, δήλωσε στους Financial Times ότι αναμένει πως η OpenPass θα αναλάβει τον έλεγχο του ομίλου μέσα σε λίγους μήνες, προσθέτοντας ότι μπορεί τελικά να την κατέχεις εξολοκλήρου.

«Με τον πόλεμο στην Ουκρανία. . . [η] επιβολή ρωσικών μετοχών περιόρισε σημαντικά τις δραστηριότητες και την περαιτέρω ανάπτυξή μας, καθιστώντας μια μακροπρόθεσμη και βιώσιμη αναχρηματοδότηση πρακτικά αδύνατη. Αυτή η κατάσταση πρόκειται επιτέλους να αλλάξει τώρα», είπε. «Η επίτευξη συμφωνίας με την OpenPass, η οποία συμφώνησε να αναλάβει ολόκληρο το ποσό της συναλλαγής εάν χρειαστεί, είναι ένα βασικό σημείο καμπής που ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για εμάς».

Οι OpenPass, Vujnovac, Sberbank και Alketbi δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό.

Ωστόσο, εκπρόσωπος του Alketbi είπε στους FT νωρίτερα αυτό το έτος ότι κατέχει το μερίδιο στη Fortenova και θα αμφισβητήσει τις κυρώσεις της SBK ART στο δικαστήριο.

«Ο κ. Alketbi, αγόρασε την SBK ART και την κατέχει», είπαν. «Η Sberbank δεν είναι, επαναλαμβάνω, ο ιδιοκτήτης. Αυτό το διακύβευμα δεν βρίσκεται σε ρωσικά χέρια, ούτε υπό ρωσικό έλεγχο ή επιρροή.»

Η επίσημη άποψη της ΕΕ και της Κροατίας ότι η Fortenova εξακολουθεί να έχει Ρώσο ιδιοκτήτη είναι προβληματική για την εταιρεία, καθώς δημιουργεί ένα εμπόδιο για την αναχρηματοδότηση που θα μπορούσε να ωθήσει τον όμιλο στη δεύτερη χρεοκοπία σε λιγότερο από μια δεκαετία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή