Είναι γνωστό ότι τα υψηλά επιτόκια στεγαστικών δανείων και η έλλειψη αποθεμάτων ασκεί καταστροφική επίδραση στην αγορά ακινήτων. Στη Βρετανία βλέπουμε ότι πολλοί πάμπλουτοι στρέφονται στην ενοικίαση αντί της αγοράς γι’ αυτούς και άλλους λόγους. Αλλά στις ΗΠΑ, για τους πλούσιους, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι, παρά την ύφεση στην ευρύτερη αγορά ακινήτων.

ΗΠΑ: Σε χαμηλό διμήνου το επιτόκιο των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων

Τον περασμένο μήνα, οι πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 4,1% σε ετήσια βάση, ρυθμός τόσο αργός που έχει να παρατηρηθεί από το 2010, σύμφωνα με έκθεση της Εθνικής Ένωσης Μεσιτών.

Σε μηνιαία βάση, οι πωλήσεις σε ολόκληρη τη χώρα μειώθηκαν κατά 14,6%. Φέτος, η μέση τιμή κατοικίας έφτασε στα 391.800 δολάρια, σημειώνοντας αισθητή άνοδο 3,4% από το 2022, σύμφωνα με το Robb Report.

Παρόλο που ο Οκτώβριος σηματοδότησε ένα χαμηλό 13 ετών δραστηριότητας στη συνολική αγορά, η κατάσταση είναι διαφορετική για τους αγοραστές υψηλής καθαρής αξίας που ψάχνουν για πολυτελείς κατοικίες, τις οποίες μια πρόσφατη έκθεση της Redfin όρισε ως ακίνητα που εκτιμάται ότι ανήκουν στο ανώτερο 5% της αντίστοιχης περιοχής.

Στην πραγματικότητα, το τρίτο τρίμηνο του 2023, η αγορά πολυτελών προϊόντων αναπτύχθηκε με τριπλάσιο ρυθμό σε σχέση με την κύρια αγορά.

Πράγματι, η μέση τιμή μιας πολυτελούς κατοικίας έφτασε στο υψηλό ρεκόρ του 1,1 εκατ. δολαρίων, αυξημένη κατά 9% σε σύγκριση με πέρυσι. Όχι μόνο αυξήθηκαν οι τιμές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αλλά αυξήθηκε και το ποσό των αποθεμάτων.

Πολυτελείς κατοικίες 

Το τρίτο τρίμηνο, υπήρχαν 2,9% περισσότερες ενεργές καταχωρίσεις πολυτελών κατοικιών στην αγορά από ό,τι το 2022. Η έκθεση της Redfin σημείωσε ότι υπήρξε επίσης συνολική αύξηση στην κατασκευή κατοικιών, με μεγάλο μέρος αυτής της δραστηριότητας να κατευθύνεται στην ανέγερση πολυτελών κατοικιών.

Σύμφωνα με τον ανώτερο αντιπρόεδρο της Redfin στον τομέα των κτηματομεσιτικών εργασιών Τζέισον Αλίμ, η πληρωμή σε μετρητά «βοηθούσε τους πλούσιους αγοραστές να ξεπεράσουν τη θύελλα των υψηλών επιτοκίων στεγαστικών δανείων». Η έκθεση διαπίστωσε ότι 42,5% πολυτελών κατοικιών που πουλήθηκαν το τρίτο τρίμηνο πληρώθηκαν σε μετρητά, μια αύξηση περίπου 8% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Όσον αφορά το γενικότερο πλαίσιο, μόνο το 28% των μη πολυτελών ακινήτων αγοράστηκαν σε μετρητά.

Ενώ πολλοί πλούσιοι αγοραστές πιστεύουν ξεκάθαρα ότι τα μετρητά είναι βασιλιάς, «άλλοι επιλέγουν να αναλάβουν υψηλότερο επιτόκιο και να αναχρηματοδοτήσουν αργότερα – μια σαφώς ακριβή επιλογή που δεν είναι εφικτή για πολλούς καταναλωτές με χαμηλότερο εισόδημα», εξήγησε ο Αλίμ στο Mansion Global. Για να προσθέσει: «Οι εύποροι Αμερικανοί εξακολουθούν να ξοδεύουν μεγάλα ποσά, σε μεγάλο βαθμό λόγω της εξοικονόμησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της ανθεκτικής αξίας των μετοχών και των ακινήτων».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή