Οι μετοχές των εταιρειών ακινήτων υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για τη χρηματοδότηση λόγω της αύξησης των επιτοκίων.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, o δείκτης Stoxx 600 Real Estate — ο οποίος παρακολουθεί εταιρείες όπως η γερμανική Vonovia SE, η βρετανική British Land Co. Plc και ο όμιλος εμπορικών κέντρων Unibail-Rodamco-Westfield — υποχώρησε 1,7% τη Δευτέρα καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων ανέβηκαν, φέρνοντάς τον σε πορεία για τη χαμηλότερη τιμή κλεισίματος από τον Ιανουάριο του 2012.

Οι αποδόσεις του 10ετούς στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 5 μονάδες βάσης σε περίπου 2,9% τη Δευτέρα, ενώ οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων ξεπέρασαν το όριο του 5%, το υψηλότερο επίπεδο πριν από την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Γερμανία: Τα πρώτα θύματα της γερμανικής κρίση ακινήτων

Ο δείκτης είναι πλέον μειωμένος κατά 14% σε ετήσια μέχρι σήμερα. Αντιμέτωποι τόσο με τη μείωση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων όσο και με το αυξανόμενο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι ορισμένες εταιρείες μπορεί να χρειαστεί να αντλήσουν κεφάλαια για να εξασφαλίσουν τους ισολογισμούς τους.

Κίνδυνος διάχυσης της ύφεσης του τομέα ακινήτων

Πρόσφατα, οικονομολόγοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προειδοποίησαν ότι η ύφεση του κλάδου των ακινήτων της Κίνας θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προοπτικές ανάπτυξης στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, η οποία ήδη βλέπει σημάδια επιβράδυνσης της ανάκαμψης μετά την περίοδο της πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και σε άλλες οικονομίες.

«Στο εγγύς μέλλον, η απότομη προσαρμογή στον υπερχρεωμένο κλάδο ακινήτων της Κίνας και η συνακόλουθη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας πιθανότατα θα επεκταθεί στην περιοχή, ιδιαίτερα στους εξαγωγείς εμπορευμάτων με στενούς εμπορικούς δεσμούς με την Κίνα», προειδοποιούν οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ, Yan Carrière-Swallow και Krishna Srinivasan, σε έκθεσή τους που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

Η περιοχή αντιμετωπίζει επίσης αυξανόμενους γεωπολιτικούς κινδύνους καθώς ορισμένα κράτη επιδιώκουν τη διαφοροποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας τους και μετατοπίζουν τη ζήτηση σε εγχώριες πηγές.

«Σε ένα καθοδικό σενάριο όπου επικρατούν οι στρατηγικές «απομάκρυνσης του κινδύνου» και «εκ νέου στήριξης», η παραγωγή θα μπορούσε να μειωθεί έως και κατά 10% σε διάστημα πέντε ετών στις ασιατικές οικονομίες που συνδέονται στενότερα με την οικονομία της Κίνας», έγραψαν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση