Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελυταίων δύο μηνών υποχώρησε το μέσο επιτόκιο για το πιο δημοφιλές στεγαστικό δάνειο στις ΗΠΑ , καθώς οι αποδόσεις της αγοράς κρατικών ομολόγων, οι οποίες λειτουργούν ως σημείο αναφοράς για τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων, συνέχισαν να κινούνται χαμηλότερα λόγω της υποχώρησης του πληθωρισμού και της εξασθένησης της οικονομίας.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για τον καθορισμό του κόστους των στεγαστικών δανείων. Το κόστος δανεισμού για αγορά κατοικίας είχε φθάσει σε υψηλά δύο δεκαετιών κοντά στο 8% τον Οκτώβριο.

Τράπεζα της Αγγλίας: Τα στεγαστικά δάνεια ενδέχεται να αυξηθούν έως 500 λίρες τον μήνα

Το μέσο συμβατικό επιτόκιο για ένα 30ετές στεγαστικό δάνειο σταθερού επιτοκίου μειώθηκε κατά 20 μονάδες βάσης στο 7,41% για την εβδομάδα που έληξε στις 17 Νοεμβρίου, όπως έδειξαν την Τετάρτη τα στοιχεία της Ένωσης Τραπεζών Υποθηκών (MBA). Έχει μειωθεί κατά 45 μονάδες βάσης τις τελευταίες δύο εβδομάδες και βρίσκεται πλέον στο χαμηλότερο επίπεδό του από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Το σερί μειώσεων τεσσάρων εβδομάδων δημιούργησε το αίσθημα της ελπίδας στους επίδοξους αγοραστές κατοικιών που περιμένουν να αλλάξει η αγορά προς όφελός τους. Ωστόσο το κόστος δανεισμού εξακολουθεί να είναι αυξημένο και μόνο ένα μέρος της εξίσωσης. Οι σημερινοί ιδιοκτήτες κατοικιών δεν επιθυμούν να εγκαταλείψουν τα φθηνά δάνεια που εξασφάλισαν όταν τα επιτόκια ήταν κοντά σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ. Αυτό κρατάει τις λίστες σε έλλειψη και ανεβάζει τις τιμές αγοράς.

Η διάμεση τιμή των κατοικιών που έχουν ήδη διατεθεί αυξήθηκε τον περασμένο μήνα στα 391.800 δολάρια, την υψηλότερη τιμή για οποιονδήποτε Οκτώβριο σύμφωνα στοιχεία της National Association of Realtors από το 1999. Οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 4,1% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, στον πιο αργό ρυθμό από το 2010.

«Τις τελευταίες εβδομάδες, τα επιτόκια έχουν μειωθεί κατά μισό τοις εκατό, αλλά οι δυνητικοί αγοραστές κατοικιών συνεχίζουν να περιμένουν χαμηλότερα επιτόκια και περισσότερα αποθέματα», ανέφερε ο Sam Khater, επικεφαλής οικονομολόγος της Freddie Mac, στην ανακοίνωση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή