Με έντονο ενδιαφέρον αναμένεται η εξ αναβολής αυριανή συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+, με τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες να έχουν ρίξει στο τραπέζι νέες μειώσεις στις ποσοστώσεις παραγωγής, προκειμένου να διατηρηθούν οι τιμές του πετρελαίου στα 80 δολάρια ανά βαρέλι.

Πηγές, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο ειδησεογραφικό Reuters, αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις για την πετρελαϊκή πολιτική του 2024 συνεχίζονται, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι στιγμής δεν διαφαίνεται νέα καθυστέρηση στη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη.

Σημειώνεται, ότι την Τρίτη πληροφορίες ανέφεραν ότι ήταν πιθανή μία περαιτέρω καθυστέρηση στη συνεδρίαση του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και των συμμάχων τους, καθώς οι έως στις έως τώρα συζητήσεις πολλές χώρες εμφανίζονται άκαμπτες στις θέσεις τους.

Νέα μείωση της παραγωγής μελετά ο ΟΠΕΚ – Οι πιέσεις του Ριάντ

«Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά δεν αναμένεται καθυστέρηση», είπε μια από τις πηγές.

Η συνάντηση έχει ήδη καθυστερήσει από τις 26 Νοεμβρίου. Πηγές του ΟΠΕΚ+ ανέφεραν ότι αυτό οφείλεται σε διαφωνία σχετικά με τις ποσοστώσεις παραγωγής για τους Αφρικανούς παραγωγούς, αν και τα νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι έκτοτε ο όμιλος έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου προς μια ευρεία συναίνεση.

Σκληρές διαπραγματεύσεις

Οι συνομιλίες του ΟΠΕΚ+ για τις ποσοστώσεις παραγωγής είναι συχνά δύσκολες, με πιο πρόσφατη την συνάντηση του Ιουνίου, η οποία παρέτεινε τις υπάρχουσες περικοπές παραγωγής πετρελαίου έως το 2024 και συμφώνησε στην αύξηση για τα ΗΑΕ.

Η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ+ έχουν ήδη υποσχεθεί συνολική μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά περίπου 5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), περίπου 5% της ημερήσιας παγκόσμιας ζήτησης, σε μια σειρά βημάτων που ξεκίνησαν στα τέλη του 2022.

Αυτό περιλαμβάνει την πρόσθετη εθελοντική μείωση της παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας κατά 1 εκατομμύριο bpd, η οποία πρόκειται να λήξει στα τέλη Δεκεμβρίου, και μια μείωση των ρωσικών εξαγωγών κατά 300.000 bpd μέχρι το τέλος του έτους.

Κρίσιμη καμπή

Ο ΟΠΕΚ+ συνεδριάζει την Πέμπτη σε τηλεδιάσκεψη, η οποία επισκιάζεται από τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, την εσωτερική δυσαρέσκεια και την επικείμενη λήξη της βασικής προσφοράς της Σαουδικής Αραβίας.

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο αν το υποσύνολο του ΟΠΕΚ-που καθοδηγείται από τη βαριά Σαουδική Αραβία- θα έχει επιλύσει τις διαφορές του, αφού πηγές είπαν στο CNBC ότι η Αγκόλα και η Νιγηρία αντιτάχθηκαν σε χαμηλότερες τιμές βάσης για το επόμενο έτος. Οι βασικές γραμμές, τα επίπεδα από τα οποία αποφασίζονται οι περικοπές και οι ποσοστώσεις, αποτέλεσαν μήλο της έριδος εντός του ΟΠΕΚ+, καθυστερώντας τις συνομιλίες εν μέσω απώθησης των ΗΑΕ το καλοκαίρι του 2021.

Η Αγκόλα και η Νιγηρία έχουν δυσκολευτεί με τη μείωση της παραγωγής εν μέσω της υποχρηματοδότησης, της εξάντλησης της πλεονάζουσας χωρητικότητας και της δολιοφθοράς των υποδομών.

Ωστόσο, η αποδοχή χαμηλότερων γραμμών βάσης θα εγκυμονούσε κινδύνους σε περίπτωση μελλοντικής ανάκαμψης της παραγωγής. Οι βασικές γραμμές των δύο χωρών για το 2024 — και σιωπηρά οι ποσοστώσεις παραγωγής τους — επρόκειτο να μελετηθούν μετά από αξιολόγηση από τρεις ανεξάρτητους παρόχους δεδομένων.

Το αργό έχει υποχωρήσει περίπου κατά ένα πέμπτο από τα τέλη Σεπτεμβρίου λόγω των άφθονων προμηθειών και των ανησυχιών για το παγκόσμιο οικονομικό σκηνικό, ασκώντας πίεση στη συμμαχία των 23 εθνών να παρέμβει στη σημερινή διαδικτυακή της συνάντηση. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προειδοποίησε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι οι αγορές θα επιστρέψουν σε πλεόνασμα το επόμενο έτος εν μέσω δραματικής επιβράδυνσης της αύξησης της ζήτησης.

Περαιτέρω μέτρα

Έρευνα του Bloomberg σε traders και αναλυτές έδειξε ότι περίπου οι μισοί από τους ερωτηθέντες αναμένουν από τον ΟΠΕΚ+ να λάβει περαιτέρω μέτρα για να συσφίξει την αγορά. Εάν η συμμαχία δεν ανακοινώσει πρόσθετη περικοπή περίπου 1 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα πέραν των περιορισμών από τη Σαουδική Αραβία, οι τιμές θα μπορούσαν ακόμα και κάτω από τα70 δολάρια ανά βαρέλι, σύμφωνα με αναλυτές του Eurasia Group με επικεφαλής τον Raad Alkadiri.

Πηγές που επικαλείται το Reuters,  αναφέρουν ότι το θέμα νέας μείωσης στην παραγωγή κερδίζει έδαφος στον ΟΠΕΚ και είναι πολύ πιθανή η λήψη ανάλογης απόφασης. Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοι με επικεφαλής τη Ρωσία, γνωστός ως ΟΠΕΚ+, θα ξεκινήσουν τις online συναντήσεις τους για να αποφασίσουν τα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου στις 1300 GMT την Πέμπτη, σύμφωνα με σχέδιο ημερήσιας διάταξης που είδε το Reuters.

Η συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη για το Σαββατοκύριακο 25-26 Νοεμβρίου αλλά αναβλήθηκε  λόγω διαφωνίας σχετικά με τα επίπεδα παραγωγής με τους Αφρικανούς παραγωγούς. Ωστόσο φαίνεται ότι έχει υπάρξει συμβιβασμός με τις δύο πλευρές.

Το Κουβέιτ, μέλος του ΟΠΕΚ, δεσμεύεται σε οποιεσδήποτε αποφάσεις εκδίδει ο ΟΠΕΚ, ιδίως εκείνες που αφορούν τις ποσοστώσεις της αγοράς και την παραγωγή πετρελαίου, ανέφερε το υπουργείο πετρελαίου της χώρας σε ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια