Ως «συντηρητική» χαρακτηρίζει τις αξιολογήσεις της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s η Τράπεζα Πειραιώς, στην τελευταία της ανάλυση για τα μοντέλα που χρησιμοποιούν οι οίκοι, παρά την πρόσφατη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατά 2 βαθμίδες, από Ba3 σε Ba1. Όπως αναφέρει η ανάλυση της Πειραιώς, η Ελλάδα έχει «κατακτήσει» την επενδυτική βαθμίδα Baa3 ήδη από το 2020.

Μάλιστα, αναλύοντας τις επιμέρους διαστάσεις της ελληνικής οικονομίας στους πυλώνες της οικονομίας, δημοσιονομικής διαχείρισης και θεσμικής αξιολόγησης καταγράφεται βελτίωση. Μόνο στη διάσταση του ιδιοσυγκρασιακού κινδύνου καταγράφεται μια επιδείνωση η οποία ωστόσο είναι κοινή με την πλειοψηφία των οικονομιών που εξετάζει, εξηγεί η Πειραιώς.

Πειραιώς: Πάνω από 1,7 δισ. οι προσφορές για το εξαετές ομόλογο

Η σημασία των αξιολογήσεων

Όπως αναφέρει η Πειραιώς, οι πρόσφατες οικονομικές και όχι μόνο περιπέτειες της ελληνικής οικονομίας είχαν ως παράπλευρο αποτέλεσμα την κατανόηση από όλους – ειδικούς και μη – της σημασίας της αξιολόγησης των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου από τους διεθνείς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης. Στα θετικά νέα είναι ότι κατά τους προηγούμενους μήνες έχουμε γίνει μάρτυρες της θετικής ανταπόκρισης των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης στις προσπάθειες που έχουν καταβάλλει διαδοχικές κυβερνήσεις και οικονομικά επιτελεία για δημοσιονομική εξυγίανση και οικονομική ανάκαμψη.

Ωστόσο το ερώτημα σχετικά με το εάν οι τρέχουσες αξιολογήσεις αντανακλούν πλήρως τη βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας και συνεπακόλουθα το ποιες είναι οι προοπτικές για την πορεία των αξιολογήσεων των ελληνικών ομολόγων σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, παραμένει περισσότερο επίκαιρο από ποτέ.

Προκειμένου να απαντήσει στο ερώτημα αυτό η Πειραιώς εκπόνησε ένα ευρύτερο στατιστικό υπόδειγμα όπου συσχετίζει τις αξιολογήσεις του οίκου Moody’s με τα θεμελιώδη μακροοικονομικά στοιχεία και δεδομένα πολιτικού ρίσκου και οικονομικής διακυβέρνησης σε ένα πλήθος 123 ανεπτυγμένων και αναδυόμενων αγορών.

Τα γενικότερα συμπεράσματα από την εκτίμηση του υποδείγματος αυτού είναι καταρχάς ότι οι αξιολογήσεις του οίκου Moody’s παραμένουν εξαιρετικά συντηρητικές καθώς η Πειραιώς διαπιστώνει ότι μόνο 22 αξιολογήσεις της Moody’s συμπίπτουν με τα αποτελέσματα του μοντέλου της. Από τις υπόλοιπες 39 αξιολογήσεις της Moody’s είναι ανώτερες από τις δικές της εκτιμήσεις, ενώ σε 62 περιπτώσεις η Moody’s είναι πιο συντηρητική αξιολογώντας τις οικονομίες αυτές χαμηλότερα από το υπόδειγμα της Πειραιώς.

Το παράδειγμα των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου

Η Πειραιώς επισημαίνει ότι έχει ενδιαφέρον να σταθεί κανείς στις περιπτώσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Και στις δύο περιπτώσεις η Moody’s αξιολογεί τις δύο οικονομίες υψηλότερα από το υπόδειγμα της, ενδεικτικό του ότι το μέγεθος, η παράδοση και το βάθος κάποιων οικονομιών προσφέρουν σημαντική στήριξη στην πιστοληπτική αξιολόγηση πέρα από κάθε μακροοικονομική επίδοση.

Αντίθετα εστιάζοντας στην ελληνική οικονομία διαπιστώνει ότι παρά την πρόσφατη αναβάθμιση από πλευράς Moody’s της αξιολόγησής μας κατά 2 βαθμίδες από Ba3 σε Ba1, η αξιολόγηση του διεθνούς οίκου παραμένει συντηρητική καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της η Ελλάδα έχει «κατακτήσει» την επενδυτική βαθμίδα Baa3 ήδη από το 2020.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τράπεζες