«Ο κόσμος έχει ήδη φτωχύνει κατά δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια εξαιτίας της κλιματικής κρίσης. Και το μεγαλύτερο βάρος από τις απώλειες εισοδήματος και πλούτου δεν το σηκώνουν οι πλούσιες χώρες του πλανήτη αλλά οι πιο φτωχές». Αυτό είναι το απογοητευτικό συμπέρασμα έρευνας που έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα το Πανεπιστήμιο της Πολιτείας του Ντελαγουέρ στις Ηνωμένες Πολιτείες με αφορμή την έναρξη των εργασιών της Παγκόσμιας Διάσκεψης για το Κλίμα COP28 στο Ντουμπάι.

Σύμφωνα με τη μελέτη, μόνο το 2022 η κλιματική αλλαγή προκάλεσε σε παγκόσμια κλίμακα απώλεια 6,3% του ΑΕΠ του συνόλου των κρατών, δηλαδή περί τα 5,25 τρισ. δολάρια. Πρόκειται για μια εκτίμηση σταθμισμένη ανάλογα με τον πληθυσμό της κάθε χώρας, για την οποία οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τόσο τις άμεσες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής (στη γεωργία, την ενέργεια, ακόμη και την παραγωγικότητα των διαφόρων χωρών) όσο και τις υπερεθνικές επιπτώσεις της κρίσης. Ελήφθησαν επίσης υπόψη οι απώλειες από τις μη πραγματοποιηθείσες επενδύσεις εξαιτίας της κλιματικής κρίσης.

Παραδοχή Κέρι για το κλίμα: Χωρίς Κίνα και ΗΠΑ «δεν κερδίζεται η μάχη»

Το καθαρό, μη-σταθμισμένο ποσοστό του παγκόσμιου πλούτου που χάθηκε την περυσινή χρονιά υπολογίστηκε στο 1,8% του παγκόσμιου ΑΕΠ, δηλαδή στα 1,5 τρισ. δολάρια περίπου.

Το βάρος σε ΝΑ Ασία και μαύρη Αφρική

«Η διαφορά μεταξύ αυτών των δύο στοιχείων αντανακλά την άνιση κατανομή των επιπτώσεων από την κλιματική κρίση, οι οποίες επικεντρώνονται σε χώρες χαμηλού εισοδήματος και στην τροπική κυρίως ζώνη του πλανήτη. Επικεντρώνονται επίσης σε γενικές γραμμές στις πιο πυκνοκατοικημένες χώρες με συγκριτικά χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα», εξηγούν σε δελτίο τύπου οι συντάκτες της έκθεσης.

Συγκεκριμένα, οι λιγότερο ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες εκτίθενται σε μέση απώλεια 8,3% του ΑΕΠ τους, σταθμισμένου ανάλογα με τον πληθυσμό. Ιδιαίτερα σε γεωγραφικές περιοχές όπως η Νοτιοανατολική Ασία και η υποσαχάρια Αφρική το κόστος είναι σαφώς μεγαλύτερο, καθώς οι ετήσιες απώλειες ΑΕΠ φθάνουν στο 14,1% και στο 11,2% αντιστοίχως.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ορισμένες πολύ ανεπτυγμένες χώρες, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ευρώπη, εμφανίζονται όχι μόνο αλώβητες οικονομικά από την κλιματική κρίση αλλά βλέπουν το ΑΕΠ τους να αυξάνεται όσο αυτή εξελίσσεται. «Αυτό ωστόσο θα μπορούσε σύντομα να αντιστραφεί», προειδοποιεί η μελέτη, η οποία δημοσιοποιήθηκε δύο ημέρες πριν από την έναρξη της 28ης Διεθνούς Διάσκεψης για το Κλίμα στην οποία συμμετέχουν οι εκπρόσωποι των χωρών που έχουν υπογράψει τη σύμβαση-πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για τις Κλιματικές Αλλαγές (UNFCCC).

Έχασαν $21 τρισ. σε 30 χρόνια

«Όσο εξελίσσεται και βαθαίνει η κλιματική αλλαγή, τόσο ο κόσμος φτωχαίνει. Και το βάρος της εξέλιξης αυτής το σηκώνουν οι πιο φτωχές χώρες. Ελπίζω και εύχομαι οι πληροφορίες και οι τεκμηριώσεις που δίνουμε σήμερα στη δημοσιότητα να καταστήσουν αντιληπτή με σαφήνεια την κατάσταση και τις προκλήσεις τις οποίες ήδη αντιμετωπίζουν σήμερα πολλά κράτη και οι κυβερνήσεις τους. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι είναι επείγουσα η ανάγκη να βοηθηθούν οι χώρες αυτές για να σηκώσουν το δυσανάλογο βάρος των κλιματικών εξελίξεων που ακούσια έχουν επωμισθεί», δήλωσε ο Τζέιμς Ράιζινγκ, καθηγητής του Delaware University και ένας εκ των συντακτών της μελέτης.

Η ανάλυση των επιστημόνων αποκαλύπτει ότι αν συνδυαστούν το ΑΕΠ και οι απώλειες κεφαλαίων, οι χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος έχουν υποστεί συνολικές απώλειες 21 τρισ. δολαρίων από το 1992 που υιοθετήθηκε η Διάσκεψη του Ρίο για το Κλίμα. Στη μελέτη σημειώνεται επίσης ότι πρόκειται για «μετριοπαθείς εκτιμήσεις», αφού για την εξαγωγή τους δεν ελήφθησαν υπόψη σημαντικές επιπτώσεις και ζημιές που έχουν υποστεί μη-εμπορεύσιμα δημόσια αγαθά, οι σκιώδεις τιμές των οποίων δύσκολα μπορούν να υπολογιστούν και να μετατραπούν σε αγοραίες.

Ζωτικής σημασίας η δημιουργία fund

«Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που θα συζητηθούν στην COP28 του Ντουμπάι είναι η υιοθέτηση ενός πλαισίου για τη σύσταση του νέου Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών που προορίζεται να βοηθήσει τα φτωχότερα έθνη να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, κάτι που αποφασίστηκε στην COP27», σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Το AFP υπενθυμίζει ότι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εκτιμά ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες θα χρειαστούν εισροές άνω των 300 δισ. δολαρίων ετησίως έως το έτος 2030 για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση
Green |

ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση

Οι συγκεκριμένες λύσεις του ΗΡΩΝΑ αφορούν τόσο το πανελλαδικής εμβέλειας αναπτυσσόμενο δίκτυο φορτιστών HΡΩΝ PULSE όσο και τη νέα, καινοτόμο υπηρεσία επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων «Φόρτιση Καθ' οδόν»

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την κυκλική οικονομία
Green |

Δράση ενημέρωσης για την κυκλική οικονομία στο Νότιο Αιγαίο

Η δράση αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας των φορέων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και της ενεργής συμμετοχής των πολιτών στη βιώσιμη ανάπτυξη