Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι επενδυτές αναμένουν την έκβαση της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ+  με πιθανές περαιτέρω μειώσεις της προσφοράς να βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου Brent για τον Ιανουάριο ενισχύθηκαν κατά 65 σεντς ή 0,78%, στα 83,75 δολάρια το βαρέλι. Τα futures του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate αυξήθηκαν κατά 55 σεντς ή 0,71% στα 78,41 δολάρια.

Επιτόκια: Οι χρηματαγορές δίνουν προβάδισμα στο σενάριο μείωσης τον Απρίλιο από την ΕΚΤ

Στο τραπέζι της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ+ βρίσκονται οι περαιτέρω μειώσεις της παραγωγής, που ενδέχεται να ξεπεράσουν το 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters. Η συνέχιση της εθελοντικής περικοπής της Σαουδικής Αραβίας κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως αναμένεται να συμπληρωθεί από πρόσθετες και μικρότερες περικοπές από άλλα μέλη, πρόσθεσαν οι εκπρόσωποι.

Η υπόσχεση της Σαουδικής Αραβίας να παρατείνει την εθελοντική περικοπή της θα ήταν πραγματικά σημαντική και θα απομάκρυνε τον κίνδυνο κατάρρευσης σε οποιαδήποτε συζητούμενη συμφωνία, εξηγεί ο αναλυτής της Investec, Κάλουμ Μακφέρσον ενώ θέτει το ερώτημα ποιός θα κάνει τις περικοπές και πόσο θα διαρκέσουν.

Η συνάντηση, η οποία πραγματοποιείται την ίδια ημέρα που οι παγκόσμιοι ηγέτες συγκεντρώνονται στο Ντουμπάι για τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, ήταν αρχικά προγραμματισμένη για την περασμένη εβδομάδα, αλλά αναβλήθηκε λόγω διαφωνιών σχετικά με τις ποσοστώσεις παραγωγής των Αφρικανών παραγωγών.

Η εφαρμογή πρόσθετων περικοπών θα στείλει τις τιμές υψηλότερα στο άμεσο μέλλον, αλλά ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος είναι πιο δύσκολο να προβλεφθεί, τονίζει ο Ταμάς Βάργκα του μεσίτη πετρελαίου PVM. Η συμμόρφωση θα είναι ένα ζήτημα και το παγκόσμιο ισοζύγιο πετρελαίου είναι πιθανότατα πολύ λιγότερο σφιχτό από ό,τι εκτιμά ο ΟΠΕΚ, είπε, επικαλούμενος τα τελευταία στοιχεία εμπορικών αποθεμάτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την επίδραση στη ζήτηση από τα επίμονα υψηλά επιτόκια σε πολλές μεγάλες οικονομίες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities