Έντονη νευρικότητα, με αρκετές εναλλαγές προσήμων, εμφανίζει σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσπαθεί να διαχειριστεί τις μεγάλες αλλαγές θέσεων που φέρνει το τέλος του Νοεμβρίου, χωρίς να χάσει τα επίπεδα του.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,07% στις 1.272,12 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 5,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,5 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,06% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.097,83 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 0,11% στις 1.074,97 μονάδες.

Αφομοίωση των επιπέδων

Η αγορά καλείται να «χωνέψει» την βραχυπρόθεσμα υπεραγορασμένη κίνηση τύπου «V» των τελευταίων εβδομάδων, επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης, CEO κυπριακής ΑΕΠΕΥ, ενώ υποστηρικτικά λειτουργεί ολόκληρο το εύρος μέχρι τις 1.200 μονάδων. Υπενθυμίζεται εδώ ότι η αγορά βρίσκεται σε υψηλά τριών μηνών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αναμένοντας με αισιοδοξία την αυριανή (Παρασκευή) αξιολόγηση της Fitch για το  αξιόχρεό της Ελληνικής Οικονομίας, ο Γενικός Δείκτης «αναμετράται» πλέον με τα υψηλά τριών μηνών και εισέρχεται στον Δεκέμβριο με «ταυρικές» διαθέσεις, οι οποίες δημιουργούν άριστες προϋποθέσεις για τη συνέχεια. Η επιλεξιμότητα των ελληνικών κρατικών Ομολόγων από τους διεθνείς επενδυτές και η συμμετοχή τους σε διεθνείς ομολογιακούς δείκτες θα γίνουν ακόμη πιο εφικτές εφόσον τα θετικά πορίσματα των DBRS, S&P και Scope Ratings επιβεβαιωθούν από έναν ακόμη Οίκο.

Αποδίδοντας, βέβαια, «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι», κατά τον κ. Στεριώτη, το εορταστικό κλίμα στα χρηματιστήρια προέρχεται ως επί το πλείστον από το Εξωτερικό. Το κλείσιμο θέσεων υποτιμητικής κερδοσκοπίας και η παραδοσιακή εποχιακή θετικότητα έχουν πυροδοτήσει το «εισαγόμενο» Santa Claus ράλι, ενώ τα θετικά εγχώρια επιχειρηματικά νέα με «πρωταγωνιστή» τον τραπεζικό τομέα βελτιώνουν τις αποτιμήσεις.

Παγκοσμίως, οι αγορές των ομολόγων έχουν ηρεμήσει σε σημαντικό βαθμό ακόμη και αν χρειάστηκαν καθησυχαστικές δηλώσεις μεγαλοπαραγόντων που «έδειξαν» προς την υποχώρηση στο κόστος του χρήματος, καθώς πυκνώνουν τα «στοιχήματα» ότι οι αυξήσεις επιτοκίων έχουν ολοκληρωθεί αλλά και ότι η παγκόσμια Οικονομία θα αποφύγει την ύφεση παρά τις αδυναμίες σε Κίνα, κατασκευαστικό κλάδο ΗΠΑ κλπ., καταλήγει ο κ. Στεριώτης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ και Σαράντης δείχνουν να διαφοροποιούνται θετικά με τα άνω του 1% κέρδη τους, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΤΕ, Ελλάκτωρ, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο, Alpha Bank, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια και Autohellas.

Από την άλλη, σε αρνητικά εδάφη είναι οι Motor Oil, Aegean, Jumbo, Titan, Coca Cola, Eurobank, Quest, Λάμδα, Cenergy και ΔΕΗ, χωρίς όμως καμία να κινείται με απώλειες άνω του 1%. Χωρίς μεταβολή είναι η Εθνική.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες