Η Ουάσιγκτον «ανησυχεί βαθύτατα» για τον ρόλο της Τουρκίας στη διευκόλυνση της πρόσβασης της Χαμάς στη διεθνή χρηματοδότηση, υποστήριξε ο Αμερικανός υφυπουργός Οικονομικών Μπράιαν Νέλσον.

«Ανησυχούμε βαθύτατα για την ικανότητα της Χαμάς να συνεχίσει να συγκεντρώνει χρήματα ή να βρίσκει οικονομική υποστήριξη στην Τουρκία για τις επιχειρήσεις της για πιθανές μελλοντικές τρομοκρατικές επιθέσεις», δήλωσε ο Νέλσον σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη την Πέμπτη.

Φόβοι ΗΠΑ ότι η Χαμάς συγκεντρώνει κεφάλαια στην Τουρκία

Οι προειδοποιήσεις του Νέλσον φανερώνουν πώς η κρίση Ισραήλ-Χαμάς έχει προκαλέσει τριγμούς μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας. Οι ΗΠΑ έχουν υποστηρίξει σθεναρά το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και προσπάθησαν να διακόψουν την πρόσβαση της Χαμάς στη χρηματοδότηση. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αντίθετα, χτύπησε δυνατά το Ισραήλ, αποκαλώντας το εβραϊκό κράτος «εγκληματία πολέμου», ενώ αναφέρθηκε στη Χαμάς ως «απελευθερωτικό» κίνημα.

Η χρηματοδότηση για τη Χαμάς προέρχεται κυρίως από την οικονομική στήριξη του Ιράν Ιράν, του επενδυτικού χαρτοφυλακίου του και άντλησης κεφαλαίων από διεθνείς οργανώσεις, είπε ο Νέλσον.

Ο Νέλσον παραδέχθηκε ότι μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ δεν έχουν εντοπίσει επιπλέον χρήματα της Χαμάς να διοχετεύονται μέσω της Τουρκίας από τις 7 Οκτωβρίου, ωστόσο σύμφωνα πάντα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, η χώρα έχει διαδραματίσει «εξέχοντα ρόλο σε [προηγούμενες] ροές συγκέντρωσης κεφαλαίων και . . . ότι η Χαμάς θα επιδιώξει να εκμεταλλευτεί αυτό το γεγονός καθώς συγκεντρώνει πρόσθετα κεφάλαια».

Κυρώσεις

Όπως επισημαίνουν οι Financial Times, οι ΗΠΑ επέβαλαν τον περασμένο μήνα κυρώσεις σε τρία άτομα που ανέφεραν ότι ήταν στελέχη της Χαμάς με έδρα την Τουρκία και βοηθούν στη διαχείριση του επενδυτικού δικτύου της μαχητικής ομάδας. Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών επέβαλε κυρώσεις εναντίον μιας τουρκικής εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητα που ισχυρίζεται ότι ελέγχεται από τη Χαμάς.

Ο Νέλσον πρόσθεσε ότι μετέφερε σε Τούρκους αξιωματούχους τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον, ότι η Ρωσία αποκτά πρόσβαση σε εξαρτήματα δυτικής κατασκευής για την πολεμική της μηχανή μέσω Τουρκίας.

«Είδαμε, δυστυχώς, τους τελευταίους 18 έως 24 μήνες μια εξαπλάσια αύξηση στην επανεξαγωγή αυτών των εξαρτημάτων διπλής χρήσης που αποτελούν τη μεγαλύτερη ανησυχία μέσω της Τουρκίας», είπε ο Νέλσον, προσθέτοντας ότι «εξετάζουμε χρησιμοποιώντας όλες τις αρχές μας όσο πιο δημιουργικά γίνεται για να ξεπεράσουμε αυτήν την πρόκληση».

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις σε αρκετές εταιρείες που ανέφεραν ότι εμπλέκονται στην επανεξαγωγή ή τη μεταφορά ειδών μάχης υψηλής προτεραιότητας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή