«Κεραυνούς» εναντίον των αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών σχετικά με το σχέδιο νέων κεφαλαιακών κανόνων, εξαπέλυσε ο Τζέιμι Ντίμον, όπως αναφέρει το Reuters.

Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, εναντιώθηκε στους αυστηρότερους κεφαλαιακούς κανόνες που προτείνονται από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές, λέγοντας στους επενδυτές τη Δευτέρα, ότι θα μπορούσαν να ανακόψουν την οικονομική ανάπτυξη.

Ντίμον: Αποκλείει το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος των ΗΠΑ

Απογοήτευση για τους νέους κεφαλαιακούς κανόνες

Η πρόταση να απαιτηθεί από τις τράπεζες να βάλουν στην άκρη περισσότερα κεφάλαια για την προστασία από τον κίνδυνο ήταν «εξαιρετικά απογοητευτική» και περιλάμβανε «έλλειψη διαφάνειας» από τις ρυθμιστικές αρχές σχετικά με το σκεπτικό, δήλωσε ο Ντίμον σε συνέδριο στη Νέα Υόρκη.

Η JPMorgan αγόρασε την First Republic νωρίτερα φέτος, σε μια συμφωνία που υποστηρίχθηκε από την κυβέρνηση.

Ο Ντίμον αμφισβήτησε τι προσπαθούν να επιτύχουν οι ρυθμιστικές αρχές με τους κανόνες. «Το μόνο που επιθυμώ είναι δικαιοσύνη και διαφάνεια», τόνισε.

Η Federal Reserve, η Federal Deposit Insurance Corp και το Office of the Comptroller of the Currency αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Παγκόσμια οικονομία

Ο Ντίμον υποστήριξε ότι η κινεζική αγορά δεν είναι πλέον τόσο προσοδοφόρα όσο ήταν προηγουμένως. Σημείωσε επίσης, ότι το συμπέρασμά του από το ταξίδι που πραγματοποίησε στην Κίνα τον Μάιο για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια ήταν «εξαιρετικά επιφυλακτικό».

«Όσον αφορά τις δικές μας επιχειρήσεις, η σχέση κινδύνου-απόδοσης (από την Κίνα), η οποία ήταν πολύ καλή, έχει πλέον μετριαστεί. Το ρίσκο είναι μεγάλο», επισήμανε, προσθέτοντας ότι η JPMorgan είναι προσεκτική όσον αφορά τη διαχείριση του κινδύνου της.

Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε με αδύναμο ρυθμό το δεύτερο τρίμηνο, με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν να διευρύνεται μόλις κατά 0,8% συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο.

Ο Dimon προειδοποίησε νωρίτερα για την αβεβαιότητα στην κινεζική οικονομία που πλήττει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και πρότεινε επίσης ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα χρειάζονται «πραγματική δέσμευση» σε θέματα ασφάλειας και εμπορίου.

Στις ΗΠΑ, αν και ο καταναλωτής και ο τραπεζικός κλάδος παραμένουν ισχυροί, ο Dimon δήλωσε ότι είναι πιο επιφυλακτικός από άλλους όσον αφορά το οικονομικό περιβάλλον.

«Απλώς πιστεύω ότι οι άνθρωποι κάνουν το λάθος να κοιτάζουν τους αριθμούς σε πραγματικό χρόνο και να μην κοιτάζουν το μέλλον. Και το μέλλον έχει ποσοτική σύσφιξη. Ξοδεύουμε χρήματα σαν μεθυσμένοι ναύτες σε όλο τον κόσμο, αυτός ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται ακόμα«, είπε, προσθέτοντας ότι η υπόθεση ότι το οικονομικό περιβάλλον θα είναι ανθηρό για χρόνια ήταν τεράστιο λάθος.

Η ποσοτική σύσφιξη αναφέρεται στην αντιστροφή των μαζικών αγορών περιουσιακών στοιχείων των κεντρικών τραπεζών που πραγματοποιήθηκαν για να στηρίξουν τις αγορές ομολόγων όταν χτύπησε ο κορωνοϊός το 2020.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή