Σε προκαταρκτική συμφωνία φέρονται να κατέληξαν οι παραγωγοί πετρελαίου του ΟΠΕΚ+ για επιπλέον περικοπές στην παραγωγή τουλάχιστον 1 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα (bpd) για τις αρχές του επόμενου έτους, σύμφωνα με δύο πηγές που μίλησαν στο Reuters.

Κατά τον νέο γύρο περικοπών, η Σαουδική Αραβία εκτιμάται ότι θα υπερβεί την εθελοντική πρόσθετη περικοπή πετρελαίου ενώ μικρότερους περιορισμούς θα ανακοινώσουν οι άλλες πετρελαιοοπαραγωγές χώρες.

Επιτόκια: Οι χρηματαγορές δίνουν προβάδισμα στο σενάριο μείωσης τον Απρίλιο από την ΕΚΤ

Η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και άλλα μέλη του OΠΕΚ+ αντλούν περισσότερο από το 40% του παγκόσμιου πετρελαίου, ή περίπου 43 εκατομμύρια bpd. Επί του παρόντος έχουν τεθεί σε εφαρμογή περικοπές περίπου 5 εκατομμυρίων bpd.

Σύμφωνα με το Reuters η εθελοντική περικοπή από τη Σαουδική Αραβία μπορεί να φτάσει το 1 εκατομμύριο bpd από τον Ιούλιο συν τις πρόσθετες περικοπές από άλλα κράτη μέλη του OΠΕΚ+.

Δεν ήταν σαφές πόσα άλλα μέλη θα συνεισφέρουν με περικοπές, ενώ και μια τρίτη πηγή επιβεβαίωσε στο Reuters ότι μια νέα μείωση θα συμφωνηθεί την Πέμπτη, χωρίς να δώσει αριθμό.

«Εξαρτάται από άλλους συμμετέχοντες του ΟΠΕΚ+, μπορεί να είναι κοντά ή περισσότερο», είπε η τρίτη πηγή όταν ρωτήθηκε για την πιθανή μείωση κατά 1 εκατομμύριο bpd.

Αγωνία για το ύφος των περικοπών για το 2024

Με την εθελοντική μείωση της παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας κατά 1 εκατομμύριο bpd και τη μείωση των εξαγωγών της Ρωσίας κατά 300.000 bpd να λήγουν και οι δύο στο τέλος του τρέχοντος έτους, η εστίαση είναι στα σχέδια των χωρών του ΟΠΕΚ+ για το 2024.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent αυξήθηκαν κατά 1,02% στα 83,95 δολάρια το βαρέλι στις 12:21 GMT την Πέμπτη, και εξελίσσονται ανοδικά για τρίτη ημέρα καθώς αυξάνονται οι προσδοκίες για για νέες περικοπές από τον ΟΠΕΚ+.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities