Καμία βάση

Κυκλοφόρησε εσχάτως σενάριο, σύμφωνα με το οποίο μεγάλος τραπεζικός όμιλος της Ιταλίας δείχνει να ενδιαφέρεται για την Τράπεζα Πειραιώς.

Οι πληροφορίες αυτές κυκλοφόρησαν μάλιστα στο διήμερο του roadshow στο Λονδίνο που διοργάνωσαν η Morgan Stanley και η ΕΧΑΕ.

Tο σενάριο δείχνει την Indesa Sanpaolo να ενδιαφέρεται για την Τράπεζα Πειραιώς. Ωστόσο πηγές λένε ότι δεν έχει βάση.

Το ΤΧΣ

Και συγκεκριμένα, τα στελέχη του ΤΧΣ ξεκαθάρισαν ότι αφενός δεν έχει υπάρξει καμία επαφή του Ταμείου με την ιταλική τράπεζα, αφετέρου δε, ότι η στρατηγική του Ταμείου είναι συγκεκριμένη.

Και αυτή όπως έχει χαραχθεί δείχνει ότι η απόφαση για τη διαδικασία αποεπένδυσης από την Πειραιώς θα ληφθεί στα τέλη Φεβρουαρίου του 2024…

Όταν μάλιστα ρωτήθηκαν αν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει αυτός ο προγραμματισμός, η απάντηση ήταν σαφής: Καμία.

————–

Το πρώτο γεωτρύπανο

Όπως διαβάσατε χθες στον ΟΤ το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέδωσε την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για την πρώτη ερευνητική γεώτρηση για τον πιθανό εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Θα γίνει από την Energean στα Ιωάννινα, στην περιοχή Ζίτσα.

Το πρώτο γεωτρύπανο στην Ελλάδα είναι προ των πυλών και σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, οι ερευνητικές γεωτρήσεις αναμένονται προς το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Επενδύσεις

Η γεώτρηση, όμως, είναι ακριβό σπόρ και τα ποσοστά εντοπισμού χαμηλά. Για την περίπτωση των Ιωαννίνων δε, εκτιμάται σε 35 με 40 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για χερσαία γεώτρηση, οπότε τα ρίσκα είναι χαμηλότερα σε σχέση με τις θαλάσσιες.

Για παράδειγμα στα θαλάσσια blocks της Κρήτης εκτιμάται ότι η γεώτρηση θα κυμανθεί στα 100 με 120 εκατ. ευρώ.

Και το ποσοστό εντοπισμού μικρότερο. Γύρω στο 5%. Στο χερσαίο block η πιθανότητα είναι στο 15%.

Εταίροι

Οι πετρελαϊκές, λοιπόν, αναζητούν εταίρους για τη διενέργεια των γεωτρήσεων.

Και στην Ελλάδα οι Energean και Helleniq Energean έχουν παραχωρήσεις τις οποίες κατέχουν αποκλειστικά εκείνεες, χωρίς συμμάχους στην κοινοπραξία.

Η Energean έχει το 100% του block των Ιωαννίνων και όπως μαθαίνω αναζητά πετρελαϊκή να συνεταιριστεί για το πρόγραμμα των γεωτρήσεων αλλά και στη συνέχεια για την ανάπτυξη και την παραγωγή του φυσικού αερίου.

Μαθαίνω επίσης, πως έχει καιρό που ρίχνει δίχτυα… στη διεθνή αγορά.

Η Helleniq Energy

Κι αν η Energean είναι μαθημένη στην έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων αφού διαθέτει κοιτάσματα στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, εκείνη η πετρελαϊκή που έχει δεκαετίες να ακονίσει… τα γεωτρύπανα της είναι η Helleniq Energy.

Ο επίσης ελληνικός ενεργειακός όμιλος κατέχει εξολοκλήρου τις θαλάσσιες παραχωρήσεις «block 10 – Κυπαρισσιακός Κόλπος» και «Ιόνιο».

Και το κόστος του ερευνητικού προγράμματος είναι ιδιαίτερα υψηλό για να το σηκώσει μόνη της.

Οπότε, οι πληροφορίες λένε ότι η εταιρεία επίσης αναζητά επενδυτή για να συστήσει κοινοπραξία.

Οι ίδιες πηγές θέλουν την Helleniq Energy να είναι διατεθειμένη να δώσει ακόμα και το πλειοψηφικό ποσοστό. Να μην είναι δηλαδή operator.

Η ExxonMobil

Συνολικά στην νεογέννητη ελληνική αγορά του upstream όλοι ψάχνουν εταίρους.

Κι αν αυτό θεωρείται δεδομένο για τις δύο ελληνικές εταιρείες, παράγοντες της πετρελαιαγοράς θέλουν ακόμη και την ExxonMobil που ηγείται της κοινοπραξίας με την Helleniq Energy στις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις της Κρήτης να αναζητά σύμμαχο.

Οι ίδιες πηγές μου λένε, ότι ακόμη και η μεγάλη πολυεθνική πετρελαϊκή αναζητά τρίτο παίκτη στην κοινοπραξία έτσι ώστε το κόστος να μετριαστεί.

Έχουμε να δούμε πολλά…

————–

Πιο δύσκολο

To 2024 θα είναι μία μάλλον δύσκολη χρονιά γενικότερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Σας ενημέρωσα χθες ποιές είναι οι εκτιμήσεις των ευρωπαίων επιχειρηματιών. Φαίνεται πως παρά τις – συνήθως – αισιόδοξες κυβερνητικές προβλεψεις αυτό θα αφορά και την ελληνική οικονομία. Χθες συνέπεσαν δύο εκτιμήσεις από ισχυρούς εκφορείς λόγου – εντός και εκτός Ελλάδος.

Περιορισμένη αισιοδοξία

Η πρώτη προήλθε από την εξαμηνιαία έκθεση του ΟΟΣΑ που κάνει λόγο για 2% ανάπτυξη το 2024 από 2,4% εφέτος. Και από τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος σε συνέντευξη του στο Politico έκανε λόγο για ανάπτυξη 2,5% το 2024, αλλά η προηγούμενη πρόβλεψη της κεντρικής τράπεζας αναφερόταν σε 3%! Δηλαδή οι αισιόδοξες προβλέψεις περιορίστηκαν. Σε κάθε περίπτωση ο επόμενος χρόνος θα είναι πιο δύσκολος από τον τρέχοντα….

Πληθωρισμός και εξαγωγές

Θέλω όμως να σταθώ σε δύο σημεία από την έκθεση του ΟΟΣΑ, στην εκτίμηση για τον πληθωρισμό και για τις εξαγωγές. Δύο – έτσι κι αλλιώς – κρίσιμα οικονομικά μεγέθη. Αναφορικα΄με τον πληθωρισμό προβλέπει να μειωθεί από το 4,3% στο 2,8%. Ομως η αγορά τελικώς είναι αμείλικτη! Προς το παρόν τον περασμένο Οκτώβριο έναντι του Σεπτεμβρίου ο «πληθωρισμός των τροφίμων» αυξήθηκε στο 9,9%!

Επικοινωνιακά

Και δεν αναμένονται σπουδαία πράγματα για την μείωση του πληθωρισμού, παρά τα πρόστιμα που επιβάλλει το υπουργείο Ανάπτυξης. Πρόκειται περισσότερο για επικοινωνιακή διαχείριση της ακρίβειας παρά για ουσιαστική παρέμβαση στην αγορά! Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό το γεγονός κανένας δεν «στοιχηματίζει» στην – πραγματική – μείωση των τιμών!

«Λαχάνιασαν»

Το δεύτερο μέγεθος είναι οι εξαγωγές, οι οποίες στη διάρκεια των προηγούμενων χρόνων «έτρεχαν» με εκπληκτικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Πλέον έχουν «λαχανιάσει» και με το ζόρι θα «βγάλουν» θετικά πρόσημο. Η πρόβλεψη του ΟΟΣΑ κάνει λόγο για ανάπτυξη των εξαγωγών στη διάρκεια του 2024 ύψους 0,9%! Αντιλαμβάνεστε ότι δεν θέλει πολύ το συν 0,9% να γίνει πλην 0,9%…. Εύκολα!

Λίγο (;)

Γι΄ αυτό σας λέω το 2024 θας είναι λίγο(;) χειρότερα από το 2023. Ο Θεός να βάλει το χέρι του….

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories