Πλουτισμός

Αργεί προς το παρόν! Όμως – μου λένε – πως είναι πιθανόν να τεθεί σε εφαρμογή σ΄ αυτή την κοινοβουλευτική θητεία. Ποιό; Ο έλεγχος του πλουτισμού – δηλαδή πως προήλθε. Η θεσμοθέτηση των νέων τεχνολογιών, που περιλαμβάνει – εκτός από τον «κεφαλικό φόρο» – το φορολογικό νομοσχέδιο, διαμορφώνουν το πλαίσιο και την υποδομή για τον πλήρη έλεγχο των εισοδημάτων. Πόθεν και με ποιο τρόπο!

Ο κ. Μ. Βορίδης

Χθες μάλιστα ο υπουργός Επικρατείας κ. Μάκης Βορίδης σε συνέντευξη του στον ΑΝΤ1 όπως είπε «Κάποια στιγμή ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να έχουμε ένα σύστημα στο οποίο θα ελέγχουμε τον πλουτισμό και θα βλέπουμε αν θα δικαιολογείται από τη δήλωση των εισοδημάτων […] σας λέω κάτι που ξέρω, η κυβέρνηση εργάζεται για αυτό. Με διασταυρωτικά στοιχεία, κάποια στιγμή όλοι, και εδώ περιλαμβάνονται και οι μισθωτοί». Μάλιστα!

—-

Η Ελλάδα στην COP 28

Για πρώτη φορά η Ελλάδα με οργανωμένη αποστολή θα συμμετέχει στις εργασίες της COP 28, της 28ης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή.

Φέτος διοργανώνεται στο Ντουμπάι και την ευθύνη της οργάνωσης της ελληνικής συμμετοχής έχει αναλάβει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Μάλιστα η χώρα μας έχει στήσει το δικό της περίπτερο έκτασης 110 τετραγωνικών μέτρων και εκεί από την 1η Δεκεμβρίου μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιούνται συζητήσεις με θεματικά πάνελ, τα οποία θα αφορούν στην πράσινη ενέργεια και το περιβάλλον.

Ο κ. Κ. Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης την 1η του μήνα θα βρίσκεται στο Ντουμπάι όπου μεταξύ άλλων και θα εγκαινιάσει το ελληνικό περίπτερο.

Ο ίδιος θα συζητήσει με τον κ. Τζόν Κέρι, ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για το Κλίμα. Στο πάνελ των δύο θα συζητηθεί και η πρωτοβουλία της Ελλάδας να οργανώσει στην Αθήνα στις 15 με 17 Απριλίου 2024 τη «Διάσκεψη για τις Θάλλασες μας» – «Our Ocean Conference».

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία της χώρας μας να ανοίξει το διάλογο ανάμεσα στους φορείς χάραξης πολιτικής, τις επιχειρήσεις, την κοινωνία των πολιτών και την ακαδημαϊκή κοινότητα για τη βιώσιμη διαχείριση των θαλάσσιων πόρων.

——

Ο κ. Γ. Νικητιάδης

Ο υπεύθυνος του ΚΤΕ Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και βουλευτής Δωδεκανήσου Γιώργος Νικητιάδης έχει σε «στενό μαρκάρισμα» το υπουργό Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα. Δεν φτάνει που τρέχει μόνος του και κινδυνεύει να έρθει … δευτερος, έχει και τον κ. Νικητιάδη, που δοθείσης ευκαιρίας «ξιφουλκεί» εναντίον του.

Ονόματα

Χθες, λοιπόν, μετά από την συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους του λιανεμπορίου σχετικά με τις παραπλανητικές προσφορές δήλωσε πως «παρά τα όποια πρόστιμα επιβλήθηκαν προ μηνών σε αλυσίδες εμπορίας ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης έκανε σήμερα την παραδοχή ότι ανάλογες πρακτικές υφίστανται σε καταστήματα που πωλούν είδη πρώτης ανάγκης. Παραλλήλως ομολογεί κατ’ ουσίαν ότι η κυβέρνηση γνωρίζει τις πρακτικές  και δεν τολμά να αντιμετωπίσει τους δημιουργούς τους. Ονόματα και διευθύνσεις πρέπει να δώσει ο κ. Σκρέκας αφού τα γνωρίζει». Αυτά!

Σάλπαρε

Και ξαφνικά χθες τα social media γέμησαν με αναρτήσεις στελεχών της ΔΕΠΑ Εμπορίας, του ομίλου Κοπελούζου και συνολικά της Gaslog.

Τι περιελάμβαναν;

Φωτογραφίες του απόπλου του FSRU Αλεξανδρούπολης από το ναυπηγείο της Σιγκαπούρης. Το ειδικά διασκευασμένο δεξαμενόπλοιο ξεκίνησε χθες το πρωί και σε τρεις εβδομάδες αναμένεται να φτάσει στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Θα αγκυροβολήσει ανοιχτά και θα ακολουθήσουν οι εργασίες σύνδεσης με αγωγούς.

Το FSRU θα υποδέχεται φορτία LNG και στη συνέχεια θα αεριοποιείται για να μεταφέρεται στο σύστημα των αγωγών και έπειτα μέσω του IGB οι ποσότητες του θα εξάγονται στη Βουλγαρία και άλλα βαλκανικά κράτη.

Ο κ. Μ. Ρήγας

Ένα διπλό μήνυμα επιδίωξε χθες να στείλει από το Λονδίνο και το Roadshow της Morgan Stanley ο διευθύνων σύμβουλος της Energean κ. Μαθιός Ρήγας.

Από το πάνελ της συζήτησης με τον πρόεδρο και CEO της Mytilineos κ. Ευάγγελο Μυτιληναίο, τον αναπληρωτή CEO της Motor Oil κ. Πέτρο Τζαννετάκη και τον πρόεδρο της ΗΡΩΝ κ. Γιώργο Κούβαρη θέλησε να δείξει τις επιλογές που έχει η χώρα για να διασφαλίσει τον ενεργειακό της εφοδιασμό, με «προσιτές τιμές για την οικονομία και τους καταναλωτές», όπως σημείωσε.

Τα εγχώρια κοιτάσματα και…

Ο πρώτος είναι, σύμφωνα με όσα είπε, «να ανακαλύψουμε δικά μας κοιτάσματα». Να σημειώσω εδώ πως η Energean είναι στην τελική ευθεία για την πρώτη ερευνητική γεώτρηση στη χερσαία παραχώρηση «Ιωάννινα».

Κι επειδή ο κ. Ρήγας δεν λέει πάντα κάτι τυχαία, ίσως η εταιρεία να περιμένει κάτι από το κράτος για να προχωρήσει…

… το Ισραήλ

Ο δεύτερος τρόπος, σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι να συνάψουμε μακροχρόνια συμβόλαια με χώρες της περιοχής που διαθέτουν σημαντικά αποθέματα, όπως είναι το Ισραήλ», υπογράμμισε και να θυμίσω ότι η Energean έχει παραχωρήσει ανοιχτά της χώρας και μάλιστα έχει σε εξέλιξη παραγωγή ποσοτήτων αερίου.

Τι θέλει να πει με αυτό…; Ο νοών νοείτο…

Πρωταθλητής η … Τουρκία!

Είναι γνωστό ότι οι πλημμύρες στην Θεσσαλία προκάλεσαν σοβαρή καταστροφή των οπωροκηπευτικών – και όχι μόνο. Μάλιστα το famous κηπευτικό, η ντομάτα έγινε εισαγόμενη! Μετά την 9η Σεπτεμβρίου οι εισαγωγές ντομάτας στην ελληνική αγορά  αυξήθηκαν με αλματώδη ρυθμό. Ετσι από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι και την 24η Νοεμβρίου εισήχθησαν στην Ελλάδα 9.731 τόνοι ντομάτας έναντι 4.509 τόνων στο αντίστοιχο διάστημα του 2022. Το πρώτο λόγο στις εισαγωγές είχε η Τουρκία, η οποία απέσπασε και την «μερίδα του λέοντος» με 6.438 τόνους έναντι 3.069 τόνους πέρυσι. Υπερδιπλασίασε τις εξαγωγές της τομάτας στην Ελλάδα….

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories