Στην ανακοίνωση της επέκτασης των αυξήσεων στα διόδια που έπρεπε να γίνουν το 2023, προέβη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Οι αυξήσεις διοδίων θα πραγματοποιηθούν σε τρεις δόσεις, με την πρώτη να αφορά μια αύξηση της τάξης του 7,6%.

Διόδια: Νέες διαβουλεύσεις για τις αυξήσεις

Όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «η ιστορία ξεκινά από το 2022, όταν εκλήθη η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου να εφαρμόσει μια παλαιότερη συμφωνία. Τότε ήταν 12% η συμφωνηθείσα αύξηση από 1/1/23. Μετά από διαπραγματεύσεις αυτό πάγωσε, ήταν επιτυχία που δεν επιβαρύνθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός. Επανήλθε προφανώς το θέμα, καθώς ήταν μια μετάθεση της υποχρέωσης αυτής. Επειδή υπάρχει ο πληθωρισμός για το 2024 που μετρήθηκε τον Σεπτέμβριο στο 1,6%, συνολικά θα έχουμε 7,6% αύξηση για το 2024, 2% για το 2025 και 2% το 2026. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια ήδη αναληφθείσα συμβατική υποχρέωση, που το υπουργείο διαχειρίστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνει όσο πιο ήπια και σταδιακά».

Ανθεκτική η ελληνική οικονομία

Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στην κατάσταση της οικονομίας, την οποία χαρακτήρισε «ιδιαίτερα ανθεκτική» και είπε μεταξύ άλλων ότι η χώρα μας έχει τον τρίτο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ρεκόρ άμεσων επενδύσεων, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα ξεπέρασε τις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, και το δημόσιο χρέος μειώθηκε σημαντικά ως προς το ΑΕΠ της χώρας και τέλος η ανεργία έχει μειωθεί στα προ κρίσεων επίπεδα.

Ειδικότερα για την ανεργία είπε ότι τον Οκτώβριο έπεσε στο χαμηλότερο σημείο από τον Ιούνιο 2009 φτάνοντας το 9,6% αφού δημιουργήθηκαν 55.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ ο αριθμός των ανέργων έπεσε στις 454.000, οι λιγότεροι άνεργοι από τον Ιανουάριο του 2009.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και είπε ότι περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στην ολιστική και πολυεπίπεδη αντιμετώπιση του προβλήματος της φοροδιαφυγής, τη φορολογική δικαιοσύνη και την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων για την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής.

Παράλληλα ανέφερε αναλυτικά παραδείγματα για την φορολόγηση των επαγγελματιών επισημαίνοντας ότι με το ν/σ αναγνωρίζονται οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες κατά την έναρξη και στα πρώτα χρόνια της δραστηριότητάς τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κατασκευές