Αισίως το χρηματιστήριο Αθηνών εισήλθε στο τελευταίο μίλι του έτους, με πολλά χαρτοφυλάκια ήδη να έχουν κάνει τον απολογισμό τους, αφήνοντας τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες σε μικροδιορθώσεις θέσεων ή ακόμη και ένα γρήγορο trading με βάση και κάποιες εξελίξεις σε εκκρεμότητα. Ή ακόμη και σε κινήσεις με ορίζοντα το νέο δωδεκάμηνο, καθώς οι προσδοκίες παραμένουν υψηλές και για το 2024.

Οι απολογισμοί έχουν ήδη γίνει, με τον γενικό δείκτη ήδη να αποκαθιστά μεγάλο μέρος της τρίμηνης πτώσης του, επαναφέροντας πάνω από το 35% την απόδοση από την αρχή του έτους, με βασικούς οδηγούς τους κλάδους των Βιομηχανικών Προϊόντων (+79%), αλλά και των τραπεζών (+69%). Εκτός αυτούς τους «πρωταθλητές» του 2023, όλοι οι κλάδοι έχουν εντυπωσιακές επιδόσεις, πλην ενός… των Τηλεπικοινωνιών, με βασικό «ύποπτο» σαφώς τη μετοχή του ΟΤΕ.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έκλεισε τον Νοέμβριο με κέρδη 6,9%

Οι πρωταθλητές τίτλοι

Ξεκινώντας από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, Cenergy (+131%), Πειραιώς (+126%) και Aegean (+116%) είναι αδιαμφησβήτητα οι τίτλοι που ξεχώρισαν με τον υπερδιπλασιασμό τους, ακόμη και αν δέχτηκαν κάποιες εύλογες αναταράξεις το τελευταίο κυρίως διάστημα. Οι τριψήφιες αποδόσεις τους μάλιστα επισκιάζουν τις υπεραποδόσεις άλλων τίτλων, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι η συμβολή τους στο μεγάλο turn around του ΧΑ να “μικραίνει”. Ο Μυτιληναίος με το +81%, οι Εθνική, ΔΕΗ, Τιτάν και Eurobank με άνοδο άνω του 60%, αλλά και το +50% της Jumbo δεν πέρασαν απαρατήρητα.

Από την άλλη όμως, υπάρχουν και οι τίτλοι που έμειναν πίσω, και όπως διαπιστώνεται στο ταμπλό, κάνουν μια κίνηση να μειώσουν την απόσταση, ή έστω να γυρίσουν θετικά μέχρι το τέλος του έτους. Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή χάνει από την αρχή του έτους 23%, αν και βρέθηκε πριν μερικές εβδομάδες σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα (12,9 ευρώ). Τη στασιμότητα του κλάδου των τηλεπικοινωνιών πληρώνει και ο ΟΤΕ, ο οποίος απέχει λίγο πάνω από 7,5% από τα επίπεδα που άρχισε τη χρονιά, κάνοντας τις τελευταίες ημέρες κάποιες προσπάθειες να κλείσει καλύτερα το 2023, ενώ και η “ξεχασμένη” ΕΥΔΑΠ προσπαθεί να ανακτήσει το κατά 14,7% χαμένο έδαφος του έτους.

Στον Mid Cap βλέπουμε τριψήφιες αποδόσεις από την Intracom (137%) και τον Άβαξ (101%), ενώ Inteal (+72%), ΕΧΑΕ (68%) και Entersoft (+63%) έχουν ξεχωριστή θέση σε όσους τις πίστεψαν. Στον Small Cap βέβαια είναι ο μεγάλος πρωταθλητής της αγοράς, με τη Δομική Κρήτης να έχει τετραπλασιαστεί, αφού σημειώνει κέρδη 334% από την αρχή του έτους.

Οι καταλύτες της νέας χρονιάς

Πάντως ο Νοέμβριος, ο οποίος είναι και ο μήνας που οι ετήσιες στρατηγικές των ξένων ολοκληρώνονται και οι θέσεις κλείνουν ήταν ο μήνας που αποκατέστησε την εμπιστοσύνη της αγοράς στη Λ. Αθηνών, μετά από ένα τρίμηνο πτώσης. Ο γενικός δείκτης κέρδη 6,55%, με τη συμμετοχή των ξένων στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς να αυξάνεται στο 67% (εξαιρουμένων των ποσοστών του ΤΧΣ), με τα πακέτα του ΤΧΣ στις τράπεζες να μονοπωλούν το ενδιαφέρον.

Οι καταλύτες όμως δεν θα λείψουν και τη νέα χρονιά, αφού μπροστά της η αγορά έχει την είσοδο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο χρηματιστήριο, τη διάθεση των ποσοστών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε Εθνική και Πειραιώς, αλλά και τη μεγάλη προσδοκία για την προετοιμασία του ΧΑ με σκοπό την επαναφορά του στις αναπτυγμένες αγορές. Επίσης, η νέα χρονιά πιθανόν, και όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία, θα είναι και η απαρχή της αλλαγής της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, μετά από έναν πολύμηνο διάστημα επιθετικής αύξησης του κόστους δανεισμού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες