Με τις καλύτερες προϋποθέσεις ολοκλήρωσε τον Νοέμβριο το χρηματιστήριο Αθηνών, αφού και κράτησε και επιβεβαίωσε τη ζώνη των 1.270 μονάδων, αντέχοντας στις αναταράξεις που υπήρξαν τόσο από τις διορθώσεις αρκετών τίτλων όσο και από τις ροές που αυξήθηκαν κατακόρυφα, λόγω αλλαγών στους δείκτες του MSCI.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,31% στις 1.275,13 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.269,68 μονάδων (-0,12%) και 1.275,41 μονάδων (+0,33%). Σε επίπεδο μήνα, τα κέρδη του γενικού δείκτη έφτασαν το 6,87%.

Wall Street: Κρατά τα κέρδη του Νοεμβρίου

Ο τζίρος ανήλθε στα 258,6 δισ. ευρώ και ο όγκος στα 51,5 εκατ.  τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,3 εκατ. τεμάχια αξίας 8,3 εκατ.  ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,54% στις 3.112,62 μονάδες, ενώ στο +0,11% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 2.118,51 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,83% στις 1.082,70 μονάδες.

Έμμεσες ροές

Οι αλλαγές στους δείκτες του MSCI, αν και χωρίς άμεσο ελληνικό ενδιαφέρον, επηρέασαν το ΧΑ, με τον τζίρο στους επίμαχους τίτλους να αυξάνεται κατακόρυφα, όπως ήταν αναμενόμενο, ειδικά στις δημοπρασίες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον μάλιστα είχε η συναλλακτική δραστηριότητα στην Εθνική, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο από την πώληση του 22% του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας νωρίτερα μέσα στον μήνα, με τα πακέτα των προηγούμενων ημερών να προμηνύουν τη σημερινή συναλλακτική έκρηξη.

Ειδικότερα, η Alpha bank ξεπέρασε τα 10 εκατ. σε όγκο σήμερα, με την Eurobank να την ακολουθεί με περίπου 10 εκατ. τεμάχια, ενώ Εθνική και Πειραιώς διακίνησαν από 9,5 εκατ. και 7 εκατ. αντίστοιχα. Άνω του 1 εκατ. ήταν τα τεμάχια που διακίνησαν Jumbo, ΟΤΕ και Μυτιληναίος, ενώ από… κοντά και ΟΠΑΠ.

Στο υπόλοιπο ταμπλό όμως, η τελευταία συνεδρίαση του μήνα δεν διαφοροποιήθηκε ιδιαίτερα, με αρκετούς τίτλους να εναλλάσσονται στην προσπάθεια να συγκρατηθούν οι όποιες εντολές πώλησης βγαίνουν καθημερινά. Ο Νοέμβριος άλλωστε είναι ο πρώτος ανοδικός μήνας μετά από τρεις πτωτικούς, προκαλώντας αρκετά χαρτοφυλάκια να πάρουν μέρος των κερδών τους.

Έτσι, η αγορά έμεινε στο μοτίβο της αφομοίωσης της βραχυπρόθεσμα υπεραγορασμένης κίνησης τύπου “V” των τελευταίων εβδομάδων, όπως επισήμανε και ο Πέτρος Στεριώτης, CEO κυπριακής ΑΕΠΕΥ. Σύμφωνα με τον ίδιο, αναμένοντας με αισιοδοξία την αυριανή (Παρασκευή) αξιολόγηση της Fitch για το  αξιόχρεό της Ελληνικής Οικονομίας, ο Γενικός Δείκτης «αναμετράται» πλέον με τα υψηλά τριών μηνών και εισέρχεται στον Δεκέμβριο με «ταυρικές» διαθέσεις, οι οποίες δημιουργούν άριστες προϋποθέσεις για τη συνέχεια. Η επιλεξιμότητα των ελληνικών κρατικών Ομολόγων από τους διεθνείς επενδυτές και η συμμετοχή τους σε διεθνείς ομολογιακούς δείκτες θα γίνουν ακόμη πιο εφικτές εφόσον τα θετικά πορίσματα των DBRS, S&P και Scope Ratings επιβεβαιωθούν από έναν ακόμη Οίκο.

Αποδίδοντας, βέβαια, «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι», κατά τον κ. Στεριώτη, το εορταστικό κλίμα στα χρηματιστήρια προέρχεται ως επί το πλείστον από το Εξωτερικό. Το κλείσιμο θέσεων υποτιμητικής κερδοσκοπίας και η παραδοσιακή εποχιακή θετικότητα έχουν πυροδοτήσει το «εισαγόμενο» Santa Claus ράλι, ενώ τα θετικά εγχώρια επιχειρηματικά νέα με «πρωταγωνιστή» τον τραπεζικό τομέα βελτιώνουν τις αποτιμήσεις.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ο ΟΤΕ έδειξε ότι έχει “ξυπνήσει” φτάνοντας πλησίον των 13,50 ευρώ με το σημερινό +2,20% που κατέγραψε, ενώ άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Πειραιώς, Μυτιληναίο, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν (σε υψηλά 52 εβδομάδων), Εθνική, Cenergy και ΔΕΗ. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Aegean, Alpha Bank, Eurobank, Quest και Jumbo.

Από την άλλη, οι Σαράντης, Autohellas, ΕΥΔΑΠ και Ελλάκτωρ έκλεισαν με απώλειες που ξεπέρασαν το 2%, ενώ εκείνες των Βιοχάλκο, ΓΕΚ Τέρνα και Λάμδα ξεπέρασαν το 1%. Ήπια πτωτικά έκελισαν οι Motor Oil, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Coca Cola και ΕΛΧΑ.

Στα “μικρά”, ο Άβαξ έκλεισε με άλμα 10,09% αλλά και με όγκο 731 χιλ. τεμάχια, μετά την σύσταση για αγορά από την Optima Bank, ενώ η Lavipharm διακίνησε 1,15 εκατ. τεμάχια, κλείνοντας στο +0,28%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών