Αντισυνταγματική κρίθηκε το Σάββατο στον Παναμά η σύμβαση της καναδικής μεταλλευτικής εταιρείας First Quantum για τη δημιουργία ένα ανοιχτού ορυχείου χαλκού σύμφωνα με την Εφημερίδα της Κυβέρνησης της κεντροαμερικανικής χώρας.

Η σύμβαση είχε προκαλέσει εκτεταμένες διαμαρτυρίες στον Παναμά και ο πρόεδρος Λαουρεντίνο Κορτίσο είχε δηλώσει την Τρίτη ότι το ορυχείο θα κλείσει μόλις δημοσιευθεί επίσημα η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην επίσημη εφημερίδα της κυβερνήσεως.

Το προηγούμενο διάστημα είχαν ξεσπάσει πολύ μαζικές διαδηλώσεις στη μικρή αυτή χώρα της Κεντρικής Αμερικής με χιλιάδες διαδηλωτές να απαιτούν την ακύρωση της παράτασης της σύμβασης με την καναδική εταιρεία οποία εκμεταλλεύεται στη χώρα το μεγαλύτερο χαλκωρυχείο στην κεντρική Αμερική.

Λίθιο: Πώς η πλουσιότερη Αυστραλή έκανε… σκόνη συμφωνία – μαμούθ στον κλάδο εξόρυξης

Η συμφωνία, εάν κρινόταν συνταγματική, θα επέτρεπε στην μεταλλευτική εταιρεία να λειτουργεί στον Παναμά για 20 ακόμα χρόνια.

Μικρή η συνεισφορά στα κρατικά ταμεία

Οι πολέμιοί της χαρακτήρισαν ανεπαρκή τη συνεισφορά της εταιρείας στα κρατικά ταμεία (375 εκατ. δολάρια ετησίως) και το έργο αυτό καθαυτό απειλή για το περιβάλλον.

Η κυβέρνηση πριν από έναν μήνα αποφάσισε να προχωρήσει στην έκδοση διατάγματος που «επιβάλλει απαγόρευση νέων παραχωρήσεων (εκμετάλλευσης) μεταλλικών ορυκτών σε όλη την εθνική επικράτεια.

Το κίνημα διαμαρτυρίας προχώρησε σε αποκλεισμούς δρόμων στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις, ενώ αποκλείστηκε και ο παναμερικανικός αυτοκινητόδρομος, που συνδέει τον Παναμά με άλλα κράτη της κεντρικής Αμερικής. Εκλεισαν σχολεία ενώ σημειώθηκαν και επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς.

Το γιγαντιαίο υπαίθριο χαλκωρυχείο, σε απόσταση περίπου 240 χλμ. από την πόλη του Παναμά, συνεισφέρει το 4% του ΑΕΠ και το 75% των εσόδων της χώρας από εξαγωγές. Τον Φεβρουάριο του 2019, στο μεταλλείο αυτό παράγονταν περίπου 300.000 τόνοι συμπυκνώματος χαλκού και απασχολούνταν πάνω από 8.000 εργαζόμενοι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Sierra Nevada Corp: Της ανατέθηκε η σύμβαση για την ανάπτυξη του διαδόχου του αεροσκάφους E-4B
Διεθνή |

Ποια εταιρεία θα κατασκευάσει για 13 δισ. δολάρια το νέο αεροσκάφος της «Ημέρας της Κρίσεως»

Η ύψους 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμβαση αφορά στην ανάπτυξη του νέου αεροσκάφους της «Ημέρας της Κρίσεως» λόγω της ικανότητάς του να επιβιώσει σε πυρηνικό πόλεμο.