Η κυβέρνηση Μπάιντεν αποκάλυψε το Σάββατο σχέδιο με τους τελικούς κανόνες που στόχο θα έχουν τη λήψη αυστηρότερων μέτρων για την έκλυση μεθανίου από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ, μέρος ενός παγκόσμιου σχεδίου για τον περιορισμό των εκπομπών που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή.

Το πλαίσιο κανόνων, που καταρτιζόταν επί δύο χρόνια, ανακοινώθηκε από αμερικανούς αξιωματούχους στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή COP28 στο Ντουμπάι. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα κράτη που παρευρίσκονται στη σύνοδο κορυφής αναμένεται να αναφέρουν λεπτομερώς πώς θα επιτύχουν τη δέσμευση 150 χωρών που υπήρξε πριν από δύο χρόνια για μείωση των εκπομπών μεθανίου κατά 30% από το 2020 έως το 2030.

COP28: Η Exxon, η Αramco και οι άλλες πετρελαϊκές στη… μάχη κατά του μεθανίου

Το μεθάνιο τείνει να διαρρέει στην ατμόσφαιρα χωρίς να ανιχνεύεται από γεωτρήσεις, αγωγούς αερίου και άλλον εξοπλισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου. Έχει μεγαλύτερο δυναμικό θέρμανσης από το διοξείδιο του άνθρακα και διασπάται στην ατμόσφαιρα πιο γρήγορα, επομένως ο περιορισμός των εκπομπών μεθανίου μπορεί να έχει πιο άμεσο αντίκτυπο στον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.

«Αυτά τα νέα πρότυπα θα μας βοηθήσουν να εκπληρώσουμε τις διεθνείς μας δεσμεύσεις για επιθετική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα του αέρα για τις κοινότητες σε όλη τη χώρα», δήλωσε ο Διοικητής της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) των ΗΠΑ Μάικλ Ρίγκαν σε συνέντευξη Τύπου στο Ντουμπάι.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, παρουσίασε τους κανονισμούς για το μεθάνιο μεταξύ πολλών πρωτοβουλιών των ΗΠΑ για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει αποκαταστήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως παγκόσμιο ηγέτη στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

«Σήμερα, αποδεικνύουμε με δράση πώς ο κόσμος μπορεί και πρέπει να αντιμετωπίσει αυτήν την κρίση», είπε η Χάρις στο συνέδριο.

Oι νέοι περιορισμοί στις εταιρείες εξόρυξης ορυκτών καυσίμων

Οι νέες πολιτικές της EPA θα απαγορεύουν τη συνήθη ανάφλεξη φυσικού αερίου που παράγεται από νέες γεωτρήσεις πετρελαίου, θα απαιτούν από τις εταιρείες πετρελαίου να παρακολουθούν για τυχόν διαρροές από τις γεωτρήσεις και τους σταθμούς συμπίεσης, ενώ θα θεσπίσει ένα πρόγραμμα για τη χρήση τηλεπισκόπησης  για την ανίχνευση μεγάλων εκλύσεων μεθανίου από τις λεγόμενες «σούπερ εκπομπές», ανέφερε η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.

Οι κανόνες θα αποτρέψουν την εκπομπή 58 εκατομμυρίων τόνων μεθανίου από το να φτάσουν στην ατμόσφαιρα μεταξύ 2024 και 2038 – σχεδόν το ισοδύναμο όλων των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τον τομέα της ενέργειας το 2021, πρόσθεσε η EPA.

Η Κυβερνήτης του Νέου Μεξικού Michelle Lujan Grisham, η πολιτεία της οποίας έχει ήδη θεσπίσει κανονισμούς για το μεθάνιο που χρησίμευαν ως πρότυπο για την EPA, είπε ότι οι νέοι κανόνες για το μεθάνιο επιτρέπουν στις Ηνωμένες Πολιτείες να δίνουν το παράδειγμα και να ενθαρρύνουν άλλες χώρες να λάβουν παρόμοια μέτρα.

«Τώρα έχουμε αξιοπιστία για να βεβαιωθούμε ότι μπορούμε να δείξουμε σε ολόκληρο τον κόσμο ότι λογοδοτούν οι ρυπαίνοντες», είπε στη συνέντευξη Τύπου.

«Τα ισχυρά πρότυπα μεθανίου είναι απαραίτητα για τον περιορισμό της ρύπανσης του κλίματος και την καλύτερη προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων και των κοινοτήτων που ζουν κοντά στην εξόρυξη ορυκτών καυσίμων», δήλωσε σε δήλωση η αντιπρόεδρος της Earthjustice για το κλίμα και την ενέργεια, Jill Tauber.

Το εν λόγω σχέδιο κανόνων θα αποφέρει οφέλη για το κλίμα και την υγεία έως και 7,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως έως το 2038, ανέφερε η EPA. Θα αυξήσει επίσης την ανάκτηση έως και 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια της χρονικής περιόδου.

Το American Petroleum Institute, ένας εμπορικός οργανισμός της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, δήλωσε ότι επανεξετάζει το σχέδιο αυτό.

«Για να είναι πραγματικά αποτελεσματικό, αυτό το σχέδιο κανόνων πρέπει να εξισορροπεί τις μειώσεις των εκπομπών με την ανάγκη να συνεχιστεί η κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης ενέργειας», δήλωσε ο Dustin Meyer, ανώτερος αντιπρόεδρος της API για θέματα πολιτικής, οικονομίας και ρυθμιστικών υποθέσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green