Ο αμερικανικός γίγαντας του κλάδου εξόρυξης λιθίου Albemarle αποχώρησε από την εξαγορά της Liontown Resources Ltd. ύψους 6,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (4,2 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ), αφού η πλουσιότερη γυναίκα της Αυστραλίας δημιούργησε μια μειοψηφία αποκλεισμού και ουσιαστικά διέλυσε μία από τις μεγαλύτερες συμφωνίες στον κλάδο των μετάλλων για μπαταρίες μέχρι σήμερα.

Εχοντας ως στόχο να προσθέσει ένα μεγάλο κοίτασμα εξόρυξης στο δυναμικό της, η Albemarle είχε επιδιώξει να αποκτήσει το Kathleen Valley – ένα από τα πιο υποσχόμενα κοιτάσματα της Αυστραλίας. Η Liontown συμφώνησε με την «καλύτερη και τελική» προσφορά της αμερικανικής εταιρείας για 3 δολάρια Αυστραλίας ανά μετοχή τον Σεπτέμβριο — ένα premium σχεδόν 100% στην τιμή πριν δημοσιοποιηθεί το ενδιαφέρον εξαγοράς της Albemarle τον Μάρτιο.

Αργεντινή: Στον… πυρετό του «λευκού χρυσού» – Στόχος να γίνει κορυφαίος παραγωγός λιθίου

Τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο, η Albemarle χρειάστηκε να αντιμετωπίσει την παρουσία της μάχιμης μεγιστάνας εξόρυξης Gina Rinehart, καθώς η Hancock Prospecting Pty. συγκέντρωσε σταδιακά μερίδιο 19,9% στη Liontown. Την περασμένη εβδομάδα, έγινε ο μεγαλύτερος επενδυτής, με αρκετή επιρροή για να μπλοκάρει ενδεχομένως την ψήφο των μετόχων για τη συμφωνία.

Η Albemarle έχει τώρα ενημερώσει τη Liontown ότι δεν θα προχωρήσει στην πρότασή της λόγω «της αυξανόμενης πολυπλοκότητας που σχετίζεται με την εκτέλεση της συναλλαγής», δήλωσε η αυστραλιανή εταιρεία εξορύξεων τη Δευτέρα.

Η Liontown είναι η πιο σημαντική επένδυση λιθίου μέχρι σήμερα της Rinehart, η οποία έκανε την περιουσία της στον κλάδο εξόρυξης σιδηρομεταλλεύματος της Δυτικής Αυστραλίας κατά τη διάρκεια της άνθησης των υποδομών της Κίνας. Πρόκειται για μια επιχειρηματική επένδυση που μπορεί να έρχεται σε μια δύσκολη περίοδο για τη βιομηχανία χάλυβα, αλλά η μεγάλη ζήτηση για μπαταρίες από τη βιομηχανία ηλεκτρικών αυτοκινήτων και τον τεχνολογικό κλάδο γενικότερα κάνουν τέτοιες επενδύσεις να έχουν καλύτερες προοπτικές ειδικά στο φόντο της ενεργειακής μετάβασης.

Τι θα γίνει με το έργο Kathleen Valley

Προς το παρόν, η κατάρρευση της εξαγοράς της Albemarle ωθεί τη Liontown να αναζητήσει μια εναλλακτική πηγή κεφαλαίων για το εμβληματικό της έργο Kathleen Valley, μια εξέλιξη που η Hancock επέκρινε και τονίζει ότι ενέχει σημαντικούς κινδύνους.

Ο Jon Bishop, αναλυτής της Jarden Securities, είπε ότι η Liontown θα μπορούσε να αντιμετωοπίσει προβλήματα στην τραπεζική χρηματοδότηση του έργου στο Kathleen Valley, ιδίως λόγω των ασταθών τιμών του λιθίου – που σημαίνει ότι μια πώληση μετοχών είναι πιθανή, εντείνοντας τις πιέσεις στη μετοχή της εταιρείας. Σημειώνεται ότι την Παρασκευή η Liontown υποβαθμίστηκε από τη Citigroup και την Goldman Sachs τη Δευτέρα, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Η Reinhert «έχει την πολυτέλεια να είναι υπομονετική εδώ», είπε ο Μπίσοπ, ο οποίος πρόσθεσε ότι με τον καιρό μπορεί να υπάρξει περιθώριο για «κάποια συνεργασία» μεταξύ της Hancock σε άλλες εξορύξεις στην Αυστραλία.

Η Albemarle, από την πλευρά της, εκτιμάται ότι θα αναζητήσει άλλους στόχους, στην Αυστραλία και όχι μόνο. Έχει υποδείξει πρωταρχικούς στόχους, συμπεριλαμβανομένων των πόρων λιθίου, της τεχνολογίας επεξεργασίας και της ανακύκλωσης μπαταριών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή