Η Κομισιόν

Συζητάμε αυτές τις ημέρες για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που έχει βάλει στόχο η κυβέρνηση να εφαρμόσει σε πάνω από 700.000 ελεύθερους επαγγελματίας πάσει θυσία και ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους. Αυτό όμως που μαθαίνει η «στήλη» είναι ότι οι Βρυξέλλες και συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι και τόσο ευχαριστημένη με αυτή την εξέλιξη.

Διαφωνία

Όπως λένε χαρακτηριστικά στελέχη που κατοικοεδρεύουν στις Βρυξέλλες οι γραφειοκράτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν συμφωνούν με την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα σε περίπου 500.000 ελεύθερους επαγγελματίες καθώς όπως λένε χαρακτηριστικά δεν αποτελεί αυτό που λέμε «καλή πρακτική».

Φοροδιαφυγή και Ερντογάν….

Θα ήθελαν να υπάρχουν περισσότερα μέτρα που να περιορίζουν τη φοροδιαφυγή με ελέγχους και όχι με ένα μέτρο που είναι καθαρά φορο-εισπρακτικό. Πάντως η ελληνική κυβέρνηση πίσω δεν θα κάνει. Το μόνο που θα δούμε είναι κάποιες διορθώσεις στο παραένα της ψήφισης, δηλαδή πριν την ερχόμενη Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου. Αφήστε που εκείνη την ημέρα θα είναι στη χώρα μας ο Ταγίπ Ερντογάν και όλοι θα ασχολούνται με τι πρόκειται ή τι δεν πρόκειται να πει.

————–

Τα χρωματιστά τιμολόγια

Μάλλον μεγαλύτερο κομφούζιο παρά τάξη έφερε η απόφαση της κυβέρνησης να χρωματίσει τα τιμολόγια ρεύματος και να βάλει άλλο ένα στην παλέττα… το λεγόμενο πράσινο ή ειδικό τιμολόγιο.

Οι καταναλωτές έχουν χάσει τον μπούσουλα λαμβάνουν ειδοποιητήρια από τους προμηθευτές, επειδή η κυβέρνηση έχει αποφασίσει τις αλλαγές, και στο τέλος το αποτέλεσμα είναι μία άνευ προηγούμενου σύγχυση.

Κοστοκεντρικά

Πάντως, τα πράγματα δεν είναι τόσο περίπλοκα όσο δείχνουν.

Και ιδίως ως προς το ύψος των χρεώσεων.

Όπως μου εξηγούσαν παράγοντες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας τα τιμολόγια από την 1η Ιανουαρίου ίσως να είναι και χαμηλότερα σε σχέση με τα ισχύοντα δεδομένα.

Επίσης το σίγουρο είναι πως οι πάροχοι θα υπολογίζουν τις χρεώσεις όπως και τώρα αλλά και πριν την ενεργειακή κρίση: Κοστοκεντρικά. Δηλαδή με βάση τα κόστη τους

Φθηνότερο ρεύμα

Οι ίδιες πηγές, μου εξηγούν ότι το ρεύμα θα είναι φθηνότερο σε σχέση με το τρέχον σύστημα τιμολόγησης για έναν λόγο και μόνο.

Οι πάροχοι δεν θα αναγκάζονται να αναλαμβάνουν ρίσκο για την εκ των προτέρων πρόβλεψη της τιμής ρεύματος.

Να θυμίσω, πως σήμερα οι τιμές ρεύματος ανακοινώνονται 10 ημέρες νωρίτερα από την ισχύ τους και χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι πάροχοι λόγω της έντονης μεταβλητότητας των διεθνών τιμών να αναλαμβάνουν ρίσκο για τη διαμόρφωση της τελικής χρέωσης. Ή με πιο απλά λόγια να περνούν στην κατανάλωση υψηλότερη χρέωση.

Από την Πρωτοχρονιά αυτός ο κίνδυνος δεν θα υφίσταται. Κι αυτό επειδή θα επανέλθει η δυνατότητα στους παρόχους να διορθώνουν είτε προς τα κάτω είτε προς τα πάνω τις τιμές τους με τη χρήση μαθηματικού τύπου (πρώην ρήτρα αναπροσαρμογής).

Αυτά…

————–

Ο αέρας για λάστιχα στη Γερμανία…

Διαβάζω ότι τα βενζινάδικα στη Γερμανία μελετούν το ενδεχόμενο να αρχίσουν να χρεώνουν ακόμα και τον αέρα για τα ελαστικά.

Σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, όσοι διαθέτουν αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα θα πληρώνουν για να χρησιμοποιούν τον συμπιεστή του αέρα, καθώς η ενεργειακή κρίση έχει συρρικνώσει τα έσοδα των πρατηρίων.

… και ο αέρας στα ελληνικά βενζινάδικα

Τα δικά μας πρατήρια φαίνεται ότι έχουν προχωρήσει ένα βήμα πιο μπροστά… Εδώ και μήνες κάποια βενζινάδικα σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, δεν παρέχουν καν την υπηρεσία αυτή: μερικά δηλώνουν ότι οι συμπιεστές δεν «λειτουργούν προσωρινά», κι άλλα ότι δεν απλώς δεν έχουν ακόμα.

Από προσωπική εμπειρία πάντως, μόλις απομακρύνθηκα από πρατήριο που είχε χαλασμένο μηχάνημα, ως δια μαγείας ο συμπιεστής άρχισε να λειτουργεί για έναν οδηγό πολυτελούς αυτοκινήτου, που προηγουμένως είχε κάνει χρήση και του πάρκινγκ.

Ίσως να ήταν το ταπεινό μηχανάκι μου που μπλόκαρε το μηχάνημα….

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories