Τα καλά νέα είναι πως σήμερα η Ficth πρόκειται να αποδώσει επενδυτική βαθμίδα στην ελληνική οικονομία. Επιτέλους! Ο κύκλος των αναβαθμίσεων ολοκληρώνεται. Αυτό πήγε και «πούλησε» ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στο Λονδίνο μιλώντας στα … «λεφτά». Κι ήταν και ικανοποιημένος. Ε, τώρα η ελληνική οικονομία αλλάζει level. Και να δούμε πως θα κεφαλοποιηθεί όλη αυτή η διαδικασία που ξεκίνησε από το περασμένο καλοκαίρι….

Οι 17 ημέρες

Εν τω μεταξύ μέχρι το τέλος του χρόνου ή μάλλον μέχρι και τις 17 Δεκεμβρίου – οσονούπω μετά κλείνει κι η Βουλή για τα Χριστούγεννα – είναι οι μέρες της … «φωτιάς» για το οικονομικό επιτελείο και τον κ. Μητσοτάκη. Εντός των ημερών ψηφίζεται το νομοσχέδιο που αφορά στην παράταση του «Ηρακλή», στις υποχρεώσεις των servicers να ενημερώνουν τους οφειλέτες και στην βελτίωση του εξωδικαστικού μηχανισμού. Ακολουθεί το φορολογικό νομοσχέδιο, που έχει προκαλέσει και τις μεγαλύτερες αντιδράσεις σε αρκετές κοινωνικές κατηγορίες μεσαίων στρωμάτων – στους ελεύθερους επαγγελματίες. Και φυσικά η κορύφωση θα γίνει με την ψήφιση του προϋπολογισμού στις 17 Δεκεμβρίου. Και μετά θα ξεκουραστούν….

Ο υπουργός Ανάπτυξης

Αλλά ενώ το οικονομικό επιτελείο μοιάζει με τους … «παίδες εν καμίνω», ο υπουργός Ανάπτυξης είναι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος! Χθες μάλιστα μιλώντας στο συνέδριο του ΙΕΛΚΑ ανακοίνωσε πανευτυχής πως «ήδη τα προϊόντα που έχουν ενταχθεί στην πρωτοβουλία “Μόνιμη Μείωση Τιμής” έφτασαν τα 1.100. Η αγορά αγκάλιασε το συγκεκριμένο μέτρο το οποίο στηρίζει τους καταναλωτές, τονώνει τον υγιή ανταγωνισμό και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Χωρίς καταναλωτές δεν μπορούμε να έχουμε εμπορικές επιχειρήσεις». Ναι μα τω Θεώ, έτσι τα είπε! Εν τω μεταξύ η αγορά τόσο πολύ την «αγκάλιασε» την πρωτοβουλία, που λίγο έλειψε να την … πνίξει!

———

Η Ericsson

Τα 5,3 δισεκατομμύρια αναμένεται να αγγίξουν σε παγκόσμιο επίπεδο το 2029 οι συνδέσεις σε δίκτυο 5G, μας πληροφόρησε χθες η Ericsson με το Mobility Report. Επιπλέον, η εταιρεία προβλέπει ότι η παγκόσμια κίνηση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας αναμένεται να τριπλασιαστεί μέσα σε έξι χρόνια.

5G

Επίσης, κατά τη σχετική παρουσίαση μάθαμε ότι υπάρχουν λύσεις 5G που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον κατακόρυφο εκσυγχρονισμό της Πολιτικής Προστασίας αλλά και για τον καλύτερο συντονισμό των διαφόρων φορέων του Δημοσίου.

Χωρίς επικοινωνία

Και μιλάμε για δημόσιες υπηρεσίες που ακόμη χρησιμοποιούν τεχνολογίες Narrow Band, δηλαδή απλή μετάδοση ήχου. Ακόμη χειρότερα η κάθε υπηρεσία χρησιμοποιεί το δικό της επιμέρους σύστημα…

Το Ταμείο Ανάκαμψης

Παρόλα αυτά τα έργα 5G αφαιρέθηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι να απορεί κανείς, ειδικά από τη στιγμή που ο τρίτος άξονας του προγράμματος Αιγίς προβλέπει δαπάνη άνω των 260 εκατ. ευρώ για εξοπλισμό και μέσα υποστήριξης και συντονισμού…

—-

Εμπόδια υψηλής τάσης…

Την ώρα που ο ΑΔΜΗΕ καλείται να φέρει σε πέρας μεγάλα έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, εντούτοις έχει να αντιμετωπίσει τεράστια εμπόδια στην ενίσχυση της εταιρείας με προσωπικό.

Χρειάζεται προσωπικό και κυρίως με διαδικασίες πρόσληψης στα πρότυπα του ιδιωτικού τομέα.

Οι 119 προσλήψεις

Και αυτά δεν τα λέω εγώ, αλλά ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ του ΑΔΜΗΕ κ. Φώτιος Νικολόπουλος.

Με επιστολή του προς το προσωπικό του Διαχειριστή κάνει γνωστό ότι η διοίκηση ενέκρινε την πρόσληψη 119 εργαζομένων σε θέσεις και ειδικότητες που έχει άμεση ανάγκη. «Μετά από πολλά χρόνια, θα καλωσορίσουμε συναδέλφους με συμβάσεις αορίστου χρόνου και εξυπακούεται πως μέσα στα επόμενα χρόνια θα πρέπει να γίνουν μαζικές προσλήψεις, προκειμένου να μπορέσει η Εταιρεία να υποστηρίξει την αναπτυξιακή της πορεία».

Βραχυκύκλωμα

Ο ίδιος όμως ο συνδικαλιστής θίγει ένα ζήτημα το οποίο φρενάρει τις διαδικασίες πρόσληψης, την ώρα που ο ΑΔΜΗΕ χρειάζεται προσωπικό. «Για να μπορέσει όμως ο ΑΔΜΗΕ να επιτελέσει τον σημαντικό ρόλο του και να επιτύχει τους στόχους του, θα πρέπει να μπορεί να δίνει κίνητρα στους ανθρώπους του, σε αυτούς που τον βοήθησαν να φτάσει ως εδώ και σε αυτούς που θα τον βοηθήσουν να φτάσει ακόμα πιο ψηλά στο μέλλον», λέει και συνεχίζει: «Θα πρέπει να αποτελεί ισότιμο «παίχτη» μεταξύ των εταιρειών του χώρου της ενέργειας, να είναι ένας ελκυστικός εργοδότης, και όχι να υφίσταται περιορισμούς που του στερούν τη δυνατότητα να αμείβει με ανταγωνιστικούς όρους το προσωπικό και τα στελέχη του», τονίζει.

Ο ΑΣΕΠ

Και τι εννοεί, ο ΑΔΜΗΕ καλείται να υλοποιήσει τις προσλήψεις μέσω του ΑΣΕΠ με χρονοβόρες διαδικασίες, οι οποίες μπορεί να κρατήσουν και χρόνια.

Δεν το συζητάμε δε, για τους μισθούς οι οποίοι έχουν μείνει ακόμη στο πλαφόν… των μνημονίων.

Και αντί σχολίου θα κλείσω με την τελευταία αναφορά του κ. Νικολόπουλου: «Για αυτούς τους λόγους θα πρέπει να γίνει προσπάθεια από όλους μας να εξαλειφθούν αυτοί οι άδικοι περιορισμοί, που αποτελούν τροχοπέδη στην ανοδική πορεία της εταιρείας και εγκυμονούν κινδύνους για τα μεγάλα έργα που υλοποιούνται και σχεδιάζονται…»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories