Η ολομέτωπη επίθεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης εναντίον της κυβέρνησης κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής του νομοσχεδίου υπό τον μακρόσυρτο τίτλο «Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία ευάλωτων – Ενσωμάτωση Ευρωπαϊκής Οδηγίας, επανεισαγωγή του προγράμματος «Ηρακλής» και άλλες επείγουσες διατάξεις», που αφορά τα κόκκινα δάνεια, προοιωνίζεται τι θα γίνει κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2024 τις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου. Η συζήτηση θα γίνει, ως συνήθως, πέριξ ή μακράν του θέματος του προϋπολογισμού με κυρίαρχο μάλλον το νέο «Επος των Ευάλωτων» και με πικρά «παραπονεμένα λόγια» ότι δεν προστατεύονται κι άλλο «ευπαθείς ομάδες, ευάλωτες ομάδες».

 Πρόκειται για επίκληση «πονόψυχων» λέξεων, η οποία, αντί να βοηθάει στην αντιμετώπιση του μείζονος αυτού οικονομικού προβλήματος, ενισχύει την ηθική του διάσταση καθώς φουντώνει τις προσδοκίες και αυξάνει τα «καλά τα παλικάρια». Πάντως, από οποιαδήποτε πλευρά και να το δει κανείς το θέμα αυτό, αποτελεί όνειδος για ένα κράτος δικαίου και, φυσικά, το πολιτικό σύστημα.
Αν, λέμε, οι «ευπαθείς» ή οι «ευάλωτοι» είναι όσοι, ενδεικτικά, εμφαίνονται στον παρατιθέμενο πίνακα, δηλαδή υπερδιπλάσιοι από τον πληθυσμό ή υπερτριπλάσιοι από τα νοικοκυριά, δηλαδή βάρος της χώρας με ιδιωτικό χρέος πάνω από την εθνική παραγωγή, το ΑΕΠ, τότε είναι ένα πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό και ηθικό όνειδος για τους εκάστοτε «άρχοντες», καθώς, κατά τον Αριστοτέλη, πρέπει να έχουν ως σκοπό την ευημερία των πολιτών, της κοινωνίας με επίκεντρο τη «μεσότητα», τη μεσαία τάξη, η οποία συνεχώς λεηλατείται στη χώρα μας.

Αν, από την άλλη μεριά, οι «ευπαθείς» ή «ευάλωτοι» είναι όσοι παρουσιάζουν τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ) το 2022 με έτος αναφοράς το 2021, τότε πάλι αποτελεί το ίδιο όνειδος, καθώς δεν μπορούμε να μοιράσουμε άχυρα σε δύο γαϊδούρια. Σε κίνδυνο φτώχειας είναι το 18,8% του ελληνικού πληθυσμού, δηλαδή μόνο 742.235 νοικοκυριά ή 1.945.199 άτομα.

Στην πραγματικότητα όμως το ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο, δηλαδή 46,1% ή 1.866.636 νοικοκυριά ή 4.794.090 άτομα! Αυτό το εφιαλτικό ποσοστό ή αυτός ο εφιαλτικός αριθμός φτωχών Ελλήνων μειώνεται κατά… 22,5 ποσοστιαίες μονάδες (έναντι 18 ποσοστιαίων μονάδων στην ΕΕ) από τους συνταξιούχους, οι οποίοι «ταΐζουν» 419.993 από τα συνολικά 1.866.636 νοικοκυριά ή 1.078.670 φτωχά άτομα από τα 4.794.090 φτωχά άτομα, ενώ τα κοινωνικά επιδόματα μειώνουν τη φτώχεια μόνο κατά 4,8 ποσοστιαίες μονάδες (στην ΕΕ η επίδοση είναι περίπου διπλάσια) ή μόνο κατά 89.600 νοικοκυριά, επί συνόλου 1.866.636 φτωχών νοικοκυριών, ή μόνο κατά 230.116 φτωχά άτομα, επί συνόλου 4.794.090 φτωχών ατόμων.

Δηλαδή, όλα αυτά τα επιδόματα δισ. ευρώ που χορηγούνται από πολυώνυμους οργανισμούς (ΟΠΕΚΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΦΚΑ, υπουργεία κ.λπ.), οι αμέτρητες ανεξάρτητες Αρχές ή υπηρεσίες, τα γνωστά προγράμματα «Συνεργασία», «Γέφυρα», «Ηρακλής» και άλλα μέτρα και παρεμβάσεις υπέρ των «ευάλωτων» είναι, σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, αναποτελεσματικά, μολονότι εφαρμόζουν οι υπηρεσίες, όπως λένε, τόσο τον ευρωπαϊκό ορισμό για τους πολίτες που είναι σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό, όσο κι εκείνο για τους ευάλωτους οφειλέτες ή οφειλέτες τραπεζικών δανείων, οφειλέτες στη φορολογική διοίκηση και στον ΕΦΚΑ.

Αυτά όμως δεν συζητούνται στη Βουλή. Γιατί; Διότι οι μη δικαιούχοι «ευάλωτοι» είναι πάρα πολλοί, και μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, «το καρβέλι είναι διπλό και τριπλό», όπως έλεγε ο αείμνηστος πατέρας μου. Δηλαδή, καθώς εμφανίζονται φορολογικώς «ευάλωτοι», αξιοποιούν και όλα σχεδόν τα «κοινωνικά» προγράμματα με τα γνωστά δεκάδες πολυώνυμα επιδόματα…

Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Macro