Ως παρατηρητής κι ως πλήρες μέλος θα ενταχθεί η Βραζιλία στον ΟΠΕΚ+, δήλωσε την Κυριακή ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Οι δηλώσεις του Λούλα σε δημοσιογράφους στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα COP28 στο Ντουμπάι αποσαφήνισαν τις δηλώσεις του μια ημέρα νωρίτερα ότι η Βραζιλία θα «συμμετάσχει» στον ΟΠΕΚ+.

Λούλα: Μπαίνουμε στον ΟΠΕΚ+ για να τους πείσουμε ότι πρέπει να φύγουμε από τα ορυκτά καύσιμα

«Η Βραζιλία θα πρέπει να συμμετάσχει στον ΟΠΕΚ+, θα μπορούσε να είναι παρατηρητής» είπε χαρακτηριστικά. «Η Βραζιλία δεν θα είναι ποτέ πλήρες μέλος του ΟΠΕΚ, διότι δεν θέλουμε να είμαστε. Αυτό που θέλουμε είναι να επηρεάζουμε».

Η κριτική των περιβαλλοντικών οργανώσεων

Οι περιβαλλοντολόγοι στη Βραζιλία και στο εξωτερικό, όπως αναφέρει το Reuters, έχουν επικρίνει την κυβέρνηση Λούλα επειδή αυτοπροβάλλεται ως ηγέτης του κλίματος χάρη στην επιτυχία της να περιορίσει την αποψίλωση των δασών στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, ενώ εξακολουθεί να προχωράει με σχέδια για μαζικές υπεράκτιες γεωτρήσεις πετρελαίου.

Οι εκπομπές από την καύση ορυκτών καυσίμων όπως το πετρέλαιο και ο άνθρακας θεωρούνται η κύρια αιτία της κλιματικής αλλαγής.

Ο Λούλα επεξήγησε ότι είναι σημαντικό για τη Βραζιλία να συμμετέχει στον ΟΠΕΚ+ προκειμένου να υποστηρίξει ότι οι χώρες που είναι πλούσιες από τα έσοδα του πετρελαίου επενδύουν μέρος των χρημάτων αυτών στη βοήθεια των φτωχών αναπτυσσόμενων χωρών στην Αφρική και στη Λατινική Αμερική για να επενδύσουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια.

«Νομίζω ότι συμμετέχοντας με αυτόν τον τρόπο, θα πείσουμε τον κόσμο ότι ένα μέρος των χρημάτων που προέρχονται από το πετρέλαιο θα πρέπει να επενδυθεί για να μηδενίσουμε το πετρέλαιο, δημιουργώντας εναλλακτικές λύσεις» τονίζει ο Βραζιλιάνος πρόεδρος. «Δεν υπάρχει καμία αντίφαση».

Η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βραζιλίας Petrobras  δεν θα εγκαταλείψει τις έρευνες για πετρέλαιο επειδή τα ορυκτά καύσιμα θα συνεχίσουν να αποτελούν μέρος της παγκόσμιας οικονομίας για αρκετό καιρό ακόμη, δήλωσε ο Λούλα. Η Petrobras θα συνεχίσει να κάνει ό,τι χρειάζεται για να βοηθήσει τη Βραζιλία να αναπτυχθεί, αλλά θα επεκταθεί πέρα από το πετρέλαιο σε όλες τις μορφές ενέργειας, πρόσθεσε ο Λούλα.

Ο Λούλα αποχώρησε από τη σύνοδο κορυφής COP28 την Κυριακή, ταξιδεύοντας στο Βερολίνο για τις πρώτες συνομιλίες της κυβέρνησης Βραζιλίας-Γερμανίας εδώ και οκτώ χρόνια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια