Η αναμενόμενη από τις αγορές ολοκλήρωση της επιθετικής σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής από τις ΗΠΑ ξαναφέρνει στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος τις αναδυόμενες αγορές (EM). Αν και η Wall Street ανέμενε από την αρχή της χρονιάς να αποκομίσει κέρδη από τις αναδυόμενες αγορές η άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων διέψευσε τις προσδοκίες. Τώρα, που στην αγορά των αμερικανικών ομολόγων πνεόυν αισιόδοξοι άνεμοι καθώς καθώς η επενδυτική κοινότητα αναμένει η Fed να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια και να αρχίσει να βάζει την ατζέντα της τη μείωση , τα φώτα ξαναστρέφονται στις αναδυόμενες αγορές.

Η αισιοδοξία αποτυπώνεται στους δείκτες, προκαλώντας ράλι ανόδου 7,9% στις μετοχές και 6,7% στα κρατικά ομόλογα για τον Νοέμβριο. Ταυτόχρονα το μεγαλύτερο διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο που παρακολουθεί το χρέος των αναδυόμενων χωρών δέχεται σημαντικές εισροές κεφαλαίων, σήμα ότι τόσο οι μικροεπενδυτές όσο και οι μεγάλοι παίχτες στρέφονται και πάλι στην επικίνδυνη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων.

Επενδύσεις: O νέος «παγκόσμιος πόλεμος» τρομάζει τους επενδυτές

«Είμαι  πολύ θετικός» τονίζει στο Bloomberg ο επικεφαλής του τμήματος χρέους αναδυόμενων αγορών της Pacific Investment Management Co, Πραμόλ Ντάουναν «Η EM είναι μια κατηγορία περιουσιακών στοιχείων που αν κοιτάξετε κάτω από την κουκούλα και σκάψετε λίγο βαθύτερα, θα θέλετε να επενδύσετε σ΄αυτήν».

Η Pimco είναι μεταξύ μιας μεγάλης ομάδας διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων στη Wall Street πριν από ένα χρόνο που ανέμενε ότι η κατηγορία περιουσιακών στοιχείων θα υπεραποδώσει το 2023, καθώς οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες έκαναν στροφή και η οικονομία της Κίνας άνοιξε ξανά.

Όμως, κατά καιρούς, οι ταύροι αιφνιδιάστηκαν καθώς το Πεκίνο αγωνίστηκε να τονώσει την ανάπτυξη και οι αποδόσεις των 10ετών ΗΠΑ ξεπέρασαν για λίγο το 5%.

«Μπήκαμε στο 2023 πιστεύοντας ότι αυτή θα ήταν η χρονιά για το σταθερό εισόδημα και σαφώς δεν ήταν αυτό που περιμέναμε», σημειώνει ο  συν-επικεφαλής της ομάδας χρέους αναδυόμενων αγορών της Neuberger Berman Γκόργκι Ουργκιέτα. «Αλλά το 2024 φαίνεται ότι θα είναι».

Τόσο η Goldman Sachs όσο και η Morgan Stanley προβλέπουν διψήφιες αποδόσεις για τους επενδυτές που θα τοποθετηθούν σε κρατικά ομόλογα σε δολάρια των αναπτυσσόμενων χωρών το 2024. Η Pimco, της οποίας το αμοιβαίο κεφάλαιο αναδυόμενων αγορών σε τοπικό νόμισμα και ομόλογα έχει ξεπεράσει το 95% των ομολόγων της το τελευταίο έτος, εξακολουθεί να προτιμά το εγχώριο χρέος.

Αλλά ακόμη και καθώς τα αστέρια ευθυγραμμίζονται για την υπόθεση του ταύρου, ορισμένοι επενδυτές δεν πείθονται ότι οι αναδυόμενες αγορές θα πραγματοποιήσουν ράλι από τα τρέχοντα επίπεδα.

Η αβεβαιότητα παραμένει γύρω από τις προοπτικές ανάπτυξης της Κίνας – ακόμη και καθώς ο πρόεδρος Σι προσπαθεί να στείλει ένα φιλοεπιχειρηματικό μήνυμα πριν αποφασιστεί πιθανότατα ο στόχος ανάπτυξης της χώρας για το 2024 στην επερχόμενη Κεντρική Διάσκεψη Οικονομικών Εργασιών.

Οι διακυμάνσεις στην αγορά κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ τους τελευταίους δύο μήνες έχουν επίσης υποδαυλίσει τον σκεπτικισμό, καθώς οι έμποροι προσπαθούν να εκτιμήσουν την πορεία της Fed στο μέλλον. Αν και εκτιμούν την πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων το 2024, ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ διατηρεί επιφυλακτικό τόνο στα σχολια του.

«Οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί», σημειώνει η Σύλβια Ζαμπλόσκι, επικεφαλής επενδύσεων της Defiance ETFs. Με τα αμερικανικά επιτόκια να απέχουν ακόμη πολύ από το να είναι σταθερά, οι επόμενοι μήνες θα αποδειχθούν κρίσιμοι, καθώς η Fed θα σταθεροποιήσει τη στάση της πολιτικής της επισημαίνει και προσθέτει ότι «Πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η αφήγηση”.

Για τον Μπραντ Γκίμπσον, συν-επικεφαλής του τμήματος σταθερού εισοδήματος Ασίας-Ειρηνικού της Alliance Bernstein στη Μελβούρνη, το θέμα καταλήγει στα μαθηματικά. Σε περιόδους που ένας επενδυτής θα μπορούσε να εισπράξει απόδοση περίπου 5% κατέχοντας ένα αμερικανικό διετές ομόλογο, «γιατί να αγοράσετε την Ινδονησία; Γιατί να αγοράσετε οτιδήποτε άλλο;»

Οι επιλογές των ειδικών

Οι ταύροι, ωστόσο, λένε ότι υπάρχουν χρήματα που μπορούν να κερδηθούν στις αναδυόμενες αγορές, αρκεί να γίνουν οι σωστές επιλογές.

Ο Ουργκιέτα της Neuberger Berman προτιμά τα ομόλογα υψηλής απόδοσης όπου οι αγορές είναι υπερβολικά απαισιόδοξες όσον αφορά τον κίνδυνο χρεοκοπίας και αναδιάρθρωσης. Είναι long στο χρέος της Αργεντινής.

Ο τομέας των υψηλών αποδόσεων προσελκύει επίσης την επικεφαλής του τμήματος χρέους αναδυόμενων αγορών της M&G Investments στο Λονδίνο., Κλώντια Καλίς. Η ευκαιρία αξίζει να αναλάβουμε τους κινδύνους που σχετίζονται με την έκθεση στο Ελ Σαλβαδόρ, τη Σρι Λάνκα, το Πακιστάν και την Ουκρανία, τονίζει.

Η Καλίς κατέχει ομόλογα από τη Βενεζουέλα και την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA, την Ουκρανία και τον Ισημερινό. Έχει επίσης μια μικρή υπερεπένδυση σε έντοκα γραμμάτια της Αργεντινής.

Οι στρατηγικοί αναλυτές της Morgan Stanley προτιμούν τα κρατικά ομόλογα υψηλής απόδοσης σε δολάρια το επόμενο έτος από οκτώ χώρες που κυμαίνονται από την Κολομβία έως την Αίγυπτο, καθώς και το εταιρικό χρέος της μεξικανικής πετρελαϊκής εταιρείας Petroleos Mexicanos. Η Goldman Sachs επισήμανε πιστώσεις με αξιολόγηση ΒΒ και δήλωσε ότι το Πακιστάν και ο Ισημερινός προσφέρουν αξία μεταξύ των πιο επικίνδυνων κρατικών δανειοληπτών.

Εκτός από το γεγονός ότι η Pimco παραμένει θετική στο χρέος σε τοπικό νόμισμα, παρακολουθεί τις τάσεις της εγγύς μεταφοράς, οι οποίες υποστηρίζουν περιουσιακά στοιχεία από την Ουγγαρία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Πολωνία και το Μεξικό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές