Στοπ στους πωλητές έβαλε η Wall Street, αν και δεν κατάφερε την πλήρη ανατροπή των πιέσεων που δέχτηκε, με το ενδιαφέρον των αγοραστών να μεταφέρεται στον τεχνολογικό κλάδο, αλλά και στην αναζήτηση σημαδιών που μπορεί να καθορίσουν τα επόμενα βήματα της Federal Reserve.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση 0,22% στις 36.124 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε απώλειες 0,06% στις 4.567 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,31% στις 14.229 μονάδες.

Πετρέλαιο: Κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι το Brent

Σε επίπεδο τίτλων, η GitLab σημείωσε άλμα σχεδόν 11%, αφού η πλατφόρμα ανάπτυξης λογισμικού ανοιχτού κώδικα ξεπέρασε τις τριμηνιαίες οικονομικές προσδοκίες και εξέδωσε ισχυρές οδηγίες για το τρέχον τρίμηνο.

Από την άλλη, η Land’s End σημείωσε απώλειες 9% καθώς η κερδοφορία της έδειξε σοβαρά σημάδια αδυναμίας σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Η εταιρία λιανικών πωλήσεων ανακοίνωσε ζημιές 11 σεντς ανά μετοχή το τρίτο τρίμηνο, από πτώση 5 σεντς που καταγράφηκε το ίδιο τρίμηνο το 2022.

Οι τεχνολογικές μετοχές ενισχύθηκαν ιδιαίτερα μετά τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από το μέτωπο της οικονομίας, ωθώντας τον Nasdaq σε θετικό έδαφος. Ειδικότερα, οι μετοχές της Apple και της Nvidia σημείωσαν άνοδο της τάξης του 2%.

Ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης διόρθωσε σήμερα, καταγράφοντας απώλεις άνω του 1%, αντιστρέφοντας την μέχρι τώρα ανοδική πορεία του. Παρόλα αυτά, ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης έχει σημειώσει άλμα σχεδόν 7% τον τελευταίο μήνα, εξαιτίας των ελπίδων για μειώσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στον ορίζοντα.

Θετικό κλίμα

Πάντως το κλίμα στην αγορά παραμένει θετικό, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν πλέον ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια το επόμενο έτος, παρά τα πρόσφατα σχόλια από αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας.

Ωστόσο, οι επενδυτές θα πρέπει να μετριάσουν τις προσδοκίες τους για το 2024, σύμφωνα με τον Jason Heller, ανώτερο εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Coastal Wealth. «Πιστεύουμε ότι υπάρχουν λίγοι ανοδικοί καταλύτες για τις μετοχές δεδομένου των υψηλών επιτοκίων, της αποδυνάμωσης των καταναλωτών και των μετριασμένων προσδοκιών για τα κέρδη», δήλωσε ο Heller.

Οι μακροοικονομικές ειδήσεις

Στα μάκρο της ημέρας, οι κενές θέσεις εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκαν κατά 617.000 τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και έφτασαν τα 8,7 εκατομμύρια, με το ποσοστό να διαμορφώνεται στο 5,3%. Ο αριθμός αυτός ήταν πολύ χαμηλότερος από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές.

Επίσης, η αύξηση της δραστηριότητας στον τομέα των υπηρεσιών επιταχύνθηκε τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Διαχείρισης Προμηθειών (ISM). Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) του ISM Services διαμορφώθηκε στο 52,7% τον Νοέμβριο, αυξημένος κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας αυξήθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 55,1%, ενώ ο δείκτης νέων παραγγελιών παρέμεινε στο 55,5%. Ο δείκτης απασχόλησης αυξήθηκε κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες στο 50,7% και ο δείκτης τιμών μειώθηκε κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες στο 58,3%.

Τέλος, ο Δείκτης Επιχειρηματικής Δραστηριότητας Υπηρεσιών σημείωσε μέτρια άνοδο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκε στο 50,8 τον Νοέμβριο, όπως αποκάλυψε η S&P Global. Ο δείκτης αυξήθηκε κατά 0,2 μονάδες δείκτη σε μηνιαία βάση, με την ανοδική κίνηση να συνδέεται με την ενίσχυση της ζήτησης.

Ο σύνθετος δείκτης παραγωγής PMI των ΗΠΑ, ο οποίος λαμβάνει υπόψη τόσο την επιχειρηματική δραστηριότητα των υπηρεσιών όσο και τη μεταποιητική δραστηριότητα, παρέμεινε αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, προσγειούμενος στο 50,7 τον Νοέμβριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street