Μικρή μεταβολή σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, καθώς το ισχυρότερο δολάριο ΗΠΑ και οι ανησυχίες για τη ζήτηση αντιστάθμισαν τις ανησυχίες για την προσφορά.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent υποχώρησαν κατά 29 σεντς ή 0,45% στα 77,74 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησε κατά 20 σεντς ή 0,35% στα 72,84 δολάρια.

UBS: Σε ιστορικό υψηλό ο χρυσός – Οι εκτιμήσεις για το 2024

Ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ φέρεται να δήλωσε ότι ο ΟΠΕΚ+ είναι έτοιμος να εμβαθύνει τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου το πρώτο τρίμηνο του 2024 για να εξαλείψει την «κερδοσκοπία και τη μεταβλητότητα», εάν οι υπάρχουσες ενέργειες για τη μείωση της παραγωγής δεν είναι αρκετές.

Στις 30 Νοεμβρίου, ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε σε μειώσεις της παραγωγής κατά περίπου 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) για το πρώτο τρίμηνο του 2024. Αλλά τουλάχιστον 1,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως από αυτές τις περικοπές ήταν επέκταση των εθελοντικών περιορισμών που είχαν ήδη θέσει σε εφαρμογή η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία.

Οι αναλυτές της FGE,  εταιρείας παροχής συμβουλών στον τομέα της ενέργειας, εκτιμούν ότι οι πρόσθετες περικοπές του ΟΠΕΚ+ ήταν χαμηλότερες από τη μείωση κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως που ανέμενε η αγορά, σημειώνοντας ότι η ομάδα είναι πιθανό να επιτύχει περικοπές μόνο κοντά στις 500.000 βαρέλια ημερησίως σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο.

Ωστόσο το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι περικοπές της παραγωγής θα χρειαστούν χρόνο για να αρχίσουν να λειτουργούν. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα επισκεφθεί την Τετάρτη τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, μέλη του ΟΠΕΚ, και θα φιλοξενήσει τη Μόσχα την Πέμπτη τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι.

Τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μειώθηκαν τον Νοέμβριο στα 961,7 δισεκατομμύρια ρούβλια (10,53 δισεκατομμύρια δολάρια) από 1,635 τρισεκατομμύρια ρούβλια τον προηγούμενο μήνα, λόγω της κυκλικής φύσης των φορολογικών πληρωμών που βασίζονται στα κέρδη.

Ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου, η Σαουδική Αραβία, μείωσε τον Ιανουάριο για πρώτη φορά εδώ και επτά μήνες την τιμή του κορυφαίου αργού Arab Light για τους πελάτες της στην Ασία, αντιδρώντας στην αποδυνάμωση των ασφαλίστρων στη φυσική αγορά εν μέσω ανησυχιών για την υπερπροσφορά.

Την Τρίτη, η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης δήλωσε ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο για να φτάσει σε παραγωγή πετρελαίου 2 εκατομμυρίων bpd τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια και σχεδιάζει γύρους υποβολής προσφορών για ερευνητικά τεμάχια μέχρι το τέλος του 2024.

Ανησυχίες για τη ζήτηση

Οι χώρες που συμμετέχουν στην διάσκεψη COP28 για το κλίμα εξετάζουν το ενδεχόμενο να ζητήσουν την επίσημη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων ως μέρος της τελικής συμφωνίας της συνόδου κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το δολάριο αυξήθηκε σε υψηλό δύο εβδομάδων έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων μετά τα νέα στοιχεία για την απασχόληση που έδειξαν ότι οι κενές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ μειώθηκαν τον Οκτώβριο στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2021.

Η επιβράδυνση της αγοράς εργασίας και η υποχώρηση του πληθωρισμού έχουν αυξήσει την αισιοδοξία ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει πιθανότατα τελειώσει με την αύξηση των επιτοκίων, με τις χρηματοπιστωτικές αγορές να αναμένουν μείωση των επιτοκίων στα μέσα του 2024.

Το ισχυρότερο δολάριο μπορεί να μειώσει τη ζήτηση πετρελαίου κάνοντας το καύσιμο πιο ακριβό για τους αγοραστές που χρησιμοποιούν άλλα νομίσματα.

Τα χαμηλότερα επιτόκια, εν τω μεταξύ, θα μπορούσαν να αυξήσουν τη ζήτηση πετρελαίου καθιστώντας φθηνότερο για τους καταναλωτές να δανείζονται χρήματα για να αγοράζουν περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities