Ισχυρές τραπεζικές πιέσεις δέχεται αυτήν την ώρα το χρηματιστήριο Αθηνών, επαναλαμβάνοντας το μοτίβο της διόρθωσης μετά από… αναβαθμίσεις, οι οποίες όπως έχει δείξει το πρόσφατο δίμηνο είναι αφορμή για ρευστοποιήσεις.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,08% στις 1.261,53 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 45,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 17,9 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,26% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.054,51 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 1,71% στις 1.038,85 μονάδες.

Πωλήσεις για ρευστότητα

Αν και η αίσθηση που επικρατεί στην αγορά είναι ότι οι αναβαθμίσεις δεν ευνοούν την ανοδική κίνηση του ΧΑ, ή μάλλον ευνοούν τις ρευστοποιήσεις, αυτό που μεταφέρεται στον ΟΤ από τα desk είναι ότι υπάρχει κατοχύρωση κερδών προς ενίσχυση της ρευστότητας. Η οποία πιθανόν θα χρειαστεί από τους ενδιαφερόμενους για το placement του 10% των Ελληνικών Πετρελαίων, αλλά και την πολυαναμενόμενη είσοδο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο χρηματιστήριο μέχρι τις αρχές του ερχόμενου έτους.

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων άλλωστε σήμερα είναι ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος έδωσε και αρκετές αποδόσεις τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά και η Motor Oil, καθώς η έκθεση στον κλάδο θα επηρεαστεί από το placement στα ΕΛΠΕ. Ο τραπεζικός πλέον προσεγγίζει τη στήριξη των 1.017 μονάδων, αλλά δοκιμάζει τα κέρδη του 2023, ο οποίος κερδίζει 61% από την αρχή του έτους.

Από τη μεριά του, ο Γενικός Δείκτης καλείται να «χωνέψει» την βραχυπρόθεσμα υπεραγορασμένη κίνηση τύπου «V» των τελευταίων εβδομάδων, έχοντας φτιάξει κλιμακωτές θέσεις στο εύρος μέχρι τις 1.200 μονάδες, καθώς κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου εισήλθαν σημαντικά κεφάλαια στη Λ. Αθηνών. Τα οποία κεφάλαια μάλιστα δεν θα ήθελαν να καταγράψουν ζημιές στο πρώτο review στο τέλος του έτους.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς σημειώνει απώλειες 3,21%, με τις Alpha bank και Μυτιληναίο να ακολουθούν με -2,53% και -2,02% αντίστοιχα. Άνω του 1% είναι η πτώση σε Motor Oil, Ελλάκτωρ, Eurobank, Cenergy, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΧΑ, Jumbo, ΔΕΗ, Βιοχάλκο και Λάμδα.

Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΤΕ, Σαράντης, Τιτάν, Εθνική, Τέρνα Ενεργειακή, Autohellas, Quest, Coca Cola και ΟΠΑΠ, ενώ ήπια ανοδικά οι Aegean και Ελληνικά Πετρέλαια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες