Περιθώρια για κινήσεις κατοχύρωσης μέρους των κερδών των προηγούμενων ημερών άφησε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο διόρθωσε ελαφρώς, αλλά χωρίς να χάνει την θετική τάση που έχει διαμορφώσει από τις αρχές του Νοεμβρίου.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,37% στις 1.275,34 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.273,87 μονάδων (-0,49%) και 1.284,54 μονάδων (+0,35%). Ο τζίρος ανήλθε στα 83,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 21,9 εκατ.  τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,2 εκατ. τεμάχια αξίας 8,2 εκατ.  ευρώ.

Wall Street: Σε διορθωτική διάθεση

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,67% στις 3.093,41 μονάδες, ενώ στο +0,98% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 2.155,30 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,10% στις 1.056,94 μονάδες.

Μικροδιορθώσεις

Η αγορά έδωσε σήμερα κάποια περιθώρια για τη βελτίωση της ρευστότητας της αγοράς, δεδομένου του ότι έχει ένα πλούσιο ημερολόγιο μπροστά της, παρά το ότι έχει μπει στην τελική ευθεία του έτους. Τις επόμενες ημέρες οποίες θα συνωστιστούν δημόσιες προσφορές μετοχών, ομολόγων αλλά και διάθεση ποσοστών υφιστάμενων μετοχών που θα προσεγγίσουν τα 400 εκατ. ευρώ, με την αγορά να παίρνει μέρος της ρευστότητας της προκειμένου να ανασυντάξει τις θέσεις της.

Έτσι, το ΧΑ, έμεινε «πιστό» στην παράδοση της διόρθωσης μετά από αναβάθμιση, η Fitch ήρθε να ακολουθήσει τον S&P και να δώσει το ΒΒΒ- στην ελληνική οικονομία, δηλαδή την επενδυτική βαθμίδα. Για τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance, μένει ο Δεκέμβριος για να καταγραφεί το ακριβές “σκορ” για τον ΓΔ με την αγορά μας να καταγράφει μετά από πολλά χρόνια ρεκόρ απόδοσης στις αγορές με σταθερό νόμισμα. Ο ίδιος δεν βλέπει κάποιο λόγο να ανακοπεί η καλή εικόνα της χρηματαγοράς, αντιθέτως μπορεί να προσελκύει καθημερινά νέους Έλληνες και ξένους επενδυτές. Οι περισσότερες εταιρίες έχουν στο συρτάρι τους projects ανάπτυξης ενώ η πραγματική οικονομία θυμίζει άλλες εποχές και μάλιστα ακόμα χωρίς σοβαρούς δανεισμούς.

Άλλωστε, τεχνικά η τάση παραμένει θετική, με την ζώνη των 1.300 σε πρώτη φάση και των 1.350 μονάδων σε δεύτερη να είναι τα κοντινά μας επίπεδα. Οι 1.255 μονάδες έχει γίνει βραχυπρόθεσμη στήριξη στην παρούσα. Η μεγάλη εικόνα πάντως δείχνει ότι το 2024 θα μπορούσε να στοχεύσει στην ζώνη των 1.600 μονάδων σύμφωνα με την Fast Finance.

Στον FTSE 25, η ζώνη των 3.070 μονάδων είναι κοντινή στήριξη στην παρούσα με επόμενο στόχο τις 3.215 μονάδες. Μία κατοχύρωση και μόνο του πρώτου θα μπορούσε να βγάλει μεγαλύτερη διόρθωση με τις 3.026 μονάδες να είναι κύρια στήριξη. Ο τραπεζικός, από τη μεριά του, έχει κοντινή στήριξη στις 1.082 μονάδες, η κατοχύρωση της οποίας θα μπορούσε να δώσει μεγαλύτερη διόρθωση έως τις 1.044 μονάδες, όπου είναι η κύρια στήριξη. Υπενθυμίζεται εδώ ότι στο άμεσο μέλλον έχουμε τα placements σε ΕΛΠΕ και Πειραιώς, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε πακέτα σε αρκετούς τίτλους.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, οι Εθνική, Ελληνικά Πετρέλαια, Aegean, Cenergy, Eurobank, Jumbo και Ελλάκτωρ ηγήθηκαν της πτώσης, με απώλειες που ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, Alpha Bank, Quest, ΔΕΗ, Λάμδα, ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο, ΕΛΧΑ, ΓΕΚ Τέρνα, Τιτάν και Autohellas.

Στον αντίποδα, η ΕΥΔΑΠ κέρδισε 1,50%, συνεχίζοντας την καλή πορεία των τελευταίων ημερών, ενώ σε θετικά εδάφη έκλεισαν οι Motor Oil, Πειραιώς, Σαράντης, Coca Cola και Τέρνα Ενεργειακή. Χωρίς μεταβολή έκλεισε ο Μυτιληναίος. Στα “μικρά” με ισχυρό όγκο οι ΚΛΜ και η Ιντρακόμ έκλεισαν με κέρδη 10,89% και 5,36% αντίστοιχα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών