Χρόνο για να εφαρμοστούν θα χρειαστούν οι περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου που συμφωνήθηκαν από τον ΟΠΕΚ+, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο επιβεβαιώνοντας το αυριανό ταξίδι του προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία. Την Πέμπτη ο Πούτιν θα φιλοξενήσει τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι στη Μόσχα.

Η Ρωσία συνεργάζεται και με τις τρεις χώρες της ομάδας πετρελαιοπαραγωγών του ΟΠΕΚ+, που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα νέες εθελοντικές περικοπές στην προσφορά, οι οποίες, σύμφωνα με το Reuters, έγιναν δεκτές με σκεπτικισμό από την πετρελαϊκή αγορά λόγω αμφιβολιών για το αν θα εφαρμοστούν πλήρως.

Πετρέλαιο: Πάνω από τα 100 δολ. οι τιμές αν ο ΟΠΕΚ τηρήσει τις αποφάσεις του

Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα έχει συνομιλίες με τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Ο δύο ηγέτες έχουν αναπτύξει στενούς δεσμούς και συνέβαλαν καθοριστικά στη διαμόρφωση της συμφωνίας του 2016, με την οποία σχηματίστηκε η ομάδα ΟΠΕΚ+ που περιλαμβάνει τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και συμμάχους με επικεφαλής τη Ρωσία.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν κατά 2% την περασμένη εβδομάδα ωστόσο στην αγορά των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent επικρατούν σταθεροποιητικές τάσεις.

«Υπάρχουν ορισμένες διαδικασίες που χαρακτηρίζονται από αδράνεια στην αγορά πετρελαίου, η οποία είναι μεγάλη και βαριά. Ως εκ τούτου, μερικές φορές το αποτέλεσμα καθυστερεί αλλά ο συντονισμός θα συνεχιστεί» είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ερωτηθείς εάν ο Πούτιν θα συζητήσει τη συνεργασία στην αγορά πετρελαίου στο ταξίδι του στον Κόλπο, ο Πεσκόφ απάντησε πως «οι συζητήσεις  γίνονται στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ+, αλλά φυσικά η συνεργασία στον τομέα αυτό είναι πάντα στην ημερήσια διάταξη».

Τη συνεργασία της Σαουδικής Αραβίας-Ρωσίας στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ+ χαρακτήρισε «γόνιμη»  ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν, Γιούρι Ουσάκοβ. «Ο αρκετά στενός συντονισμός Ρωσίας-Σαουδικής Αραβίας αποτελεί αξιόπιστη εγγύηση για τη διατήρηση μιας σταθερής και προβλέψιμης κατάστασης στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου» είπε.

Περικοπές παραγωγής

Η επίσκεψη του Πούτιν στον Κόλπο πραγματοποιείται μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να προχωρήσει σε εθελοντικές περικοπές της προσφοράς συνολικού ύψους περίπου 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως (bpd), συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης των υφιστάμενων εθελοντικών περικοπών της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας κατά 1,3 εκατομμύρια bpd.

Εκτός από τα ενεργειακά ζητήματα, ο Πούτιν επιθυμεί να οικοδομήσει παγκόσμιες συμμαχίες με χώρες που δεν ανήκουν στην Δύση και να καταδείξει αυτό που λέει ότι είναι η αποτυχία των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους να απομονώσουν τη Ρωσία με κυρώσεις για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Ο Ουσάκοβ ήταν σαφής. «Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία θα συζητηθεί επίσης κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του Πούτιν», είπε

Το Ντουμπάι, η μεγαλύτερη πόλη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, φιλοξενεί  την παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για το κλίμα COP28. Ωστόσο, ένας Ρώσος εκπρόσωπος στην εκδήλωση είπε στο Reuters ότι ο Πούτιν θα πάει στο Άμπου Ντάμπι, όχι στο Ντουμπάι, και δεν θα λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής.

Τέλος, ο Πεσκόφ επισήμανε ότι η ατζέντα της επίσκεψης του Ιρανού Ραΐσι στη Μόσχα την Πέμπτη είναι πιθανό να περιλαμβάνει περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στη Γάζα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια