Η Αυστρία κατακλύζεται από ρωσικό φυσικό αέριο, επιτρέποντας στον μακροχρόνιο πελάτη τής Gazprom να ενισχύσει τις πωλήσεις προς τους γείτονές της, καθυστερώντας παράλληλα τις προσπάθειες για απαλλαγή από την ενέργεια που ελέγχεται από το Κρεμλίνο.

Η χώρα της Κεντρικής Ευρώπης υπήρξε κόμβος ρωσικών ροών αερίου για περισσότερο από μισό αιώνα, με χώρους αποθήκευσης και αγωγούς διαμορφωμένους ιστορικά για να προωθούν καύσιμα στην Ουγγαρία, τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Σλοβενία. Η κρατική OMV AG έχει μια μακρά σύμβαση με την Gazprom που την υποχρεώνει να αγοράζει φυσικό αέριο που φτάνει στα σύνορα.

Ο έλεγχος της προμήθειας αερίου της Αυστρίας εντείνεται τη στιγμή που η χώρα δηλώνει ότι θέλει να απεξαρτηθεί ενεργειακά από τη Ρωσία, ωστόσο τα εμπορικά στοιχεία δείχνουν μια σταθερή ροή μέσω της Ουκρανίας που ικανοποιεί περισσότερο από το ήμισυ της ζήτησης της οικονομίας.

Φυσικό αέριο: Πύλη για την Ευρώπη η Ελλάδα

Γεμάτες οι αποθήκες με αέριο

Οι «φουλαρισμένες» αποθήκες αερίου και οι απρόσκοπτες ροές δείχνουν ότι η αγορά είναι πιο άνετη μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022 στην Ουκρανία, δήλωσε ο Walter Boltz, πρώην αυστριακός ρυθμιστής που είναι τώρα ανώτερος σύμβουλος ενέργειας στην Baker & Mckenzie LLP.

«Η Αυστρία θα πρέπει να είναι σε θέση να επιβιώσει ακόμη και από μια ξαφνική διακοπή» των ροών της Ουκρανίας φέτος, πρόσθεσε.

Ωστόσο, ο Boltz εξέφρασε την ανησυχία του επειδή η Αυστρία όλο και περισσότερο απομακρύνεται από τον στόχο της απεξάρτησης από τη «δαγκάνα» της Gazprom. Βλέπει σημαντικό κίνδυνο για διακοπές όταν λήξει η συμφωνία διαμετακόμισης φυσικού αερίου της Ουκρανίας με τη Ρωσία τον επόμενο χρόνο.

Η σύμβαση της Gazprom διαρκεί μέχρι το 2040. Παρά τον πόλεμο, η Gazprom συνέχισε να προμηθεύει τον κόμβο φυσικού αερίου Baumgarten της OMV μέσω αγωγών που διασχίζουν την Ουκρανία.

Ωστόσο, αυτή η συμφωνία διέλευσης θα λήξει τον Δεκέμβριο του 2024, με την κυβέρνηση του Κιέβου να δεσμεύεται να μην διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία με τη Ρωσία.

Ενώ η Ουκρανία έχει δηλώσει ότι παραμένει ανοιχτή σε ευρωπαίους traders που κανονίζουν την πρόσβαση σε ατομική βάση, η επίμονη απειλή πολεμικής ζημιάς σε αγωγούς ή σταθμούς συμπίεσης σημαίνει ότι οι παραδόσεις δεν μπορούν να είναι εγγυημένες.

Η Gas Connect Austria, η οποία κατέχει και διαχειρίζεται το εγχώριο δίκτυο αγωγών Ανατολής-Δύσης, δήλωσε ότι άρχισε να επεκτείνει τη χωρητικότητα στη Γερμανία. Το σύστημα μεταφοράς WAG LOOP 1 μπορεί να παρέχει 27 τεραβατώρες φυσικού αερίου – που ισοδυναμεί με περίπου το ένα τρίτο της ετήσιας ζήτησης – αλλά δεν θα είναι έτοιμο για λειτουργία μέχρι το 2027.

Ο φορέας εκμετάλλευσης δεν έχει ακόμη υποβάλει αίτηση για τις περιβαλλοντικές άδειες που απαιτούνται για την επέκταση του αγωγού μήκους 40 χιλιομέτρων. Οι ρυθμιστικές αρχές ενέκριναν την πρόταση νωρίτερα φέτος, υποχρεώνοντας την Gas Connect Austria να ολοκληρώσει το έργο των 200 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι διαπραγματεύσεις για νέα τιμολόγια, σε συνδυασμό με τους αυστριακούς νομικούς περιορισμούς και την απουσία οικονομικών δεσμεύσεων και μακροπρόθεσμων κρατήσεων, επιβαρύνουν την επιτάχυνση των εργασιών, δήλωσε εκπρόσωπος της Gas Connect Austria.

Το Υπουργείο Κλίματος και Ενέργειας ανακοίνωσε ότι ανησυχεί για αυτή την αργή πρόοδο, επειδή η επέκταση είναι κεντρικής σημασίας για τη διασφάλιση των ροών φυσικού αερίου. Δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε άλλο, ανέφερε το υπουργείο σε απάντηση μέσω email σε ερωτήσεις.

Ασφαλής η ζήτηση έως και το 2025

Ο Boltz και η Gas Connect Austria δήλωσαν και οι δύο ότι η χώρα μπορεί να καλύψει τη ζήτηση το 2025 ακόμη και χωρίς προμήθειες από τη Ρωσία, αλλά η μακροπρόθεσμη σταθερότητα των τιμών μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω νέων συνδέσεων.

«Ο κίνδυνος το 2025 και το 2026 δεν είναι τόσο μεγάλος ότι δεν θα υπάρχει διαθέσιμο φυσικό αέριο, αλλά ότι οι τιμές θα μπορούσαν να είναι και πάλι αρκετά υψηλές», είπε ο Boltz. «Πρέπει να αποφύγουμε μια άλλη ακόμα κρίση τιμών».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια